ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
6 Mart 2015 Cuma - 06:05

Yazıcı’dan yardımlaşma vurgusu

M.COUŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, yardımlaşmanın önemine vurgu yaptı. Yazıcı, “Yardımlaşma, daha güzel bir Dünya’nın anahtarı” dedi

Yazıcı’dan yardımlaşma vurgusu

‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen Peygamberin ümmeti olarak birbirimizle yardımlaşamaya ne kadar önem veriyoruz? Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, yardımlaşmanın önemine dikkat çektikten sonra, günümüzde yardımlaşmanın ne durumda olduğunu sorguladı. Yazıcı, yardımlaşmanın sadece para ve yiyecek olarak anlaşılmaması gerektiğine de vurgu yaptı.
YA YARDIM EDİN YA DA YARDIM YOLU BULUN
Yazıcı, “Yüce dinimiz yardımlaşma konusuna büyük bir önem verir. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette insanların birbirleriyle yardımlaşmaları emredilmiştir. Efendimizde bu yardımlaşmanın hangi ölçülerde ve nasıl yapılacağı hususunda bizlere yol göstermiştir. Biz yardımlaşma denilince daha ziyade fakir bir insana yiyecek veya para verme konusunu anlıyoruz. Ancak yardım insanın kendinde var olandan diğerine vermesi olarak algılanması anlaşılması gerekir. İlmi olan ilmiyle, gücü olan gücüyle, parası olan parasıyla yardım eden. Peygamber Efendimiz Yükü olan bir insana hayvanını yüklerken yardım etmen senin için bir sadakadır. Bir yol soran birine rehberlik etmek, yoldaki insanların geçişine eziyet veren bir taşı yoldan kaldırmak sadaka olarak kabul edilmiştir. Sadaka denilince sadece para vermek veya yiyecek vermek algılanmamalı, onun ötesinde bizde var olup da karşımızdaki insanın ihtiyacı olan her şeyin ona verilmesi sadakadır ve yardımdır. Bu kapsamda yardım daha geniş ve şuurlu bir bağ, ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yardımın çeşitli ölçüleri var. Bir insanın elinde olandan karşısındaki insana vermesi veyahutsa kardeşimdir diyerek elindeki onunla paylaşması en güzel örneklerdir. Ancak, Yüce dinimizde Müslümanların birbirleriyle yardımlaşması bununla da sınırlı olarak kalmamış ihtiyacı olan kardeşini kendisine tercih etmiştir. İsar, kendisi ihtiyaçlı iken kardeşini kendi nefsine tercih etmesidir. Yermük savaşında ölüm halinde olan sahabe kendisine uzatılan suyu, su isteyen bir sese iade etmiştir. Aşlık ve kıtlık yıllarında, evine bir koyun kellesi gelen sahabe, onu kendisi kabul etmemiş, kendisinden daha ihtiyaçlı olduğu nu düşündüğü insanlarla paylaşmıştır ki biz ona yardımlaşmanın en üst seviyesi anlamında isar diyoruz. Yüce dinimiz birbirimiz sevmemizi, birbirimizin dertleriyle dertlenmemizi bizden istemektedir. Bunun için Peygamberimiz, ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir.’ buyurmak suretiyle; biz mutlaka yanımızdaki insanları, bilmeliyiz, tanımalıyız, neye ihtiyaçları var ise o ihtiyaçların giderilmesine de çalışmalıyız. Sahabelerden birisi Peygamberimizin huzuruna gelir ve derki; ‘Ben günlerdir boğazımdan aşağı bir lokma geçmedi, takatim ve gücüm kalmadı.’ Efendimiz önce evine haber gönderir, kendi evlerinde yiyecek bir şey var mı? sorar, fakat evinde hiçbir şey yiyecek bir şey olmadığı haberi gelince, sahabeye dönerek ‘kim bunu Allah rızası için doyurur?’ diye sorar. Bu hadise bizlere şunu anlatıyor, bizden bir şey isteyen kimsenin ihtiyacını biz karşılamalıyız. Eğer biz bu ihtiyacı karşılayamıyor isek o zaman bunun kimin tarafından karşılanabileceğini düşünmeli ve o kişiye yönlendirerek bu yardımın ihtiyaç sahibine ulaşması için elimizden geleni gayreti sarf etmeliyiz.” dedi.
‘BİRBİRİMİZİ TANIMADAN SEVGİ TOPLUMU OLUŞMAZ’
Toplumun daha güzel bir hale gelmesi için yardımlaşmanın önemine değinen Yazıcı, “‘Bende yok git işine bak’ diye başımızdan salmak İslami bir anlayışla bağdaşmaz. Müslüman’ın derdiyle dertlenmek ona yardım etmek bizim vazifemizdir. Ancak günümüzde yardımlaşmanın gereğince yapılamadığına şahit oluyoruz. Bunun sebebi de, birbirlerimizle ilişkilerimizi kopardık. Aile, arkadaşlık bağlarımız, komşuluk ilişkilerimiz zayıfladı. Dolayısıyla karşımızdaki el açan insanın gerçekten yardıma muhtaç olup-olmadığından haberdar değiliz. Bu cümleden olmak üzere, özellikle yakın çevremizden başlayarak onların durumlarından haberdar olmalıyız, halleriyle hemhal olmalıyız, sıkıntılarını bilmeli ve sıkıntılarını bildikten sonrada mutlaka gidermenin yollarını aramalıyız. Çünkü Yüce dinimiz bizi birbirimize kardeş yapmıştır. Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Bu kardeşlik köprülerini kurduğumuz zaman şuanda içerisinde yaşadığımız bunalımlı ve sıkıntılı ortamdan da inşallah kurtulacağımıza, İslam’ın bu sevgi köprüsüyle birleşip buluşacağımıza, sadece camide yan yana, omuz omuza safta durmak yerine gönül bağlarını da kurup güzel bir şekilde sevgi toplumu oluşturabileceğimize inanıyorum. Yeter ki biz bu niyet içersinde olalım.” diye konuştu.
 

 
‘Rızkın Sahibi Allah’tır’
 
Erzurum’da yatırım gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençlere ‘’iş hayatına uyum’’ semineri
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde devlet korumasında olup, kamuda ...
Mesnevi’ye pedagojik yaklaşım
Bayburt Üniversitesinin davetlisi olarak Bayburt’a gelen Yıldız Teknik ...
AB Yolunda Kırsala Damga Vuran Yatırımlar
“TKDK Ankara İli IPARD Yatırımları Toplu Açılış Töreni”, Gıda Tarım ve ...
 
Kaymakam Zengin, kariyer sürecini paylaştı
Oltu Anadolu Lisesi, Kariyer Günleri Etkinliği kapsamında düzenlediği ...
Öztek tarihe ışık tuttu
Prof. Dr. İbrahim Öztek’in “100. Yılında Ermeni Sorunu” isimli yeni kitabı çıktı.
Sosyal Medya anketleri açıklandı
Kobimedya sosyal medyada kendi yöntemini geliştirerek "Sosyal medyada ...
 
Gençlik İbrahim Hakkı’yı öğrendi
Gençlik Merkezlerinin düzenlediği “İbrahim Hakkı Hazretlerini Anma Etkinliği” ...
‘23 yıldır yüreğimiz kan ağlıyor’
Ceylan, Hocalı’da Ermeniler’in Azeri Türklerine karşı yapmış oldukları ...
‘Sönmeyen ateş: Hocalı’
Doç. Dr. Aliyeva Hocalı Kasabası’nda yaşananların tüm insanlığa karşı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva