ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
HABERLER>SİYASET
29 Eylül 2011 Perşembe - 08:08

‘Üniversiteler rant kapısı değil"

Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'de üniversitelerde çalışan 10 bin civarında uzman hekimin olduğuna ve bunların 650'sinin üniversiteden ayrılma ya da üniversitede kalma kararının netleşmediğine dikkat çekerek, "Üniversitelerimizin ticarethane olmasını kabul etmiyoruz. Üniversiteler ticarethane ve rant kapısı değildir" dedi.

‘Üniversiteler rant kapısı değil

ENİSE YAPAR (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de üniversitelerde çalışan 10 bin civarında uzman hekimin olduğuna ve bunların 650'sinin üniversiteden ayrılma ya da üniversitede kalma kararının netleşmediğine dikkat çekerek, "Üniversitelerimizin ticarethane olmasını kabul etmiyoruz. Üniversiteler ticarethane ve rant kapısı değildir" dedi.
AKDAĞ AŞI SEMPOZYUMUNA KATILDI
Bakan Akdağ, Sheraton Hotel'de gerçekleşen Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (EHD) tarafından düzenlenen 4. Ulusal Aşı Sempozyumu'na katıldı. Sempozyuma Bakan Akdağ, EHD Başkanı Mehmet Ceylan, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumda bir konuşma yapan Akdağ, aşılamada nereye ve nasıl gelindiğini anlamak için Türkiye'de son 9 yılda gelişen dönüşüm programına göz atılması gerektiğini söyledi. Akdağ, sağlık ve benzeri birçok konuda bir dönüşüm yapmanın bir hekimi hastasıyla ilgilenmesine çok benzediğini kaydederek, önce bir teşhiste bulunulduğunu ve sonrasında ön teşhise bağlı tedavi planlarını uyguladıklarını anlattı. Aşılama yapıldığı takdirde insana hizmet edilmiş olduğunu vurgulayan Akdağ, bugün Türkiye'sinde 11 bileşene gelindiğini ve yeni bileşenlerinde eklenebileceğinin altını çizdi. Aşılama oranının yüzde 97'lere ulaştığını belirten Akdağ, aşılamada Türkiye'nin Avrupa bölgesinin üstünde bir oranda olduğunu söyledi. Akdağ, 2 yılda 18 milyon çocuğun aşıladıklarını belirterek, "80'li yıllardan sonra kızamık sayılarında azalma var. 30 binin üzerine çıktığımız kızamık vakaları vardı. Gördüğüm SSP vakaları, büyük bir trajediydi yaşadığımız. Kızamık aşılama oranları yüzde 30'un altında olan yerler vardı" diye konuştu.
AŞI’DA TÜRKİYE ÖNCÜ ÜLKE
Dünya Sağlık Örgütü'nün akredite edilmiş bir soğuk zincir oluşturduğunu vurgulayan Akdağ, Türkiye'nin birçok komşu ülkeye aşı konusunda eğitim verdiğini belirtti. Bakan Akdağ, karekod sisteminin sadece aşılarda değil ilaçlarda da olduğunu anlatarak, Türkiye'nin 1 buçuk milyar kutudan ilaç kullandığını kaydetti. Akdağ, bu sistemle ilaçlarını nereye gittiğinin bilinebileceğinin ve sahteciliğin ortadan kalkacağının altını çizdi. Yeni bir kanun değişikliği yaptıklarını bildiren Akdağ, "3 yıla kadar olan aşı alımını 7 yıla çıkardık. Artık aşı firmaları bize şöyle gelmeye başladılar. Biz size projeler getirelim aşının bütün üretimini Türkiye'de yapalım. Umut ediyorum ki bunu gerçekleştireceğiz. Biz bunları çok ucuz fiyata satın alıyoruz" diye konuştu.
Ceylan ise, Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği aşı şemasını uyguladığını belirterek, bu aşılamanın 17 milyon dolarlık bir bütçesi olduğunu kaydetti. Son 5 yılda Bağışıklama Denetleme Kurulu'nun raporlar hazırladığını ifade eden Ceylan, aşıların aşılama şemasına yeni aşıların da eklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye için 2 Eylül 2005 tarihinin önemine dikkat çeken Ceylan, "Bu tarihlerde Bağışlama Denetleme Kurulu toplantısına çağrıldık. Fırsat olduğu üzere, şu aşıların da eklenmesi iyi olur dedik ama, çok da ümitli değildik" dedi.
TÜRKİYE’DEKİ HIZLI DEĞİŞİM
Türkiye'de çok büyük bir değişimin olduğunu söyleyen Ceylan, Dünya Sağlık Örgütü' önerdiği aşıları uygulayan Türkiye'nin, artık bu aşılara yeni aşılar ekleyen bir ülke haline geldiğini anlattı.
Bakan Akdağ, sempozyum sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Rota virüsü aşı takvimine alınacak mı?" sorusuna, "Rota virüs çocuklarda genelde ishale yol açan, tehlikeli olmayan ishallere yol açan bir virüs. Bunun aşı takvimimize eklenip eklenmemesi hususunda öncelikle bilim adamlarımızın tavsiye kararlarını alacağız. Ondan sonra da işin fiyatıyla ilgili düşüneceğiz. Ülkede yapılmış bazı çalışmalar var. Aşıda da benzeri diğer uygulamalarda olduğu gibi fayda ve maliyet analizini iyi yapmak lazım. Bu analizler yapıldıktan sonra karar verilecek" diye cevap verdi.
"ÜNİVERSİTELER RANT KAPISI OLAMAZ"
'Tam gün yasasıyla doktor sayısının azalması ve buna bağlı olarak da ameliyat sayılarının düştüğüne dair' iddialara ilişkin olarak Akdağ, "Elimizde böyle bir veri yok. Türkiye'de üniversitelerimizde çalışan 10 bin civarında uzman hekimimiz var. Bu uzmanlar belirli seviyelerde öğretim üyesi aynı zamanda. Bu unvanları olmayan uzman sayısı da az olmakla beraber mevcut. Bu 10 bin kişiden ben üniversite hastanesinde doktorluk ve öğretim üyeliği yaparken aynı zamanda dışarıda çalışacağım, muayenem olacak ya da bir hastaneyle ilişiğim olacak diyenlerin sayısı 650 civarında. Bunların vereceği karar da henüz netleşmiş değil. Bu 650'nin muhtemelen önemli bir kısmı da sadece üniversitede çalışmayı kabul edecek. O 650 sayısı daha da azalacak. 10 bin değerli öğretim üyesinin olduğu yerde yüzde 5'lerden bahsediyoruz. Biz üniversitelerimizin ticarethane olmasını kabul etmiyoruz. Üniversiteler ticarethane değildir. Üniversiteler rant kapısı olamaz" diye konuştu.
YÖK’E YAZI
Bakanlık olarak YÖK'e bir hafta on gün önce acele bir yazı yazdıklarını belirten Akdağ, üniversiteden ayrılan bazı hocaların oluşturduğu hizmet boşluğuna aynı alanda bir doktor görevlendirmesi yapacaklarını ve gerekirse öğretim üyesi alacaklarını kaydetti.
Bakan Akdağ, 'ilaç takibinde yaşanan sorunlarla' ilgili olarak, "İlaç takip sistemi son derece sağlıklı çalışıyor. Kısa bir süre önce sistemde 2 saatlik bir problem oluşmuş. Gün içinde de aşağı yukarı 5-10 dakikalık problemler olduğunu söylediler. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sorun üzerine çalışıyorlar" dedi.
TERÖR SALDIRILARI
"Batman'daki terör saldırısı sonucu ölen bir anne ve geride kalan bir çocuk var, değerlendirmeniz nasıl olur?" sorusuna Akdağ, "Ömrüm çocuklara hizmet etmekle geçti, bir masum çocuğun annesiz kaldığı her durum beni derinden yaralar. Ülkede bir tek hamile anne hayatını kaybetmesin diye uğraşıyoruz. Bunlar canilerdir. Kürt kardeşlerimizin hakkını aramak için bunları yaptıklarını iddia edenler aslında en iyi cevabı bu vatandaşlarımızdan alacaklardır. Bu canilik, bu vahşet duracaktır, durdurulacaktır. Bu konu bana sorulduğunda her sefer sinirlerimin gerildiğini hissediyorum. Sadece bu olayları yapanlar açısından değil dolaylı olarak bu olayları yapanları mazur gösterecek davranışlar içerisinde olacak siyasetçiler var. Onlara sesleniyorum, bari insanlığınızı siz kaybetmeyin. Terörist insanlığını kaybetmiş olabilir, bari siz kaybetmeyin" yanıtını verdi.

 
Kan bağışında Cindilli Ufku
 
MÜSİAD Gümrük Gerçeği’ni paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cengiz’den başarılı boksöre destek
Kazakistan’da yapılan Dünya Gençler Boks Şampiyonası’nda Gümüş Madalya ...
Yılmaz gündemi değerlendirdi
Milletvekili Yılmaz, “Bakınız, Türkiye’de işlerimiz çok iyi olacak. Her ...
Aziziye'de 'yol' başarısı
Aziziye Belediyesi, hizmet seferberliği başlattığı ilçede asfalt çalışmalarını ...
 
Payind'den paranoya yorumu
ABD Ohio State Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Atatürk ...
HES gerginliği istifa getirdi
Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı Belde Belediye Başkanı Karabey Eroğlu ile ...
Memur Sen bölücüleri telin etti
Memur-Sen İl Temsilcisi Duman, teröre tepki göstererek, “Türkiye'nin büyümesinden ...
 
Cengiz’den sportif yatırım
Aziziye Belediyesi tarafından ilçede yaptırılan 500 kişilik spor salonunda ...
Saykal güven tazeledi
AK Parti Aziziye ilçe Kadın Kolları olağan kongresi yapıldı. Aziziye Belediyesi ...
'Oltu, marka ilçe olma yolunda'
AK Parti Milletvekili Aksak, Oltu’da yatırımların arttığını ifade ederek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva