ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
HABERLER>EĞİTİM
9 Ocak 2010 Cumartesi - 00:58

YGS süreci başladı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) kılavuzu basılarak dağıtımına başlandı.

YGS süreci başladı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınava başvuruların 18 Ocak-12 Şubat arasında yapılacağını anımsattı. Kılavuzların basımının sürdüğünü, okullara da dağıtımının başladığını kaydetti.
Kılavuzda, YGS'nin kapsamı ve hangi derslerden kaç soru yöneltileceğinin yanı sıra ikinci aşama sınavlarına ilişkin tüm bilgiler yer alıyor.
Üniversite adayları, uzun yıllardır başlama saati 09.30 olarak belirlenen sınava bu yıldan itibaren saat 10.00'da girecekler. İkinci aşama sınavlarının sabah oturumları da saat 10.00'da başlayacak. Böylece adayların sınava geç kalma sorununun ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
YGS, Türkiye'de tüm il merkezleri ve bazı illerdeki büyük ilçeler ile Lefkoşa'da olmak üzere toplam 160 merkezde gerçekleştirilecek. İkinci aşama sınavları olan LYS'ler ise sadece 81 il merkezi ile Lefkoşa'da yapılacak.
SORULAR
YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacak. Adaylara her bir testten 40'ar soru yöneltilecek.
Türkçe testinde "Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili" sorular yer alacak.
Sosyal Bilimler testinde, "Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular" bulunacak. Sosyal Bilimlerde Tarih'ten 17, Coğrafya'dan 14, Felsefe'den dokuz soru yöneltilecek. Temel Matematik testinde adayların "matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü" ölçülecek. "Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı" soruların yer alacağı Fen Bilimleri testinde Fizik'ten 14, Kimya ve Biyoloji'den 13'er soru bulunacak.
YGS, 160 dakika sürecek.
İNTERNETTEN ÖĞRENME TERCİHE BAĞLI
Bu yıl uygulanacak sınavda sınav sonuçlarının öğrenilmesine ilişkin yeni bir kural getirildi. Sınava başvuru sırasında formdaki "İnternet üzerinden işlem yapmak istemiyorum" seçeneğini işaretleyen adaylar sınav sonuçlarını internetten öğrenemeyecekler ve ayrıca internet üzerinden bazı işlemleri yapamayacaklar. Sınav sonuçlarını internetten öğrenemeyecek adayların adreslerine sınav sonuç belgesi gönderilecek. Ayrıca internetten öğrenen adaylara da sınav sonuç belgesi iletilecek.
SINAV İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI
YGS'ye, öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının lise veya dengi okullar ile açıköğretim lisesinin son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumları bu şartları taşıyanlar başvurabilecek.
Sınava belirtilen özellikleri taşıyan yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar da başvurabilecek ancak bu adaylar ÖSS sonuçları ile 2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleştirilmeyecek.
Ortaöğretim Kurumu Müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM büroları ÖSYS'de başvuru merkezi olarak görev yapacak.
Henüz mezun olmamış son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okulların bağlı olduğu başvuru merkezine yapacak. Mezun durumundaki adaylardan 2008 ve 2009 ÖSYS'nin her ikisine de başvurmamış olanlar ile 2008 veya 2009-ÖSYS'ye başvurmuş olanlardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecek.
 
Mezun durumdaki adaylardan 2008 veya 2009 ÖSYS'ye başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar ise başvurularını isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla ya da diledikleri bir başvuru merkezine yapacaklar.
Başvurusunu başvuru merkezinde yapacak adayların gidecekleri başvuru merkezinden randevu alması gerekiyor. Başvuru işlemini yaptıracak aday, başvuru merkezine gitmeden önce başvuru ücretini yatırmış, 2010-ÖSYS Aday Bilgi Formu'nu doldurmuş ve bu formdaki öğrenim bilgilerinin okulun bir yetkilisi tarafından onaylanmış olacak.
Başvuru Merkezi'ne giderken adayların 2010-Aday Bilgi Formu'nu, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesini, banka dekontunu ve mezun öğrenciler ortaöğretim diplomasını yanında bulundurması gerekecek.
İKİNCİ AŞAMA SINAVLARI
İkinci aşama sınavı olan LYS'ye başvurular 5-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında alınacak ve sınav iki hafta sonu olmak üzere 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılacak.
LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS'ye ek olarak LYS'lerden gerekli olanlara da girmeleri zorunlu olacak.
YGS ve LYS'lere giren adayların yükseköğretim programlarına yerleştirilmeleri, birlikte merkezi olarak yapılacak.
"İÇERİK OLARAK BİR FARKLILIK YOK"
Prof. Dr. Yarımağan, bu yıl üniversite sınavlarına girişte özde bir içerik farklılığı olmadığını, yalnızca öğrenciye tek sınav yapıp "Alın istediğiniz soruları çözün" demek yerine, hangi sınavlara girmek istiyorlarsa onu söyleyerek o sınava girmelerinin sağlanacağını, yani her adaya sadece cevaplayacağı testleri vereceklerini söyledi.
Yarımağan, "Üniversite sınavı, sadece 1,5 milyon öğrencinin sorunu değil, daha geniş kitlelerin sorunu. Bu yıl özde içerik olarak bir farklılık yok. Öğrenci geçen yıl hangi derslerden hangi tür soruları cevaplıyorsa bu yıl da aynı derslerden aynı şekilde soruları cevaplandıracak" şeklinde konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu ihmalin sebebi ne?
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Atatürk Üniversitesi tarafından 2 Kasım 1973 yılında ...
A.Ü’de Nükleer Enerji gerçeği sorgulaması
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim ...
“Kitaplar Çocuklara, Çocuklar Geleceğe”
GHA/Erzurum’da “Kitaplar Çocuklara, Çocuklar Geleceğe, Gelecek Aydınlığa” ...
 
A.Ü’den yerel yönetimlere destek
Atatürk Üniversitesi’nin son dönemlerde yerel yönetimlere açılımı dikkat ...
Polis Amca, yine geçilmedi
İHA/Erzurum'un Palandöken ilçesinde düzenlenen ilköğretim okulları arası ...
Özel İdare’den eğitime destek
GHA/Hangi amaçla kullanılacağı hususunda çeşitli tartışmalara konu olan ...
 
Doğu Üniversitelerinde işbirliği süreci
İHA/Doğu Anadolu Bölgesi illerinde bulunan üniversiteler arasında, eğitim ...
Yağmurcuk’tan “bilgi” başarısı
CİHAN- Erzurum merkez Palandöken ilçesi 5. bölge bilgi yarışmasının birincisi ...
Öğretmenler için kültür etkinliği
GHA/Anadolu Eğitimciler Derneği (ANEDER), Erzurum’da öğretmenlere yönelik ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva