ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
27 Ocak 2018 Cumartesi - 13:25

Yüksek Öğretimde Tarım Gündemi

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen, Türkiye’de Tarım Üretiminin 172. Yılı Kutlama Programı, Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleşti.

Yüksek Öğretimde Tarım Gündemi

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen, Türkiye’de Tarım Üretiminin 172. Yılı Kutlama Programı, Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleşti.
Program öncesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Özlü, Rektör Çomaklı’yı makamında ziyaret etti. Kendisinin de Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olduğunu söyleyen Özlü, tarım üretimi kutlama programına katılmak için yıllar önce eğitim gördüğü Atatürk Üniversitesinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olduğuna işaret eden Rektör Çomaklı ise fakültenin ilçe ve köylerde faaliyet gösteren çiftçilere her konuda yardımcı olduğunu ve desteklediğini söyledi.
Ziyaretin ardından Mavi Salona geçen konukların katılımıyla Türkiye’de Tarım Üretiminin 172. Yılı Kutlama Programı başladı. Programa, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Özlü, Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mevlüt Doğan, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik, akademisyenler çiftçiler ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türkiye’ de sosyal ve ekonomik bakımdan önemli sektörlerin başında gelen tarımın, çalışan her dört kişiden birine istihdam olanağı sağladığını belirterek, birçok sanayi kuruluşunun da ham madde ihtiyacını karşıladığını söyledi.
Tarımın beslenme ihtiyacının yanı sıra, ekonomik anlamda sağladığı katma değer ile ülkelerin kalkınmasında önemli bir rol oynadığını ifade eden Rektör Çomaklı, “Sahip olduğu coğrafi konum ve iklim özellikleriyle, ülkemiz tarımsal açıdan büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi için tarımda eğitim-öğretim, araştırma ve yayım faaliyetlerine gereken önemin verilmesi kaçınılmazdır” dedi.
Tarımsal Üretimde, Ziraat Mühendislerine Büyük İş Düşmektedir
Çomaklı: “Son yıllarda, üniversite yerleştirme sınavı sonuçlarına göre Ziraat Fakültelerine olan talep giderek azalmakta, bazı bölümler tercih edilmezken, bazı bölümlerde doluluk oranı giderek düşmektedir. Ayrıca, talep düşüklüğü nedeniyle daha düşük kapasiteli öğrenciler ziraat fakültelerine yerleşmektedir. Oysa geleceğimiz için stratejik bir öneme sahip olan bu mesleğe olan talebin azalması kaygı vericidir. Günümüzde, ülkeler arası rekabette sadece petrol ve yeraltı zenginlikleri değil aynı zamanda tarımsal üretim için kaçınılmaz olan su ve toprak gibi doğal kaynaklar da büyük rol oynamaktadır. Bu kaynakları etkin bir şekilde değerlendirecek, iyi yetişmiş Ziraat Mühendislerine büyük iş düşmektedir. Bunun için Ziraat Fakültelerine nitelikli ve kaliteli öğrenci talebinin arttırılmasına yönelik çabalar büyük önem arz etmektedir.
Türkiye’de Öncü, Uluslararası Alanda Saygın Bir Fakülte Olarak Hak Ettiği Yeri Alacağına Olan İnancım Tamdır
Ziraat Mühendislerini yetiştirecek bir lisans programının oluşturulması için gerekli önlemleri almak kaçınılmazdır. 60 yıllık tecrübesi, güçlü altyapısı ve yetişmiş akademik elemanlarıyla Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bunu gerçekleştirebilecek bir potansiyele sahiptir. Yeni nesil üniversite tasarım ve dönüşüm projesi kapsamında, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, akredite olmuş ve ileri teknoloji ile donatılmış araştırma laboratuvarlarının yanı sıra, kendini yenileyen güçlü akademik kadrosuyla, Türkiye’de öncü, uluslararası alanda saygın bir fakülte olarak hak ettiği yeri alacağına olan inancım tamdır” ifadelerini kullandı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik yaptığı konuşmada, insanlık tarihiyle başlayan tarımın, insanların yerleşik hayata geçmesiyle birlikte uygarlığın başlangıcını da oluşturduğunu söyleyerek, tarımın dünyanın en eski uğraşı ve eğitim mesleği olma özelliğine sahip olduğunu ifade etti. Günümüzde dünya nüfusu hızla artarken, buna karşılık tarıma elverişli alanların ise giderek azaldığını belirten Çelik, tarımsal verimliliği artırmak için yeni teknolojileri kullanmanın ve eğitim vermenin önemli olduğunu söyledi.
Ziraat Fakültesi öğrencileri adına konuşma yapan 4. sınıf öğrencisi Şeyma Akbulut ise, ülkemizin bulunduğu coğrafyanın beraberinde getirmiş olduğu zenginlikler içerisinde tarımın her zaman büyük öneme sahip olduğunu belirterek, var olan tarımsal potansiyelin iyi değerlendirilebilmesi için eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin büyük önem arz ettiğine vurgu yaptı.
“Ziraat Mühendisi; en basit tanımı ile mühendislik prensiplerini tarımda uygulayan bireydir” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, konuklara Dünyada ve Ülkemizdeki Tarımsal Yüksek Öğrenim Sistematiği hakkında genel bir bilgi verdi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, ülkemiz tarımsal öğrenimine yeni bir vizyon kazandıracak en köklü kurumlardan biri olduğuna da işaret eden Erdal Şengül, Atatürk Üniversitesinin bölge tarımına yeni bir boyut kazandırma hedeflerini umut ve takdirle karşıladıklarını ifade etti.
Programda son olarak konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Özlü, teknolojik gelişmelere bağlı olarak ziraat fakültesi öğrencilerinin kendilerini geliştirme ve mesleklerinde iyi noktalara gelmeleri bakımından daha fazla çalışmaları gerektiğini söyledi.
Müsteşar Yardımcısı Özlü: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak sadece ziraat mühendisleriyle çalışmıyoruz. 7 bin veteriner ve 2 bin gıda mühendisiyle bakanlık bünyesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tarım bir bütündür. Tabiki bitkisel üretim olmadan hayvancılık yapmak söz konusu değil. Yapılan tüm hayvancılık faaliyetleri tarımla bütünlük halinde. Biz bu bütünlük halinde Türkiye’de Tarım Üretiminin 172. Yılını kutluyoruz. Esasen fakültelerimizde ve meslek liselerimizde verilen teknik eğitimler önemli ama üreten kesim olan çiftçilerimizin eğitimi de çok önemli. Onları da kamuda ve özel sektörde çalışan mühendislerimiz eğitiyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından 2017 yılında profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanı alan öğretim üyelerine belgeleri verilerek akademik giysilerini giydirildi.
Daha sonra ise meslekte 30 yılını tamamlayan öğretim üyelerine ve Erzurum’da gerçekleştirdikleri tarımsal faaliyetleriyle tarım camiasına örnek olan çiftçilere plaketleri verildi.
Rektör Çomaklı ise Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü’ye programa katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

 
Özel Bilge Koleji’nden 30 TÜBİTAK Projesi
 
'PYD, YPG, DEAŞ bunlar Allah’sız terör örgütleri'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'nin yerel seçim yol haritası
AK Parti yönetimi, 2019 Mart ayında yapılacak mahalli seçimlerde izlenecek ...
Gasımov'dan Ermeni yalanlarına tepki
Ermeni terörü ve işgali üzerine Araştırmacı Yazar ve İlmi Araştırmalar ...
BİRKONFED’den Mermer Borsası adımı
Birleştirici İş Dünyası (BİRKONFED) Genel Başkanı Osman Ünsal, çeşitli ...
 
Türkiye’nin Afrin harekâtı
Türkiye, yaşanan son gelişmelerin ardından Afrin’e harekât planını devreye ...
Eğilmez, Tunus’ta yaşanan olayları değerlendirdi
Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta son günlerde yaşanan olayları değerlendiren ...
Myanmar’da yaralar TİKA eliyle sarılıyor
TİKA tarafından Maynmar’da Paktauw Bölgesi’ndeki Kyinyi Pyin kampında ...
 
Türkiye dünyadaki Türklere sahip çıkıyor
İHA-ÖZEL-Gürcistan'da maddi imkânsızlık ve tıbbın yetersizlikten dolayı ...
TÜBİTAK’tan ETÜ akademisyenlerine destek
Güzey’in, insansız araçlar alanında “Tarımsal Problemlerin Çözümünde Sezgisel ...
Erzurum ilk 15 arasında
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Türkiye illeri cami varlığı bakımından iller sıralamasında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva