Yetersiz veya dengesiz beslenmenin, insan sağlığına bulunduğu olumsuz etkilerin, bitkiler için de geçerli olduğu bildirildi. İnsanlarda başta tansiyon, kolesterol, kalp ve damar hastalıkları olmak üzere çeşitli sağlık problemlerinin oluşmasına neden olan yetersiz veya dengesiz beslenmenin, bitkilerde de çeşitli sorunlar meydana getirdiği kaydedildi.
DENGESİZ BESLENMENİN OLUMSUZ SONUÇLARI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, dengesiz beslenme durumunda bitkilerin yaprak, sürgün, dal, kabuk ve kök gibi organlarında renk ve şekil değişiklikleri meydana getirdiğini söyledi. Beslenme bozukluğunun, herhangi bir besin elementinin yetersizliğinden kaynaklanabildiği gibi, fazlalığından da kaynaklanabildiğini vurgulayan Yıldız, bu durumun üreticiler tarafından kesinlikle geçiştirilmemesi gerektiğini kaydetti.
BİTKİSEL ÜRETİM VE YETERSİZ BESLENME
Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “Beslenme bozuklukları sadece verimi düşürmekle kalmaz, aynı zamanda elde edilen ürünün kalitesinin bozulmasına, bitkinin hastalıklara , soğuğa ve susuzluğa dayanıklılığının azalmasına neden olur.Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeyen bitkilerin, virüsal bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı direnç ve toleransları da azalır” dedi.
BİTKİLERDEKİ FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER, İPUÇLARI VERİYOR
Bitkilerde görülen renk ve şekil değişikliklerinin, beslenme bozukluğu meydana getiren besin elementinin ne olduğu konusunda önemli ipuçları vereceğine işaret eden Prof. Dr. Nesrin Yıldız, yöredeki çiftçilerin, söz konusu renk ve ekil değişikliklerini dikkatle gözlemlemeleri çağrısında bulundu. Yıldız, “Bitkilerin verdiği ipuçlarının iyi yorumlanması halinde, bitkide beslenme bozukluğu yaratan etmeni tanıyarak gerekli önlemi almak ve ortaya çıkacak ürün kaybını önlemek mümkün olabilmektedir. Bir besin elementinin noksanlık veya fazlalığında bitkilerde görülen arazlar birbirine benzemekle beraber, bitkiden bitkiye önemli ayrıcalıklar da görülebilmektedir” diye konuştu. Erzurum’un, özellikle de iklim ve ardından toprak yapısı açısından bitkilerde çeşitli beslenme sorunlarının görüldüğü bölgeler arasında bulunduğunu anlatan Yıldız, bitki gelişimini takip etmenin, zamanında müdahale açısından önemli olduğunu ifade etti.
BİTKİLERDE RENK VE ŞEKİL DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN OLABİLEN FAKTÖRLER
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, gelişmekte olan bir bitkide ortaya çıkan şekil, renk ve diğer fiziki değişikliklerin nedenleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Beslenme bozuklukları, uygun olmayan toprak ve iklim koşulları ile bitki hastalık ve zararlılarının yaptığı etkiler, gelişmekte olan bitkilerde çeşitli fiziksel değişiklikler oluşmasında etkili olabilirler. Besin noksanlığının teşhisinde, o besin elementinin noksanlığında ortaya çıkan belirtilerin bilinerek tanınması oldukça önem taşır. Teşhiste bize kolaylık sağlayan bir husus, belli bir besin elementine ait noksanlık belirtilerinin, değişik bitkilerde birbirine oldukça benzemesidir. Bitki hastalıkları ve zararlıları nedeniyle ortaya çıkan arazlar, azot, fosfor, potasyum, magnezyum, mangan, bor ve kalsiyum gibi bir çok besin elementi noksanlığına benzeyebilmektedir. Ayrıca bitkilere püskürtülen ot öldürücü ilaçlar da, dozları iyi ayarlanmadığı taktirde, bitkilerde beslenme bozuklukları yaratabilir. Püskürtmelerle meydana gelen zararlanmalar, özellikle yaprak kenarlarında yanmalar, yaprak sayısında nekrozlar ve bazen de yaprak dökümü şeklinde ortaya çıkar”