ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum vergi tahsilatında liderliğini korudu
Erzurum vergi tahsilatında liderliğini korudu
Erzurum bölgede 3, ülkede 56’ıncı sırayı aldı
Erzurum bölgede 3, ülkede 56’ıncı sırayı aldı
Gümrük'ten 'rekor' yakalama
Gümrük'ten 'rekor' yakalama
UAD’da Ermenistan-Azerbaycan davası başladı
UAD’da Ermenistan-Azerbaycan davası başladı
Işıkhan: 'İstihdam 32 milyon 423 bin kişiye yükseldi'
Işıkhan: 'İstihdam 32 milyon 423 bin kişiye yükseldi'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Haziran 2010 Pazartesi - 00:01

Yakutiye, tarihiyle buluşacak

Yakutiye Medresesi’nde geçtiğimiz yıl başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Bakım ve onarımının 2 Temmuz’da tamamlanmasının planlandığı Yakutiye Medresesi’nde son rötuşlar yapılmaya başlandı.

Yakutiye, tarihiyle buluşacak

SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Yakutiye Medresesi’nde geçtiğimiz yıl başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Bakım ve onarımının 2 Temmuz’da tamamlanmasının planlandığı Yakutiye Medresesi’nde son rötuşlar yapılmaya başlandı. Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Yakutiye Medresesi’nin 2 Temmuz’da bitirilmesi planlanan restorasyon işlemlerinin, yağışlar yüzünden kaybedilen zaman yüzünden yaklaşık 10 günlük bir gecikmeyle tamamlanacağını bildirdi.
//RESTORASYON TEMMUZ AYINDA TAMAMLANACAK
Temmuz ayının ikinci haftasına girilmesiyle birlikte tarihi medresedeki bakım ve onarım çalışmalarının da sona ermiş olacağını kaydeden Bakır, “Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Yakutiye Medresesi, geçtiğimiz yıl başlatılan bakım ve restorasyon çalışmaları sayesinde eski ihtişamına yeniden kavuşturuldu. Tarihi medresenin hem içi, hem de dışında yapılan bakım ve onarım çalışmaları sayesinde eserimiz gelecek nesiller için daha işi şartlarda koruma altına alınmış oldu.” diye konuştu.
Yakutiye Medresesi’nde devam eden bakım ve onarım çalışmalarının içeriği hakkında bilgiler de aktaran Suat Bakır, tarihi eserin iç kısmındaki vitrinlerin ve hücre kısımların baştan sona yenilendiğini bildirerek, özellikle ahşap kısımlarda itina ile çalışıldığını dile getirdi. Işıklandırma, teşhir ve ahşap kaplama çalışmalarının dışında, iç mekanlardaki odalar için de, 17 adet orijinal ahşap kapı yaptırıldığını dile getiren Suat Bakır, Yakutiye Medresesi’nin dış kapısının da, tarihi eserin ihtişamına yakışır biçimde değiştirileceğini söyledi.
//MEDRESEYE KORUMA
Öte yandan Yakutiye Medresesi’nin çatı katında PVC malzeme kullanıldığı yönünde kamuoyunda yanlış bir takım izlenimler olduğuna vurgu yapan Suat Bakır, “Yakutiye Medresesi’nin çatısında mimari geleneğe uygun biçimde bir fener bulunuyor. Bu fener, medresenin içinin aydınlatılması amacıyla yapılmış. Restorasyon çalışmaları çerçevesinde bakımdan geçirilen bu fenerin, PVC malzemeyle kaplandığı ve üzerinin de görünmemesi amacıyla kapatıldığı yönünde kamuoyunda bazı yanlış bilgilendirmeler söz konusu. Bu söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.” dedi. Medresenin çatısındaki fenerin alüminyum kompozit ve şeffaf bir kaplamayla giydirildiğini vurgulayan Suat Bakır, “Fenerin üzerinin kapatılmasının altında yatan neden ise, bu bölümdeki çalışmaların tamamlanmamış olmasıdır. Çünkü üzeri açık durumdaki feneri yağışlardan korumak suretiyle aldığımız bu tedbir, alüminyum aksamı da koruma altında tutuyor. Fenerdeki onarım işlemleri tamamlandıktan sonra bu bölüm koruma altına alınmış olunacağından brandaya artık gerek kalmayacak.” dedi. 
Bakır, Selçuklu mimarisinin Erzurum’daki en önemli anıtsal yapıları arasında bulunan Yakutiye Medresesi’ndeki restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından ziyaretçilere açık hale getirilmesi için hazırlık çalışmalarına başlanacağını sözlerine ekledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MEHMET KARTAL(MİMAR) 4 Temmuz 2010 Pazar 10:12

SADECE MERAK ETTİĞİM BU RESTORASYON İMALATI İŞLERİNDE ĞEREK PROJE BAZINDA ĞEREKSE UYGULAMA BAZINDA ĞÖREV ALAN ARKADAŞLARIMIZ VEYA MESLEKTAŞLARIMIZ SELÇUKLU MİMARİSİ HAKKINDA DETAYLI BİR TEKNİK VE İDARİ BİLĞİYE VAKIFMIDIRLAR.YAKUTİYE GİBİ BİR ESERİ ONARMAK NEDENİYLE BİR RANT KAPISI HALİNE DÖNÜŞTÜREN YETKİLİLERİN VİCDANLARINA SESLENİYORUM LÜTFEN BEYLER CİDDİ OLUN. BU ESERLER SİZİN BABANIZIN MALI DEĞİL. SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      6      4  
İ.KAZAR 4 Temmuz 2010 Pazar 01:06

Restorasyonlar tarihi varlıklarımızı koruma nitelikli yapılmalı, kubbeye PVC çerçeve eleştirisi doğru idi,fenerin üzerinin alimünyum kompozitle kaplanması ve şu görüntüsü güzelim eserin tepsinde bir UCUBE olarak çökmüş gibi eski hali eserin özünü sergiliyordu. Allah aşkına bozduğunuzu itiraf edin ve orijinal haline döndürün, duvarlardaki farklı renk ve türdeki taşlarla yapılan onarımda ayrı bir garabet, buna ne demeli? Taş mı bulamadınız? Doğalgaz borularını hoyratça duvara montelemiştiniz tepki üzerine kaldırmadınız mı? Ecdadımızın kemiklerini sızlatıyorsunuz. 800 küsür sene önceki bir inciyi, şaheseri bugünün imkanlarına rağmen astronomik ihale bedeli karşılığında kimliğinden uzaklaştırmanızın cezasını ancak ALLAH (cc) verir. Sizin bu yaptığınız kötülüğü ezeli düşmanlarımız yapamazdı. Oarım projesini onaylayan ve denetleyenler de en az sizin kadar sorumsuz ve insafsızlar, paradan başka bir şey düşünmeyenlerden, tarihe ve kültüre saygı beklenebilir mi? Kirli ellerinizi çekin eserden..

Yorumu oyla      6      4  
faysal canip 29 Haziran 2010 Salı 00:33

Bu güzel çalışmada emeği geçenleri kutlarım ve fakat keşke o ağaçlara kıyılmasaydı... üç bin yıllık geçmişi olan şehirde elli yaşından büyük ağaç yok... yeşile karşı bu saygısızlık ve bu duyarsızlık nereye kadar Erzurum?

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den 'Medeniyetler Beşiği Erzurum'
ORHAN YILDIRIM(CİHAN)- Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (ÜNİVERSİADE) ...
Mİgros Tiyatrosundan “El Ele Geleceğe”
Kendi yazdığı 'El Ele Geleceğe' adlı çocuk oyunuyla Anadolu turnesine ...
Külebi Emrah’la buluştu
NURHAN İÇMEZ (İHA) - Tokat'ın Niksar ilçesine nakledilen merhum şair ...
 
Barcılar Anadolu Renkleri buluşmasında
Türkiye Halk Oyunları Federasyonunun düzenlediği Halk Oyunları Büyükler ...
Atatürk Müzesi Özel İdareye devredilecek
TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığının taşra teşkilatında ...
2800 Yıldır elimizden bırakmadık
Gam, kasvet, kederden kurtulmak ve vakit geçirmek için elimizden düşürmediğimiz ...
 
Yakutiye özgün görünümüne kavuşuyor
Erzurum'un tarihi Yakutiye Medresesi'nde onarım çalışmaları devam ediyor.
Çocuklar sanatla tanıştı
AHMET AKBUĞA (İHA) - Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 'Demokratikleşme ...
Şehitler Milli Parkta ağırlanacak
Allahuekber Dağları Milli Parkı’ ile ilgili olarak hazırlanan Gelişim ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva