ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Palandöken beyaz örtüye girdi
Palandöken beyaz örtüye girdi
Küçükoğlu gündemi değerlendirdi
Küçükoğlu gündemi değerlendirdi
Burak Alemdar Milli Takım aday kadrosunda
Burak Alemdar Milli Takım aday kadrosunda
Diyanet  vekaletle kurban bedelini açıkladı
Diyanet vekaletle kurban bedelini açıkladı
Tekman’da kar yaşamı olumsuz etkiledi
Tekman’da kar yaşamı olumsuz etkiledi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Ağustos 2016 Perşembe - 18:48

Yavilioğlu istikrar vurgusu yaptı

Yavilioğlu, FETÖ’nün 15 Temmuz’da yapmayı planladığı darbeye karşı Türk Halkı’nın en iyi cevabı verdiğini belirterek, “Ülkemiz darbe girişimini bastırdıktan sonra siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamak için önemli mesafe kat etti. Her alanda istikrarımız devam ediyor” dedi.

Yavilioğlu istikrar vurgusu yaptı

Maliye Bakan Yardımcısı ve 24. Dönem Ak Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, Yenişafak Gazetesi’nde dün yayımlanana yazısında üretim ve istikrar vurgusu yaptı. İşgal girişiminin ardından Türkiye ekonomisinde makroekonomik göstergelerin hızlı bir şekilde toparlanma sürecine girdiğini ifade eden Dr. Yavilioğlu, “15 Temmuz askeri darbe girişiminin bir diğer önemli ayağı ekonomik kriz senaryosuydu. Ancak her iki girişimde milletimizin topyekün karşı durmasıyla akamate uğratıldı. Şok etkisi atlatıldı, siyasi ve ekonomik alanda hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girildi” dedi.

 UZUN VADELİ KREDİ NOTUNU AŞAĞI ÇEKTİLER EKONOMİMİZ ETKİLENMEDİ

 Darbe girişiminin ardından uluslararası kuruluşların Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu aşağıya çektiğini dile getiren Yavilioğlu, ülkemizin o süreçte ekonomik olarak olumsuz bir durum ile karşılaşmadığını ifade etti. Piyasaların bu durumdan etkilendiğine dikkat çeken Yavilioğlu, “Darbe girişiminin hemen ardından uluslararası derecelendirme kuruluşları harekete geçti. Önce Moody's Türkiye'yi izlemeye aldığını duyurdu. 2013 yılından bu yana Hazine'nin anlaşmalı reyting kuruluşları arasında yer almayan Standard & Poor's Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden tahvillerine verdiği notunu bir kademe düşürdü ve not görünümünü negatife çevirdi. Fitch ise ulusal para cinsinden uzun vadeli kredi notunu aşağı doğru çekti. Yöntem değişikliğine giden Fitch'in bu hamlesi Türkiye'nin de içinde olduğu 23 ülke için yapılmış olup, yabancı para birimi cinsinden notları kapsamadığından fazla bir sorun teşkil etmiyor. Standard & Poor's'un aceleyle Türkiye'nin kredi notunda indirime gitmesi piyasalar tarafından ekonomik olmaktan çok siyasi niteliği ağır basan bir hamle olarak görüldü. Söz konusu derecelendirme kuruluşuyla Türkiye'nin 2013'den bu yana anlaşması olmaması ve S&P'nin Türkiye notunun zaten “yatırım yapılabilir” seviyesinin altında (spekülatif) olması nedeniyle bu not indirimi piyasaları fazlaca etkilemedi” dedi.

 460 MİLYON DOLAR PARA ÇIKIŞI GERÇEKLEŞTİ

 Darbe girişimi sonrasında gelen haftada Türkiye’den 460 milyon dolar sıcak para çıkışı olduğunu aktaran Yavilioğlu, “Darbe girişiminden sonraki hafta Türkiye'den bir miktar sıcak para çıkışı oldu. Tahvil ve hisse senetleri üzerinden gerçekleşen 460 milyon dolar civarındaki çıkış piyasanın büyüklüğüne göre hem küçüktü, hem de piyasalarda kısa sürede sağlanan normalleşme çerçevesinde süreklilik kazanmadı. Yabancılar tarafından yaşanan dövize yönelme hamlesi, yerleşiklerin döviz satışlarıyla önemli ölçüde dengelendi. Yerleşiklerin bu hamlesi Merkez Bankası rezervlerindeki kaybı da azalttı” diye konuştu.

 TEDBİR ALDIK PİYASALAR RAHATLADI

 Darbe girişiminin ardından koordineli şekilde tedbir aldıklarına dikkat çeken Dr. Yavilioğlu, “15 Temmuz sonrasında finansal piyasaların etkin çalışmasını sağlayacak tedbirler hızlı bir şekilde devreye konuldu. Merkez bankasının 17 Temmuzda açıkladığı önlemler piyasada panik oluşmasını engelledi. Aynı gün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in uluslararası finans kuruluşlarıyla bir telekonferans görüşmesi gerçekleştirmesi de oldukça etkili oldu. Merkez Bankası süreç içerisinde bazı karşılıkları serbest bırakarak ve gerektiğinde sınırsız likidite sağlayacağını açıklayarak piyasaları rahatlattı” dedi.

ALINAN TEDBİRLER KISA SÜREDE OLUMLU SONUÇLAR VERDİ

 Alınan tedbirlerin kısa sürede sonuç verdiğini belirten Yavilioğlu, “Türkiye bu işgal girişimini bastırdıktan sonra hızla siyasi ve ekonomik istikrarı onarma çabası göstermiş ve bu konuda önemli mesafeler almıştır. Alınan önlemler sonucunda makroekonomik göstergeler kısa bir sürede toparlanma sürecine girmiştir. Menfur girişimden 10 gün geçtikten sonra döviz kurundaki olağanüstü artışların önemli bir kısmı geri alınmış; Borsadaki kayıpların yarıya yakını telafi edilmiş ve kredi faizlerindeki artışlar durdurulmuştu. Ülkedeki alt ve orta sınıfların darbe girişimine karşı tavizsiz ve net duruşu diğer kesimleri de etkilemiş, gecikerek de olsa, büyük sermaye grupları dâhil, bu kesimler de rasyonel davranarak sürece destek vermeye başlamışlardır. Bu da büyük toplumsal uzlaşı için etkin bir zemin oluşturmuştur. Bütün bunların yansıması olarak Ekonomik Güven Endeksi bir önceki aya göre %14,9 artış göstermiştir. Mali disiplinin devam etmesi ve finans kesiminin öz kaynak yeterliliğinin yüksek olması ekonominin sağlam temeller üzerinde olduğunu göstermektedir. Rusya ile bozulan ilişkilerin hızlı bir şekilde onarım sürecine girmesi konusunda gerekli adımlar atılmaktadır. Bu normalleşme sürecinin siyasi ve ekonomik yansımaları kısa sürede fark edilecektir. Ekonomik anlamda bu iyileşmenin en fazla etkileyeceği sektör turizm olacaktır” dedi.

 ALT YAPI PROJELERİ AKSAMADAN DEVAM EDİYOR

 Darbe girişiminin projelere karşı olumsuz bir etki bırakmadığını anlatan Yavilioğlu, “Yaşanan olumsuzluklar reel sektör yatırım planlarında önemli bir sapma oluşturmamıştır. İhracat siparişlerinde artışlar yeniden başlamıştır. Kamu öncülüğündeki büyük alt yapı projeleri aksamadan devam etmektedir. FED'in faiz artırımına gitmemesi de ülkeden kısa vadeli sermaye çıkışlarını caydırıcı etki yapacaktır. Aralık ayına kadar FED kanadından faiz artırım kararının çıkmayacağına ilişkin beklentiler de bu bağlamda Türkiye'nin dış finansman açısından elini rahatlatacaktır. Darbe girişimi öncesinde ülke risk primi olarak görülen CDS primi 225'e kadar gerilemişti. Darbe girişimiyle birlikte hızla yükselen risk pirimi siyasal ve ekonomik göstergelerdeki iyileşmeye paralel olarak düşmeye başlamıştır. Bu göstergedeki iyileşme reyting kuruluşlarının kredi notlarına olumlu yansıyacaktır. Bu olumlu atmosferin devam etmesi halinde derecelendirme kuruluşlarının not indirimi yapmalarına kaynaklık edebilecek bir gerekçeleri kalmayacaktır” diye konuştu.

 EKONOMİK GÜVEN OLUŞTU

 Ekonomik istikrar için güven oluştuğunu dile getiren Yavilioğlu, “Ekonomik istikrar açısından en önemli risk unsuru dış finansmana olan bağımlılıktır. Cari açık dahil edildiğinde 2016 yılı için toplamda 200 milyar dolar civarında dış finansman ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Ancak bankaların döviz varlıkları, yabancı para mevduatları, reel sektörün ticari alacakları düşünüldüğünde bu rakam kaygı verecek bir düzeye tekabül etmemektedir. Siyasi istikrar açısından yurtdışındaki görüntüyü olumsuz etkileyen husus darbe teşebbüsünün etkileriyle ve alınan tedbirlerle ilgilidir. Bunların da hızlı bir şekilde düzeltileceğine olan güven oluşmuş durumdadır” dedi.

 EKONOMİMİZ ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

 Türkiye ekonomisinin etkin bir şekilde örnek teşkil ettiğine vurgu yapan Yavilioğlu, “Yurtiçinde bu ağır travma sonucu hızlı bir toparlanma yaşanırken, uluslararası arenada Türkiye ile ilgili olarak maksatlı bir şekilde oluşturulmak istenen olumsuz algıyı tersine çevirecek adımlar da hızlı bir şekilde atılmaktadır. Küresel ölçekte gelişmekte olan ülkelere bakış açısının şu aşamada pozitif olduğu görülmektedir. Bu lehte durumdan yararlanarak özellikle ekonomi yönetiminin uluslararası piyasaları doğru ve etkin bir biçimde bilgilendirme mekanizmalarını (Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu gibi) canlı tutmaları önem arzetmektedir. TCMB, SPK, BDDK gibi kuruluşların piyasaya doğru sinyaller göndermeleri de son derece önemlidir. Gelinen noktada ülke olarak büyük bir badire atlatılmış; siyasi, toplumsal ve ekonomik olarak yeniden yapılanma için önemli bir fırsat ele geçirilmiştir. Bu yeniden yapılanma sürecinin, etkin yönetilmesi halinde, birçok ülke için örnek teşkil edecektir” ifadelerini kullandı.

 
Türköne ve 13 gazeteciye tutuklama talebi
 
‘Kimsenin bu bayrağı indirmeye gücü yetmez’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kent Meydanı, Milli Vicdan Durağı
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un Erzurum'a kazandırdığı en önemli ...
Hainin adını taşımak istemediler
Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan 5 kişi ismini değiştirmek için mahkemeye başvurdu.
Oltu HEM’de Proje Gündemi
Halk Eğitimi Merkezi Avrupa Birliği projesi final toplantısı yapıldı.
 
Erzurum Emniyetten Uyarı…!
Erzurum Emniyet Müdürlüğü, darbe girişimini fırsata çevirmek isteyen dolandırıcılara ...
‘Alın yazım, şerefim, şanım Erzurum’
Azerbaycan Milli Meclisi Parlamenteri Ganira Paşayeva Erzurum’u anlattı. ...
Büyükşehir’den Demokrasi Anıtı
FETÖ'nün darbe girişimine Erzurum'dan ilginç tepki geldi.
 
“Bu vatanı yolda bulmadık”
Şener, demokrasi nöbetindeki konuşmasında darbecilere tepki göstererek, ...
ENER: ‘Demokrasi Tarihi’ne geçecek bir karar’
İstanbul ve Ankara’da birer şehitler anıtı kurulmasına ilişkin Bakanlar ...
Orhan, Sultan Sekisinde, tespitlerini paylaştı
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, ‘Sağlık Turizmi’ konulu panelde konuştu.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva