ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hedefi 12'den vurdular
Hedefi 12'den vurdular
Emniyet üniversitelileri bilgilendirdi
Emniyet üniversitelileri bilgilendirdi
Erzurum esnafı  8 ayda 20 milyarlık çek ödedi
Erzurum esnafı  8 ayda 20 milyarlık çek ödedi
Erzurum ekonomisinde ticaret sektörü sinerjisi
Erzurum ekonomisinde ticaret sektörü sinerjisi
ATAUNİ’den istihdam garantili iş birliği protokolü
ATAUNİ’den istihdam garantili iş birliği protokolü
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Ocak 2024 Çarşamba - 03:58

YÖK ile BTK arasında yapay zeka protokolü

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında yapay zeka alanında çalışmalar yaparak, iş birliğini artırmak amacıyla protokol imzalandı.

YÖK ile BTK arasında yapay zeka protokolü

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında yapay zeka alanında çalışmalar yaparak, iş birliğini artırmak amacıyla protokol imzalandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen "Yapay Zeka Zirvesi 2024", Ankara’da BTK merkez binasında başladı. Zirve öncesinde YÖK ile BTK arasında yapay zeka alanında çalışmaları ve iş birliğini artırmak amacıyla bir protokol imzalandı. Zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapay zeka teknolojilerinin dünya genelindeki ekonomik büyüklüğünün bu yıl 250 milyar doları aşması, 2030 yılında ise 1,8 trilyon dolara ulaşmasının öngörüldüğünü söyleyerek, "Sağlıkta tıbbi teşhis ve tedavi süreçlerinde, ulaşımda sürücüsüz araç teknolojilerinde, ekonomide finans sektöründeki müşteri hizmetleri ve dolandırıcılık tespiti konularında, hukukta, tarımda, eğitimde, mimaride, neredeyse hayatımızın her safhasında kullanılıyor. Sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer alıyor. Kısacası yapay zeka teknolojileri, bir insanın yapabileceği birçok görevin daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkan tanıyor" diye konuştu.

"Sunduğu imkanlar kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından da kullanılabiliyor"

Yapay zeka projelerinin sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi için güçlü bir siber güvenlik altyapısına da ihtiyaç olduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Maalesef yapay zekaların sunduğu imkanlar kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından da kullanılabiliyor. Artık enerji, bankacılık ve finans, ulaşım ve iletişim altyapılarına zarar vermeyi hedefleyenler, bilinçli organize saldırılarını ilk ve yoğunluklu olarak internet aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışıyor. Çünkü maliyeti düşük olan siber saldırıların tahribatı çok daha büyük olabilmektedir. Bu yeni teknoloji, beraberinde çok büyük riskleri de getiriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ülkemizin dijital alanda güvenliğini sağlamaya odaklandık. Siber güvenlik konusunda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz üzerinden ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri kurarak, siber tehditlere karşı etkin bir mücadele yürütüyoruz. Gururla altını çizmek istiyorum ki tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz 'Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule' gibi uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Bugüne kadar kendi yazılımlarımızla sayısız siber saldırıyı engelledik."

 

"193 ülke arasında ülkemiz 47. sıradadır"

Oxford İnsight’ın 2023 yılında hükümetlerin kamu hizmetlerinde yapay zeka kullanımı açısından ne kadar hazır olduğunu ortaya koymak amacıyla yayınlamış olduğu "Hükümet Yapay Zeka Endeksi" raporu hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, şunları söyledi:

"193 ülke arasında ülkemiz 47. sıradadır. Güney ve Orta Asya ülkeleri arasındaki sıralamada ise 2. sıradadır. Ülkemizde yapay zeka teknolojisine ilişkin girişimler de hızla artmaktadır. TÜİK 2023 verilerine göre ülkemizde 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin yüzde 18,5’i yapay zeka teknolojilerini kullanmaktadır. Bunun yanı sıra TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü, belirlediği beş alanda 'Yapay Zeka Ekosistem 2023' çağrısında bulunmuştur. Bu çerçevede 17 proje destek almıştır."

 

"Yapay zeka olmadan 5G şebekesinin tam ve etkin bir şekilde çalışmasını bekleyemeyiz"

Zirvenin açılış konuşmasını yapan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da, hızla büyüyen teknoloji dünyasında bugün konuşulan temel başlığın yapay zeka olduğunu belirterek, "Yapay zeka, sürücüsüz arabaların, akıllı binaların, medikal robotların, akıllı eğitim sistemlerinin ve daha birçok uygulamanın geliştirilmesinde kullanılıyor. Üretim alanında kullanıldığında otomasyonun yanı sıra daha akıllı, hızlı ve ucuz süreçler kullanılmasını, dolayısıyla verimliliğin artırılmasını sağlıyor. Sahip olduğu bu potansiyelle de ekonomik gelişmeyi artırabilecek bir alan olarak görülüyor" dedi.

Yapay zekanın akıllı cihazları ve özellikle bilgisayar programlarını geliştiren bir sanat ve bilim olarak kabul edildiğini ifade eden Karagözoğlu, şunları kaydetti:

"Yapay zeka algoritmaları veri sınıflandırması sürecine yardımcı olarak iş süreçleri için takip edilebilirlik sağlarken, diğer taraftan maliyetleri ve harcanan zamanı da azaltıyor. Günümüzde yapay zekanın popülerliği yeni çağın temeline oturan bulut bilişim teknolojisine olan ilginin de artmasına sebep oluyor. Yapay zeka verileri işleyerek anlamlı bilgilere dönüştürürken, bulut bilişim de bu verilere erişim ve depolama sağlıyor. Yapay zeka olmadan 5G şebekesinin tam ve etkin bir şekilde çalışmasını bekleyemeyiz. 5G ve yapay zeka birlikte çalışarak, birbirini besleyerek başka teknolojilerin gelişmesine katkı sağlıyor. 5G sayesinde etkileşimli cihaz sayısı artıyor ve iletişim çok daha küçük gecikmeli sürelerde sağlanıyor. Yapay zeka gibi ileri teknolojiler iş dünyasını ve kişisel yaşamımızı dönüştürürken, siber tehditlerin de aynı hızla artmasına sebep oluyor. Bu nedenle yapay zeka destekli güvenlik sistemleri, siber saldırılara karşı korunmamız için kritik önem taşıyor. Bizler de bunun farkında olarak çalışmalarımıza 7/24 devam ediyoruz."

 

"Yükseköğretim sistemimizi yaşanan dönüşüm sürecine adapte edebilmek için büyük bir gayret sarf ediyoruz"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, son yıllarda başta yapay zeka olmak üzere dünyada dijital teknolojilerde büyük gelişmeler ve dönüşümler yaşandığını vurgulayarak, "Her geçen gün yeni teknolojilerin ortaya çıkışına ya da mevcut teknolojilerin yeni bir boyuta taşındığına tanıklık ediyoruz. Yükseköğretim Kurulu olarak bu süreçleri çok yakından takip ediyor ve yükseköğretim sistemimizi yaşanan dönüşüm sürecine tam anlamıyla adapte edebilmek adına büyük bir gayret sarf ediyoruz. Dijital dönüşümün, yüksek teknolojinin ve yenilikçiliğin ön plana çıktığı günümüz dünyasında çok sayıda farklı kaynaktan elde edilen büyük veriyi eğitimde, eğitimde ölçme ve değerlendirme, araştırma yöntemleri, öğrencilerin meslek seçimi, kontenjanların belirlenmesi ve dağıtımı, eğitim kalitesinin ve performansının artırılması gibi pek çok alanda kullanmamız mümkün olacaktır. Pilot üniversitelerdeki uygulamaların istenen sonuçlara ulaşmasından sonra projenin ülkemizdeki bütün üniversitelerde hayata geçirilmesini hedeflemekteyiz" ifadelerini kullandı.

 
Tunç’tan Yargı Reformu açıklaması
 
1948’den bu yana en büyük dram
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzay Yolculuğunda geri sayım
Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatıyla ...
Üniversitelilerin turizm beklentileri araştırıldı
Atatürk Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan ve Erzurum’un turizm ...
Erzurum erişim verileri açıklandı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun hazırladığı son verilere göre; ...
 
Tarımsal amaçlı örgütler derecelendirilecek
Tarımsal amaçlı örgütler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen ...
Erzurum'da başıboş köpek sorununa bilimsel bakış
Son yıllarda ülke genelinde artan köpek saldırıları ve yaralanmalarına ...
Kacır: 'Bir ilke daha imza atacağız'
Kacır, "Çok uzun bir eğitim ve hazırlık dönemini geride bıraktık. İlk ...
 
Yapay zekada dev adım
Kacır, "İlk çağrımızda, 4 tematik alandaki 10 konsorsiyuma toplam 18 milyon ...
ETÜ’den Lojistik Sektörünü rahatlatacak buluş
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) laboratuvarlarında geliştirilen “Bir ...
ASİMED: ‘İsrail Olimpiyatlardan men edilsin’
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üstümüze pislik yağıyor niye?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva