ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Finansal hizmetler güven endeksi nisan ayında arttı
Finansal hizmetler güven endeksi nisan ayında arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,70 arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,70 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
21 Aralık 2012 Cuma - 15:39

Üstad Çelebi'ye vefa

Hat Sanatı’nın Büyük Ustası olarak kabul edilen Erzurumlu Hasan Çelebi’nin onur konuğu olarak katıldığı programa; Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlyas Çelebi ve Hattatlar; Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş, Dr. Hilal Kazan, Ferhat Kurlu ve Ebru Sanatçısı Belgin Dişçi Bolu konuşmacı olarak katıldı.

Üstad Çelebi ye vefa

RAMİZ KAAN OKTAR
SAKARYA (İHA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında AKM’de “Ustalara Saygı” programı gerçekleştirildi. Hat Sanatı’nın Büyük Ustası olarak kabul edilen Erzurumlu Hasan Çelebi’nin onur konuğu olarak katıldığı programa; Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlyas Çelebi ve Hattatlar; Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş, Dr. Hilal Kazan, Ferhat Kurlu ve Ebru Sanatçısı Belgin Dişçi Bolu konuşmacı olarak katıldı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Kültür Sanat Etkinlikleri Aralık ayı programı kapsamında “Hat Sanatının Büyük Ustası Hasan Çelebi’ye Saygı Gecesi” programı gerçekleştirildi. Saygı Gecesi’nde ilk olarak konuşan SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş, “İslam toplumunda hattın bu derece evrensel bir sanat haline gelmesindeki esas sebep Müslümanların Kur’an-ı Kerim’e olan sevgi ve muhabbetidir. Hattatlar asırlar boyuna bir ibadet şevki ile bu yazı üzerinde çalışmışlar ve mesai harcamışlardır. Hattatların ilham kaynağı bizzat Kur’an-ı Kerim’dir. Gençlerin klasik sanatlarımızın modasının geçtiğine inandığı böle bir dönemde Hasan Çelebi hocamız hat aşkı ile bu sanata başlamıştır” diye konuştu.
Hattat Hasan Çelebi’nin yetiştirdiği isimlerden olan Ebru sanatçısı Belgin Dişçi Bolu, “Hasan Çelebi’yi anlatmak hem çok zor hem de çok kolay. Çok zor; kendisinden bahsedilmesinden ve ön plana çıkarılmasından hiç hoşlanmaz. Çok kolay; ulaşılabilir, mütevazı, sade, sıcak ve hiç engeli olmayan özel bir insan. Hocamız her olay karşısında yapıcı ve uyumlu davranışlar sergilerdi” dedi.
Hattat Ferhat Kurlu ise, “Üniversite’de öğrenci olduğum yıllar hocamdan bir müddet posta yoluyla ders aldım. Bir ilmi öğretmek hakikatten büyük sabır ister. Hocamızdan hattı öğretmeyi de öğrendik. Askere gittiğim zaman nişanlımdan gelecek postayı hocamdan gelecek ders postası kadar şevkle beklemiyordum” diye konuştu.
Hasan Çelebi’den icazet alan Hattat Dr. Hilal Kazan, “Hocamız müthiş bir hafızaya sahip. Hocamdaki hafızanın biz kaçta kaçına sahibiz onu ben hiç tahayyül bile edemiyorum. Hocamız hangi seneye dair bir anlatım yapsa, siz o zamanın içine giriyorsunuz ve o kişilerin konuşmasına şahit oluyorsunuz. İslam ahlakını ve Peygamber sünnetini yerine getirme gayretinden hiç şaşmayan bir insan. Öğün yemeğini abdestsiz olarak yemediğini öğrendim. Hocamızın çalışmalarına abdestsiz bir hareke bile koymadığını da biliyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İlyas Çelebi ise Hasan Çelebi’nin hayatını anlattı. Çelebi, “Muhterem Hasan Çelebi 1937’de Erzurum Oltu’nun İnci Köyü’nde dünya’ya geldi. İstanbul’a gelip Kıraat okuyor, bu Cenab-ı Hakk’ın bir lutfu. Sanatkârlığın bir insanda nasıl ahlak oluşturduğunun en canlı örneğini hocamızda görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Düzenlenen Saygı Gecesi’nin onur konuğu Hasan Çelebi gecenin sonunda bir konuşma gerçekleştirdi. Çelebi, “Türkiye’nin kadersizliği var. Sanatlar hep İstanbul’da hayat buluyor, sanatkârlar İstanbul’da yetişiyor ama kulağının dibinde Sakarya, İzmit ve Bursa gibi kentler içerisinde arasanız bir sanatkâr bulmak mümkün değil. Bir sanat gelişir ve sanatkârlar yetişir. Hattat olmak isteyen insan, eline kalemi aldığı zaman ölene kadar bırakmamalı. Yaptığı işlerden dolayı herkes hesaba çekileceği için, yaşadığımız İslam’a uygun sanatları seçerseniz, ahirette hiç olmazsa hesabınız hafif olur” diye konuştu.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç ise hat sanatının büyük ustası Hasan Çelebi’yi Sakarya’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Hasan Çelebi ve konuşmacılara günün anısına hediye takdim etti.
 

 
112 Acil yardım yenilendi
 
Gözü yaşlı aile kızlarını arıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özköse İslam Coğrafyası’nı anlattı
Suriye'de 70 gün tutuklu kalan Gazeteci Adem Özköse, Erzurum Abdurrahman ...
Soruyorum'un Konuğu Küçükler
Bölgenin uydu kanalı Kardelen Televizyonu'nda Sinan Özçaylak'ın moderatörlüğünü ...
Ukraynalılar Palandöken’i tanıtacak
Ukrayna’da faaliyet gösteren medya temsilcisi ve tur operatörlerine yönelik ...
 
Kardan Adam’da yeni konsept
Erzurum’da kar zaman zaman çileye dönüşürken bazen de eğlence kaynağı ...
Şair Nabi panelle anıldı
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ...
ŞT’den Şebelebettin Paşa
Erzurum Şehir Tiyatrosu Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile hazırlanan ...
 
EDT’den 3 oyun
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT) aralık ayını üç oyunla tamamlayacak. Bremen ...
‘Aynaya bak ve sor: ben kimim?’
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Halk Kültürü Araştırma Merkezi tarafından Çıldır ...
Avcı Köyü Derneği’nden örnek etkinlik
Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Erzurum İspir Avcı Köyü Yardımlaşma ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva