ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>SİYASET
13 Aralık 2018 Perşembe - 01:26

Yıldırım’dan vicdani değerler vurgusu

Yıldırım, “Dostlarımızın sırtımızı sıvazlamaları iyi bir şey ama yeterli değildir. Yüke onlar da el atmaları gerekir. Sadece takdir etmek, teşekkür etmek yetmez, sorumluluğa ortak olmaları gerekir” dedi.

Yıldırım’dan vicdani değerler vurgusu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, “Dostlarımızın sırtımızı sıvazlamaları iyi bir şey ama yeterli değildir. Yüke onlar da el atmaları gerekir. Sadece takdir etmek, teşekkür etmek yetmez, sorumluluğa ortak olmaları gerekir” dedi.

"İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. Yılında Mülteciler, Göçmenler ve Uyum Politikaları: Fırsatlar, Zorluklar, Çözümler" konulu sempozyum, TBMM Tören Salonu’nda gerçekleşti. Sempozyuma TBMM Başkanı Binali Yıldırım, milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı. Sempozyum Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in video mesajı ile başladı.

YILDIRIM’IN SUNUMU

TBMM Başkanı Yıldırım, yaptığı konuşmada bölgedeki çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde terör, şiddet ve iç karışıklıkların devam ettiğini belirterek, “Bu çatışmalar irtica, göçmen kavramını tekrar dünya kamuoyu gündeminin ilk sırasına getirmiştir. Ne yazık ki irtica ve göç hareketleri az gelişmiş ülkelerden daha fazla gelişmiş ülkelere, savaş ve şiddetin olduğu ülkelerden huzurun ve istikrarın olduğu ülkelere, işsizlik ve istihdam sıkıntısı çeken ülkelerden istihdam imkanı daha fazla ülkelere doğru olmaktadır. İnsanlar şeref ve haysiyetlerine yaraşır bir hayat sürmek için bulundukları ülkeleri terk edip, kendilerine yeni hayat kuracakları ülkelere göç etmektedir. Doğudan batıya, güneyden kuzeye ilticaları hiç kimse ayıplamamalıdır. İnsanların barış içinde yaşayacakları hayat aramaları en doğal haklarıdır” ifadelerini kullandı.

GÖÇLER

Çeşitli sebeplerle 70 milyon insanın yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Yıldırım, “Bu insanların büyük çoğunluğu Suriye, Afganistan, Güney Sudan, Myanmar ve Somali vatandaşlarıdır. Aynı şekilde en çok sığınmacı alan ülkeler ise Türkiye, Pakistan, Uganda, Lübnan ve İran olarak raporlara yansımıştır. Yani mağdur olan da, mağduriyeti paylaşan da aynı coğrafyanın insanıdır. Dünyanın 80 trilyon dolar gayri safi milli hasılası var. 80 trilyon dolarlık milli gelirin yarısı Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerine aittir. Bu ülkelerde yaşayan nüfus dünya nüfusunun yüzde 11’idir. Toplam 836 milyon nüfusu olan AB ve ABD’de kişi başına düşen milli gelir 47 bin doların üzerindedir. 70 milyonluk mülteci sorununa bu ülkeler ne kadar sahip çıkıyor?” şeklinde konuştu.

Soruna sebep olanların çözüme de ortak olmaları gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Savaş, şiddet ve terörün yanı sıra insanları göç etmeye zorlayan bir önemli sebep de dünyada dengesiz gelir dağılımı, yoksulluk, açlıktır. Bugün 700 milyonu aşkın insan yetersiz beslenme, açlık ile karşı karşıyadır. Diğer taraftan 20 milyona yakın insan açlık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 760 milyonu aşkın insan aşırı beslenme sorunu çekmektedir” diye konuştu.

Yıldırım, insani ve vicdani değerlere sahip çıkılması gerektiğine işaret ederek, “Ülkelere akıl vermek kolaydır. ‘Gelin meseleleri birlikte çözelim’ dediğimizde bu kez tribünlere çekiliyor. Türkiye bugün 3.6 milyon birçoğu Suriyeli mülteciye, göçmene ev sahipliği yapmaktadır. İnsani ve vicdani bir sorun olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, şöyle konuştu: “Dostlarımızın sırtımızı sıvazlamaları iyi bir şey ama yeterli değildir. Yüke onlar da el atmaları gerekir. Sadece takdir etmek, teşekkür etmek yetmez, sorumluluğa ortak olmaları gerekir. İster bu noktada katkı sağlasınlar ister sağlamasınlar Türkiye tarihinden gelen inançlarının gereğini yapacak. “

Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Irina Vojackova-Sollorano ise şöyle konuştu:

“İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi diktatörlere, savaşlara, silahların yayılmasına yönelik olarak çıkarıldı. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi bütün insanlara yönelik olarak çıkarıldı. Dünyanın her yerinden insanlar tarafından oluşturuldu. “

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer alan kişisel, sivil, siyasi hakların insanlığın ortak birikiminin yansıması olarak kabil gördüğünü belirterek, “Günümüzde de savaşta terör, iç çatışmalar, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, insan hakları ihlallerini dünya ölçeğinde yaygınlaştıran durumlar olarak ortaya çıkmaktadır. Birleşmiş milletler verilerine göre 300 milyona yakın göçmen, yani dünya nüfusunun yüzde 3’ü kendi doğduğu ülkenin dışında yaşamaktadır. Göç hareketleri iyi yönetilebildiği takdirde ekonomik, kültürel ve sosyal katma değerler oluşturabilmektedir” diye konuştu.

Etkinlikte mültecilerden oluşan koro şarkı söyledi.

 
Albayrak: "Daha yeni başladık’
 
Bahçeli: “Bedelini ağır öderler”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli’den Erzurum ve Denizli açıklaması
Bahçeli, Erzurum ve Denizli'de aday göstermemeleri ile ilgili olarak, ...
‘Erzurum, Asım’ın nesliyle daha da yükselecektir’
Milletvekili Aydemir, ‘Ülke meselelerine sahip çıkan, milli ve manevi ...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum Erzurum’daydı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yapılan kentsel dönüşüm projelerini ...
 
Mahallebaşı’nda Sekmen coşkusu
Mahallebaşı esnafını Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ağırlayan ...
Aydemir: ‘İnsan sevgisi imanımızın gereğidir’
Milletvekili Aydemir, '‘Ötekileştirme anlayışıyla mücadele etmek, bütünleşme ...
Ünal: "Dimdik ayaktayız"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, "Avrupa öksürse biz krize ...
 
Sekmen destekledi, TOKİ müjdeledi
Türkiye Emekliler Derneği Erzurum Şube Başkanı Ahmet Degen, emeklilere ...
‘Partim için gerekirse çaycılık yapmaya hazırım’
Beyaztaş, ‘Partim ve davam için gerekirse çaycılık yapmaya hazırım’ dedi. ...
"Dünyaya demokrasi dersi verdik"
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Antalya'da ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva