ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>TÜRKİYE
31 Ocak 2018 Çarşamba - 16:38

Yıldırım'dan Macron'a ''Afrin'' cevabı

Başbakan Binali Yıldırım, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım dan Macron a  Afrin  cevabı

Başbakan Binali Yıldırım, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyonla ilgili 'Bu bir işgal operasyonu olmamalı' sözlerine ilişkin, "Afrin'de de biz DEAŞ, PKK, PYD'ye, YPG'ye karşı bir operasyon yapıyoruz. Eğer Fransa meseleyi böyle ele alıyorsa onların da Suriye'de yaptıkları faaliyeti aynı şekilde değerlendirmek lazım. Esasen bu temelden sakat bir düşüncedir. Katiyen Türkiye'nin bir işgal mantığı içinde hareket etmediğini bütün dünya biliyor, bilmelidir. Bunu Fırat Kalkanı'na bakarsak görürüz" dedi.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Başbakan Binali Yıldırım, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede gelecek dönemde Lübnan'ın tarafsızlık politikasının birlik ve beraberlik içinde uygulamaya devam etmesinin hayati önemi olduğunun teyit edildiğini belirten Yıldırım, "Türkiye olarak Lübnan'ın selameti için güvenlik başta olmak üzere birçok konuda işbirliğimizi artırarak devam etmeyi arzu ediyoruz. Sayın Başbakanın önderliğinde başlatılan Lübnan'ın altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalara aktif olarak katılmaya karar verdik. O amaca yönelik olarak Roma'da ve Paris'te gerçekleşecek konferanslara Türkiye olarak aktif katılım sağlayacağız. Buradaki amacımız, Lübnan'ın altyapısının geliştirilmesi konusunda Türk firmalarının, Türk müteahhitlerinin daha aktif rol almasını sağlamak ve bölgedeki istikrara katkı vermek" ifadelerini kullandı.

İKİLİ İLİŞKİLER

Yapılacak çalışmalarla ikili ilişkilerin daha da ileriye taşınacağına dikkati çeken Yıldırım, "Böylece Lübnan'da var olan ekonomik, ticari ve güvenlik işbirliğimizi daha da geliştirmiş olacağız. Lübnan'la ticaret hacmimizde ne yazık ki son bir iki yılda azalma var. Bunun sebebi de Suriye başta olmak üzere bölgede yaşanan krizler ve iç savaş. Dolayısıyla bu olumsuzluğu da ortadan kaldırmak için neler yapılabileceğini değerlendirme fırsatı bulduk. Suriye'de 7 yılı bulan iç savaş ve karışıkların en büyük bedelini ödeyen ülkelerden biri Lübnan birisi de Türkiye'dir. Buna tabii Ürdün'ü de dahil etmek lazım. Bugün Suriye'nin nüfusundan fazla bu ülkelerde mülteci konumunda insanlar var, 1,5 milyon Lübnan'da, 3,5 milyon Suriye'de, daha fazlası Ürdün'de bulunmaktadır. 6 yıldır bu insanlara memleketlerinden uzakta gereken her türlü desteği veriyoruz. Bu konuda ne yazık ki uluslararası camiadan beklenen katkıyı göremedik" diye konuştu.

"NE YAZIK Kİ TERÖR ÖRGÜTÜ ORADA BURADA KARA PROPAGANDA YAPIYOR 'SİVİLLERE ZARAR VERİLİYOR' DİYE"

Bölgesel konularda da görüş alışverişi ve değerlendirme yapma imkanı bulduklarını anlatan Yıldırım, "Özellikle halihazırda devam eden Zeytin Dalı Harekatı hakkında Sayın Başbakanı kapsamlı bir şekilde bilgilendirme fırsatım oldu. Bizim Afrin bölgesine yaptığımız bu operasyon, terör örgütlerini mahalinde yok etme operasyonudur. Suriye'nin toprak bütünlüğüne sadakatimiz her zamanki gibi devam etmekte olup, hedef ne sivil halk ne de Suriye'nin toprak bütünlüğüdür. Hedef, özellikle ülkemize vaki olan saldırılarını, roket saldırılarını bertaraf etmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini emniyet altına almak, aynı zamanda da Afrin bölgesine yerleşmiş olan PKK/PYD, DEAŞ, YPG gibi terör örgütlerini oradan çıkarmak, orada yaşayan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizin üzerindeki bu baskıyı ve zulmü kaldırmak. Bunu gerçekleştirmek üzere Özgür Suriye Ordusu'ndan askerlerle birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bu operasyonu gerçekleştiriyor. Ne yazık ki terör örgütü orada burada kara propaganda yapıyor 'sivillere zarar veriliyor' diye. Asıl zarar gören Türkiye'deki vatandaşlarımızdır. Bugüne kadar yapılan roket saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Suriyeliler var. Daha bugün 10.20 civarında Hatay Reyhanlı'da bir roket saldırısı gerçekleşmiş ve 17 yaşında Fatma Avlar isimli vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ayrıca, bu saldırıdan etkilenen vatandaşımız da tedavi görmektedir. Görüldüğü gibi zarar gören siviller bölgedekiler değil, Türkiye'deki vatandaşlarımızdır. Dolayısıyla bu operasyonun ne kadar haklı temellere dayandığı bir kez daha ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Bölgesel konularda Suriye'nin geleceği meselesini de ele aldıklarını belirten Yıldırım, "Suriye'de bütün grupların eline silah almamış, terör faaliyeti yapmamış bütün etnik yapıların temsil edileceği, uzun vadede bu olayların sorumlusu olanların da yer almayacağı bir barışın da tesis edilmesidir. Bunun için Soçi sürecinden sonra Cenevre süreci çalıştırılacak ve BM gözetiminde bu çalışmalar devam edecektir. Bunlar bir yandan yapılırken, bir yandan da bölgede gerilimlerin azaltılması, çatışmaların ortadan kaldırılması için Türkiye başta olmak üzere diğer ilgili ülkelerle birlikte çalışmaya devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

KUDÜS'TE YAŞANAN GELİŞMELER

Kudüs'te yaşanan gelişmelere işaret eden Yıldırım, "Ümit ederiz ki İsrail ve ABD bu konuda yanlış tutumlarında ısrarcı olmazlar ve bölgedeki sorunların üzerine yeni sorunlar üretme gayretine girmiş olmazlar diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Lübnan'ın kalkınması için desteklerin daha da artırılarak sürdürüleceğini anlatan Yıldırım, "Bu doğrultuda önümüzdeki günlerde gerek ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi, gerekse bölgesel konuların ele alınması için yakın çalışmamızı sürdüreceğiz" dedi.

HARİRİ: "SURİYE'DE BÜTÜN SURİYE VATANDAŞLARININ HAKLARINI KORUYACAK BİR ÇÖZÜMDEN YANAYIZ"

Lübnan Başbakanı Hariri ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri detaylıca ele aldıklarını belirtti. Suriye ve Kudüs'teki gelişmelere değinen Hariri, "Bizler iki devletli bir çözümden yanayız ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kesinlikle kurulmasından yanayız. Suriye'de bütün Suriye vatandaşlarının haklarını koruyacak bir çözümden yanayız. Savaştan kaçan çok sayıda Suriyeliye ev sahipliği yapmaktayız. Bizler de bu vatandaşların güven içinde ülkelerine dönmelerini arzulamaktayız. Türkiye ile sığınmacıların yükü konusunda ortak işbirliğini de önemsemekteyiz" diye konuştu.

MACRON'UN 'AFRİN' AÇIKLAMASI

Yıldırım, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyona ilişkin "Bu bir işgal operasyonu olmamalı" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Afrin operasyonu, Türkiye'nin güvenlik sorunudur en başta. İkincisi de oradaki terör örgütlerinin huzur içinde yaşayan Araplara, Türkmenlere, Kürtlere yapılan zulmün sona erdirilmesidir. Yani nasıl Suriye'de DEAŞ'a karşı bütün operasyonlar gerçekleşiyorsa Afrin'de de biz DEAŞ, PKK, PYD'ye, YPG'ye karşı bir operasyon yapıyoruz. Eğer Fransa meseleyi böyle ele alıyorsa onların da Suriye'de yaptıkları faaliyeti aynı şekilde değerlendirmek lazım. Esasen bu temelden sakat bir düşüncedir. Katiyen Türkiye'nin bir işgal mantığı içinde hareket etmediğini bütün dünya biliyor, bilmelidir. Bunu Fırat Kalkanı'na bakarsak görürüz. Fırat Kalkanı Operasyonu ile 3 bin 600'den fazla DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirerek orayı terörden temizleyen ve bugün 130 bine yakın Suriyelinin yaşadığı 160 bin öğrencinin tekrar eğitime başladığı huzur ve barış içerisinde bir alana dönüştürdük" şeklinde konuştu.

BAŞKA ÜLKELERDEN İZİN ALMAYIZ

Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim Afrin'de yapmak istediğimizin ne olduğunu anlamak için Fırat Kalkanı Harekatındaki Münbiç ve Cerablus, Azez hattında 2 bin kilometrekarelik alana bakmaları yeterlidir. Bunun dışındaki değerlendirmelerin gerçekle alakası yoktur, bu bir. İkincisi, tabii ki Münbiç'in demografik yapısına baktığımız zaman yüzde 95 Arap nüfus var ama onların tepesinde boza pişiren, onlara hayatı zehir eden bir avuç terör grubu var. Amerika burada duruşunu açıkça ortaya koymalıdır. Yani, orada yaşayan, insanlara zulüm eden terör örgütüne mi destek verecek, yoksa oradaki halkın bu terör örgütlerinden kurtulmasına mı katkı sağlayacak. Amerika buna karar versin. Türkiye, her türlü terör baskısına, terör tehdidine karşı milli güvenliği gereği yapması lazım gelen harekatı yapar. Bunun için de başka ülkelerden izin almak gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu faaliyetler aslında ülkemizin hududu bulunan hem Suriye'de hem Irak'ta, hududumuz etrafında oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna izin vermemek bakımından bundan sonra da devam edebilir. Bunun da bilinmesinde fayda var."

ZEYTİN DALI HAREKATI'NDAKİ BİLANÇO VE SINIRLARA YAPILAN ROKET SALDIRILARI

Zeytin Dalı Operasyonu'ndaki bilançonun ve sınırlara yapılan roket saldırılarının sorulması üzerine Yıldırım, "Türkiye'nin içerisinden Türkiye'deki vatandaşlara roket saldırısı akla ziyan, deli saçması düşüncelerdir, buna kargalar bile güler. Böyle bir şey yok. Türkiye hudutları içerisinde yüzde yüz halkın güvenliği vardır, herhangi bir terör faaliyetine de asla izin vermeyiz. Bu tamamen bazı çevrelerin terör örgütüne yönelik destek kampanyalarından başka bir şey değildir. Bunların nereden geldiğini bilmek için kehanete gerek yok. Bunların hepsinin ölçümleri yapılıyor. Roket saldırısı gelir gelmez de anında karşılık veriliyor, susturuluyor ama 3 yıldır arazinin her tarafında bu terör örgütü muazzam bir kendilerine göre tahkimatlar yapmış, patlayıcılarla her tarafı donatmışlar, büyük büyük tünellerle kalın duvarlarla kendilerine göre mevziler oluşturmuşlar. Dolayısıyla bu yapıyı araziye girince güvenlik güçlerimiz tespit etmekte ve gereğini yapmaktadır. Operasyon hedeflendiği şekilde devam ediyor ve bu hedefler yerine getirilinceye kadar devam edecek. Bu sabah itibarıyla etkisiz hale getirilen hedef sayısı 480, etkisiz hale getirilen terörist sayısı da 712 olarak tespit edilmiştir. Hareket planlandığı şekliyle devam etmektedir" dedi.

İdlib'deki bombalı saldırıya ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Yaşanan olay da Türkiye'nin bu harekatta ne kadar doğru iş yaptığını ortaya koymuştur. Bizim oradaki yaptığımız faaliyet de tam da bunun içindir. Burada bulunan terör oluşumlarını ortadan kaldırmak, İdlib'te yaşanması muhtemel sorunları en aşağı düzeye indirmektir" şeklinde konuştu.

 
TDK, Destan Projesi’nin 66. kitabını yayımladı
 
Kore gazisi dualarla uğurlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bu noktadan sonra kimseyi gözümüz görmez
Erdoğan, “Artık bu noktadan sonra kimseyi gözümüz görmez. Teröristlerin ...
'Öldürülen terörist sayısı 649’a ulaştı'
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), “Zeytin Dalı Harekâtı” kapsamında 33 teröristin ...
Burseya zaferi teşrik tekbirleri ile kutlandı
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) başlattığı Zeytin Dalı Harekatı kapsamında ...
 
'FETÖ'cü alçaklardan cinayetlerin hesabını soracağız'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu devlet zalime karşı acımasız, ...
"Siz ceddinize bir bakın”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bazı kendini bilmezler askerime ‘işgal kuvveti’ ...
“Bunlar aydın değil, emperyalizmin uşakları”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnanın bunlar aydın falan değil, ...
 
'Bunların kökünü kazıyacağız'
AK Parti Kocaeli Gençlik Kolları’nın olağan kongresine katılmak üzere ...
'PYD, YPG, DEAŞ bunlar Allah’sız terör örgütleri'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyoğlu’nda Kasımpaşa tünelinin açılış törenine katıldı
Bilal-ı Habeşi’nin diyarından Türkiye’ye dua
Etiyopya’da eller Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmetçik için semaya kalktı
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva