ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
21 Şubat 2015 Cumartesi - 02:14

Yazıcı ‘Selam’ın önemini paylaştı

M.COŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, bu hafta “İman etmenin yolu birbirimizi sevmekten, birbirimizi sevmenin yolu da selamlaşmaktan geçer” Hadisiyle selamlaşmanın önemine dikkat çekti.

Yazıcı ‘Selam’ın önemini paylaştı

Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, selamlaşmanın insanlar arasında yayılması gerektiğini belirterek günümüzde orijinal selamlaşmanın çok az olduğunu söyledi.Yazıcı, “Selam sözlerin en güzeli, Allah’ın selamıdır. Müslümanların selam konusunu ihmal etmemeleri gereken önemli bir konudur. Selam, aynı zamanda yüce rabbimizin isimlerinden bir tanesidir. Selamette kılan, emniyetli kılan yüce rabbimizdir. Onun için biz selamı aldığımızda veya selam verdiğiz de yüce rabbimizin adını zikrettiğimizi bilmeliyiz. Selam veren kişi aynı zaman da Cenabı Rabbin adını ağzına almış ve onu zikretmiş olur. Allah’ı zikretmiş olmasından dolayı da sevap kazanmış olur. Ayrıca, Peygamber efendimiz selamı bize tavsiye etmiştir. Ölçüsünü, usulünü kimin kime selam vereceğini, selam verenin hangi kelimeyle selam vereceğini, selam alanın buna mukabelesinin nasıl olması gerektiğini efendimiz bize öğretmiştir. Biz bu sünnette öğretilen şekilde selam verdiğimiz takdirde sünnete uygun yapmış oluyoruz bu ibadeti. Başka kelimelerle de selamlaşmak belki mümkün olabilir ama sünnet olan selam Peygamber Efendimizin üslubuyla selam vermek esastır. Selam aynı zamanda da Kur’an-ı Kerim’de de yer almaktadır. Yüce rabbimiz ayeti kerimede, ‘siz bir selamla selamlandığınızda onun aynısıyla veya daha güzeliyle mukavele edin’ diye buyurmuştur. Selamın bize faydalarına baktığımızda; Birincisi, dediğimiz gibi başta Yüce Rabbimizin adını anıp onu zikretmiş oluyoruz. İkincisi, Peygamber efendimiz bize selamı emrediyor, tavsiye ediyor, tavsiyesine uymak süratiyle sünnet sevabı kazanmış oluruz. Üçüncü açıdan baktığımızda, karşımızdaki insanlara güven temin etme, emniyet verme anlamlarını içerdiği için selam insanlar arasında sevginin, kaynaşmanın, güvenin tesisine faydası var. Selam hem veren için hem de alan için karşılıklı bir duadır. Bu yönleriyle değerlendirdiğimiz zaman selamın be kadar değerli ve ehemmiyetli olduğu ortaya çıkmış oluyor. Efendimiz, siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirini sevmedikçe iman etmiş olamazsınız.’ diye buyurduktan sonra ‘size bir şey haber vereyim mi ki, onu yaptığınız zaman birbirinizi seversiniz’ diye işaret etikten sonra ‘Selamı aranızda yayınız’ demiştir. Yani selamlaşmak Müslümanların birbirini sevmesine, birbirini sevmesi ise imana delalet eder. Hatta efendimiz, arkadaşınızla yolda giderken bir duvarla karşılaştınız ve biriniz duvarın bir tarafında birinizde diğer tarafında kalıp duvarın sonunda tekrar karşılaştığınız zaman bile selam versinler diye buyurmaktadır. Birbirimizle karşılaştığımız zaman, küçükler büyüklere, yürüyen oturana, Bir binek üzerinde olanlar yaya yürüyenlere, kişi evine gittiği zaman da ev halkına selam verir.” dedi.
ZAMAN, SELAMSIZ/SEVGİSİZ DÖNEM
Günümüz insanlarının artık birbirlerine ya selam vermediğini ya da doğru selamlaşmadığını belirten Yazıcı, “Günümüzde bu selam uygulamasına baktığımızda, selam kelimelerinin değiştiği, efendimizin zamanında olduğu gibi ‘Es Selamu Aleykum’ kelimesiyle selam vermek yerine insanlar birbirlerine merhaba demek suretiyle, iyi günler demek suretiyle birbirlerini selamlamaktadırlar. Belki karşılıklı iletişimi sağlar bu selam ama bu sünnet, dua, zikir olan selamı yerine geçmez. Bunun için inancımız gereği, kültürümüzden gelen ve Allah’u Telalanın bizden istediği ve Efendimizin bize öğrettiği selamın aslını bozmadan gerçekleştirmeli ve bunu da böyle ifade edip yaygınlaştırmalıyız ve ihmal etmemeliyiz. Günümüzde selam verme alışkanlığını kaybetmiş bir toplumda yaşıyoruz. Şimdi, Gençlerimiz, orta yaşlılarımız ve yaşlılarımız artık birbirlerine selam vermiyorlar. Oysaki selam bir dua, bir güven, bir sünnet, bir zikirdir o zamanda selamı orijinal halde selam verilmeli ve alınmalıdır.” diye konuştu.

 
Köroğlu seçim sürecini ele aldı
 
Erzurum’un gelir gerçeği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da yaşamayı seçtiler
Kastamonu’da doğup Türkiye’nin başka illerinde yaşayan kişilerin oranı ...
Türkiye Göç Haritası açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü Salih Uras, Türkiye’nin ...
Erzurum’da okuyan 81 öğrenciye burs veriyorlar
Türk Eğitim Vakfı (TEV) Trabzon Şubesi Erzurum’da yüksek öğrenim gören ...
 
Koruyucu Aile Eğitimi projesi başladı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koruyucu ailelere yönelik eğitim programı düzenledi.
Özgecan cinayetine bilimsel tepki
Doç. Dr. Mevlut Özben, Özgecan Aslan’ın cenazesinin erkeklerin kaldıramayacağı ...
5 yıldır kızlarının yolunu bekliyorlar
Tekman ilçesinde, 16 Mayıs 2010 tarihinde evlerinin önünde oyun oynarken ...
 
Müftü Yazıcı kıyafet tartışmalarına açıklık getirdi
Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, İslam’a uygun kılık kıyafetin son zamanlarda ...
İstanbul’da 392 bin dadaş yaşıyor
Erzurum nüfusunun yüzde 51 kadar sayıda dadaş İstanbul’da ikamet ediyor. Türkiye ...
ASP İl Müdürlüğü aileleri bilgilendiriyor
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve 0-2 yaş grubu dönemindeki bebeklerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva