ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Abdurrahman Gazi'de çevre düzenlemesi
Abdurrahman Gazi'de çevre düzenlemesi
371 gıda işletmesi denetlendi
371 gıda işletmesi denetlendi
Çiftçi, Milli takımın başarısını paylaştı
Çiftçi, Milli takımın başarısını paylaştı
 Bayburt yolunda trafik kazası: 1 ölü
 Bayburt yolunda trafik kazası: 1 ölü
Finalin adı: Türkiye-Özbekistan
Finalin adı: Türkiye-Özbekistan
HABERLER>EKONOMİ
7 Eylül 2024 Cumartesi - 04:28

Yumaklı: Destekleme modelimizi değiştirdik

Yumaklı, “Bitkisel üretim planlamasını çalışırken Suyu merkeze koyduk. Araçlar kullandık, destekleme modelimizi değiştirdik. Çünkü yeni uygulamalara önceki destek modeliyle cevap vermemiz mümkün değildi. Verilen tarımsal kredileri üretim planlamasına odakladık. ‘dedi

Yumaklı: Destekleme modelimizi değiştirdik

Yumaklı, “Bitkisel üretim planlamasını çalışırken Suyu merkeze koyduk. Araçlar kullandık, destekleme modelimizi değiştirdik. Çünkü yeni uygulamalara önceki destek modeliyle cevap vermemiz mümkün değildi. Verilen tarımsal kredileri üretim planlamasına odakladık. ‘dedi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kamuoyunun gündemindeki çiftçi eylemlerine ilişkin, “Çözüm insanları sokağa davet ederek olmaz. Çözüm, soruna karşı bir çözüm önerisi getirerek olur. Biz bunlar ile alakalı ilk tespitlerimizde CHP’nin ilgili il ya da ilçe örgütleri tarafından organize edildiğini, hatta ilk dönemlerde parti flamalarının da en önde gezdiğini gördük” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlığın Söğütözü Yerleşkesi’nde “Tarım’da Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yenit Destekleme Modeli” başlıklı basın toplantısı düzenledi. Bakan Yumaklı, bitkisel üretim planlamasına ilişkin açıklamalar yaptı.

"Bitkisel üretim planlamasında suyu merkeze koyduk"

Bakan Yumaklı, “Bitkisel üretim planlamasını çalışırken neyi öne koyduk? Suyu merkeze koyduk. Çünkü tarımsal üretim planlamasının bundan sonraki dönemlerde de bizler için en önemli girdisi su. Araçlar kullandık, destekleme modelimizi değiştirdik. Çünkü yeni uygulamalara önceki destek modeliyle cevap vermemiz mümkün değildi. Verilen tarımsal kredileri üretim planlamasına odakladık. Hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve tarım sayımı işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması gibi konuların araçlar olarak üretim planlamasının en önemli başlıkları olarak ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, planlama kapsamında yer alan ürünlerin buğday, arpa, dane mısır, mercimek, nohut, kuru fasulye, aspir, kanola, pamuk, soya, yağlı ayçiçeği, patates ve kuru soğan olduğunu söyledi.

Desteklenecek ürünler 15.6 milyon hektar ekili alanı kapsıyor

Bakan Yumaklı, “Neden bu stratejik ürünleri seçtik? Bu ürünler ülkemizdeki o bahsetmiş olduğum 20.2 milyon hektarın 15.6 milyon hektarında ekilen ürünler. Biz üretim planlamasının düğmesine bastığımızda yaklaşık yüzde 77’si oranında Türkiye’deki ekilebilir toprakların ekilebilir ürünleri planlamaya almış olduk” diye konuştu.

"Yüzde 13’lük hububat ürünlerinde artış ön gördük"

Yumaklı, 2027 planlama dönemi sonu bitkisel üretim hedeflerine ilişkin ise, “Hububatta 2027 planlama dönemi sonuna kadar bizler yüzde 13’lük hububat ürünlerinde artış ön gördük. Yani 35 milyon tondan 39,5 milyon tona çıkacağız. Aynı şekilde baklagillerde yüzde 17’lik bir artış öngörüyoruz. Artış planlıyor ve istiyoruz. Yine yağlı tohumlarda yüzde 22 oranında artışı sağlamış olacağız” ifadesini kullandı.

"Milli ve yerli tohumlara da ilave destek vermiş olacağız"

Yumaklı, “Su kısıtı olan bölgelerde ve havzalarda kademeli üretime dahil olan ürünlere de yine ilave destek olacak. Kamu tarafından geliştirilen milli ve yerli tohumlara da ilave destek vermiş olacağız. Ne istiyoruz? Bitkisel üretim planlamasında yer alan ürünleri üreten üreticilerimiz hangi havzada hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl boyunca an itibariyle biliyor oldu” şeklinde konuştu.

Temel destek sayesinde mazotun yarısı gübrenin ise yüzde 25'i karşılanacak

Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Bitkisel üretim destekleme modeli; temel destek, planlama desteği ve üretim geliştirme desteği olarak 3 ana başlığa indirilmiş durumda. Temel destek ne? Planlamaya dahil olan ürünlerin dışındaki ürünlere ve planlamaya dahil olup da belirlenen havzalarda üretilen ürünlere başka her hangi bir kıstas aranmaksızın o ürünler için kullanılan mazotun yarısının, gübrenin ise yüzde 25’ini vermek üzere tasarlandı. Türkiye’de üretim yapan bütün üreticiler temel desteği alacak. Sadece planlama grubundaki ürünler için bir farklılık var. Onların belirlenen havzalarda üretilmesi istiyoruz.”

"185 lira mazot ve gübre desteği verilen buğdaya 634 lira mazot ve gübre desteği verilecek"

Bitkisel üretim yeni destekleme modelinin ardından eski ile yeni karşılaştırması yapan Bakan Yumaklı,“Önceki dönemde 185 lira mazot ve gübre desteği verilen buğdaya, yeni dönemde 634 lira mazot ve gübre desteği verilecek. Bu çalışma sürecinde desteklerin sadeleştirilmesini her konuda dile getirenler desteklerin sadeleştirildiği ve mazot ile gübrenin alındığını kendilerine bilgi verildiği halde mazot ve gübrenin bir daha çiftçilere ödenmeyeceği yönünde bir tezhirat yaptılar. Bunun doğru olmadığını sizler vasıtasıyla belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

(Çiftçi eylemleri) "CHP’nin ilgili il ya da ilçe örgütleri tarafından organize edildiğini, hatta ilk dönemlerde parti flamalarının da en önde gezdiğini gördük"

Bir basın mensubunun “Son dönemde bazı çiftçi eylemleri kamuoyunun gündemine geliyor. Bu eylemlerin meşru taleplere dayandığını düşünüyor musunuz? Yoksa muhalefetin kışkırtması olarak mı yorumluyorsunuz?” sorusunu da yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şunları kaydetti:

“Buna benzer problemler ilk defa bu sene olmuyor. Bundan önceki dönemlerde farklı şekillerde olmuş. Biz her sorun olduğunda ya da oluşma potansiyeli olduğunda bütün ekibimizle orada oluyoruz zaten. Çözüm insanları sokağa davet ederek olmaz. Çözüm, soruna karşı bir çözüm önerisi getirerek olur. Biz bunlar ile alakalı ilk tespitlerimizde CHP’nin ilgili il ya da ilçe örgütleri tarafından organize edildiğini, hatta ilk dönemlerde parti flamalarının da en önde gezdiğini gördük. Şimdi de benzer şeyi yapmaya devam ediyorlar. En son Konya’da benzer bir şey oldu. Biz biliyoruz ki orada HDP’de dahil olmak üzere diğer unsurların tamamı organize bir şekilde insanları sokağa dökmeye çalışıyorlar. Bu düşünceden artık vazgeçmeleri gerekir. Önerileri varsa söylesinler, insanları sokağa dökmek hiçbir çözüme ulaştırmayacak.”

 
Tunç'tan yeni anayasa için uzlaşma çağrısı
 
Milli Hızlı Tren’de ilk test 2025’te
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DOSİAD: ‘Hayırlı olsun’
Doğu Anadolu Sanayici ve işadamları Derneği tarafından yapılan değerlendirmede, ...
Erzurum ticaret şehri unvanını koruyor
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum ticaret ve sanayi alanında ...
Işıkhan: 'İşsizlik oranımız yüzde 10’un altında'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İşsizlik oranımız son ...
 
Bolat: 'Yeni pazarlar bulacağız'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sunumuyla, Cumhurbaşkanlığı ...
Şimşek: ‘Önemli adımlar attık'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Doğrudan vergilerin payını artırmak ...
TOBB: 'OVP ile önemli bir yol haritası sunuldu'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
 
Erzurum SMMMO’dan teknoloji açılımı
427 üyesi bulunan Erzurum Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası ...
Erzurum’dan 48 ülkeye ihracat
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Ağustos ayında ...
TZOB tarımsal ürün piyasasını değerlendirdi
Bayraktar, “Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 29,8 ile patateste görüldü. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Erzurum'dan Semerkant'a Uzanan Yol
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yabancı dil öğrenirken işgüzarlık yapanlar
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva