ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>EKONOMİ
3 Ağustos 2021 Salı - 16:11

Yapılandırma’da son gün 31 Ağustos

Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’i ziyaret eden Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Atabek, 7326 sayılı Kanun kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yapılandırma ve ödeme kolaylıklarını anlattı.

Yapılandırma’da son gün 31 Ağustos

Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’i ziyaret eden Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Atabek, 7326 sayılı Kanun kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yapılandırma ve ödeme kolaylıklarını anlattı.
Gelir İdaresi Grup Müdürü Sefer Demir ve Kazım Karabekir Vergi Dairesi Müdürü Hamit Demirölmez’le birlikte ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik’i ziyaret eden Atabek, 9 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 7326 Sayılı Kanun kapsamında sunulan yapılandırma fırsatından faydalanmak için 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuru yapılması gerektiğini hatırlattı.
"BORÇ FAİZİ YÜZDE 75 AZALIYOR"
Mükelleflere en iyi hizmeti sunmak için özveriyle çalıştıklarını ifade eden Atabek şunları söyledi:
“7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani yaklaşık yüzde 75 oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi tekrar indirim yapılıyor ve borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında, yapılandırılan borcun kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması halinde ceza tutarından da ayrıca yüzde 25 oranında indirim yapılıyor.” Kanunun kapsamında kesinleşmemiş İhtilaflı vergi alacaklarının da dava aşamasına göre yapılandırıldığını dile getiren Atabek, “İhtilaf vergi mahkemesinde (henüz karara bağlanmamış) ise; vergi aslının yüzde 50’sinin, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE tutarının ödenmesi halinde kalan yüzde 50 vergi aslından, vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamından ve gecikme faizi ve gecikme zammından vazgeçilecek.”
Ziyarette matrah ve vergi artırımıyla ilgili konulara da değinen Atabek, mükelleflerin 2016 ila 2020 yıllarında beyan ettikleri; Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurum Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi matrahlarını / vergilerini, kanunda öngörülen oranlarda artırmaları ve Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödemeleri durumunda da, bu vergi türleri nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacağını vurguladı.
Yapılandırma kapsamındaki ödemelerin ne şekilde yapılacağını da anlatan Vergi Dairesi Başkanı Atabek şunları söyledi; “Taksitli ödeme seçeneğini tercih edenler isterlerse ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapabilir ve getirilen imkânlardan yararlanabilirler. İsterlerse birinci taksiti süresinde ödedikten sonra geri kalan taksitlerin tamamını ikinci taksit ödeme süresi içinde ödeyerek indirim imkânlarından yararlanabilirler. Bu durumda yapılandırma nedeniyle hesaplanan katsayı alınmayacağı gibi Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 oranında indirim yapılacak. Yapılandırılan borcun Kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması durumunda ceza tutarından yüzde 12,5 oranında indirim yapılacak. Yapılandırılan alacağın sadece faiz, gecikme zammı gibi fer’i alacaklardan oluşması halinde de indirim uygulamasından yararlanılabilecek. Bu durumda fer’i alacak yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 oranında, Birinci taksit süresinde ödenmiş olması koşuluyla ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde yüzde 25 indirim yapılacak. Yapılandırma Kanunu borçları 18 taksitte 36 aylık bir sürede ödeme imkânı veriyor. Taksitlere bu gün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanacak. Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.”
İlk iki taksiti ödemeyenin yapılandırması bozulacak
Yapılandırma başvurularının Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden, vergi dairesine giderek veya posta yoluyla ya da yapılabileceğini dile getiren Atabek, “Bu noktada yaşanan salgın hastalık nedeniyle tüm vatandaşlarımıza elektronik başvuru yöntemlerini kullanmalarını özellikle hatırlatmak isteriz. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Eylül 2021 (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılması gerekiyor. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak. Mükelleflerimiz, Kanunla ilgili her türlü sorusuna Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirler” diye konuştu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ise yaklaşık 1 buçuk yıldan bu yana bütün dünyayı toplum sağlığı, sosyal yaşam ve ekonomik anlamda sarsan Covid-19 salgınının iş dünyasına ve ekonomiye etkilerini azaltmak için alınan tedbirlerin üretim ve istihdamın devamı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Bundan önce uygulanan 7256 sayılı yapılandırma kanunu gibi 7326 sayılı kanunun da borçlu firmalara ve mükelleflere bir nebze olsun nefes aldıracağını söyleyen Başkan Yücelik, pandeminin etkilerinin devam etmesi sebebiyle; ticaret erbabının ayakta kalabilmesi adına benzer desteklerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kanun kapsamında Oda üye aidatlarına da yapılandırma imkanı getirildiğini belirten Yücelik şöyle devam etti; “Üyelerimizin 30 Nisan 2021 tarihine kadar ödenmemiş Yıllık Aidat ve Munzam Aidat anapara borçlarına yönelik yapılandırma imkanı getirilmiştir. Söz konusu yapılandırmadan yararlanmak isteyen üyelerimiz en geç 30 Eylül 2021 tarihine kadar Odamıza başvurabilir. Yapılandırmaya başvuran üyelerimiz aidat borçlarını peşin ve/veya 6 taksit şeklinde ödeyebilecek. Belirtilen döneme isabet eden tutarlara ait tahakkuk etmiş olan gecikme zamları tahsil edilmeyecek. Yapılandırmada taksitli ödeme seçeneğini talep eden üyelerimizin; ilk taksitini 1 Kasım 2021 tarihinde ödemek suretiyle aylık dönemler hâlinde ve azami toplam altı eşit taksitte 31 Mart 2022 tarihine kadar ödemesi gerekmektedir”
Erzurum’daki mükelleflerin her zaman borcuna sadık olduğunu ve borcunu ödemek için daima samimi gayret gösterdiğini kaydeden Başkan Yücelik, istatistiklerin bunu doğruladığını belirterek şunları söyledi; “Bunu geçmiş yıllardaki vergi tahakkuk ve tahsilat oranlarına baktığımızda rahatlıkla görürüz. İnşallah, gerek toplum sağlığımız açısından gerekse ekonomik anlamda dünyanın yaşadığı bu sıkıntılı süreci en kısa zamanda atlatır, ticaretimizi, üretim ve istihdamdaki istikrarımızı sürdürerek, sağlıklı ve güvenli bir geleceğe yol alırız.”
Başkan Yücelik ayrıca, “Milletimizin ve ülkemizin refahı, güvenliği, huzuru ve sağlığı için çaba gösterenler gibi son günlerde millet olarak bizlere büyük üzüntü yaşatan orman yangılarıyla canları pahasına mücadele eden herkese, ülkesi için ter döken, geleceği için çaba gösteren her bir ferdimize minnettarız” dedi.

 
CB İletişim Başkanlığı Mobil İletişim Tırı Doğu’da
 
Şüpheli paket imha edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan 7 ayda 19.3 milyonluk ihracat
DOSİAD - Erzurum’da bu yılın Temmuz ayında 2 milyon 954 bin dolar; yılın ...
Erzurum Patentte tartışmasız lider il
DOSİAD - Erzurum’da Haziran ayında 1, bu yılın Ocak – Haziran ayları düzeyinde ...
Erzurum Bölgede 1, ülkede 23’üncü sırada
DOSİAD - Erzurum Faydalı Model üretimi bazında Bölge liderliğini devam ...
 
KUDAKA’dan Sosyal Gelişmeye destek
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Kuzeydoğu Anadolu ...
Pasinler çiftçisi ayçiçeği üretimine yoğunlaştı
Pasinler ilçesinde patates tarlaları yerini ayçiçeği tarlalarına bıraktı. ...
Erzurum dış ticaretinde yüzde 174.5’lik artış
DOSİAD - Erzurum’da 6 aylık süreçte 11,5 milyon dolar değerinde ihracat, ...
 
Erzurum 2010 – 2020 TÜRKPATENT verileri açıklandı
DOSİAD - TÜRKPATENT 2010 – 2020 Erzurum başvuru sayılarını paylaştı. İlden ...
Erzurum’da 3 bin 814 araç devredildi
DOSİAD - Erzurum’da 2 bin 462 otomobil, 51 minibüs, 20 otobüs, 882 kamyonet, ...
Erzurum 6 ayda 149 marka çıkardı
DOSİAD - Erzurum marka üretimi bakımından yılın Ocak – Haziran ayları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva