ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere’de heyelan
Uzundere’de heyelan
Güdücü, Sağlıkta Engelsiz Bir Dünya’yı paylaştı
Güdücü, Sağlıkta Engelsiz Bir Dünya’yı paylaştı
Kevenlik’te yoğun yağış hasara yol açtı
Kevenlik’te yoğun yağış hasara yol açtı
Bal arılarının yayla yolculuğu başladı
Bal arılarının yayla yolculuğu başladı
Zengezur Koridoruna bilimsel yaklaşım
Zengezur Koridoruna bilimsel yaklaşım
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
22 Eylül 2011 Perşembe - 08:26

Uluslararası Ahilik Sempozyumu başladı

Uluslar Arası Ahilik Sempozyumu başladı. Sempozyumda konuşma yapan KESOB Başkanı Mustafa Alan, Ahi Evran’ın prensiplerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyleyerek, “Bir dönem Mao’yu, Lenin’i inanılmaz sevenler vardı, ama biz eğer kendi büyüklerimizi öne çıkarırsak onları örnek alırlar” dedi.

Uluslararası Ahilik Sempozyumu başladı

SİBEL YÜKLER(İHA) - Uluslar Arası Ahilik Sempozyumu başladı. Sempozyumda konuşma yapan KESOB Başkanı Mustafa Alan, Ahi Evran’ın prensiplerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyleyerek, “Bir dönem Mao’yu, Lenin’i inanılmaz sevenler vardı, ama biz eğer kendi büyüklerimizi öne çıkarırsak onları örnek alırlar” dedi.
Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sabancı Kültür Merkezi’nde ‘Uluslar Arası Ahilik Sempozyumu’ düzenlendi. “Kalite Merkezli Yaşam” başlığı altında yapılan sempozyum, Erciyes Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Kayseri Ticaret Odası, KESOB, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve Kayseri Ticaret Odası tarafından düzenlendi. 20-22 Eylül arasında düzenlenecek sempozyumun açılışı bugün yapıldı. Sempozyum Başkanı Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman ile birlikte çeşitli program sorumluları, düzenleme kurulları ve bilim kurullarıyla oluşturulan sempozyum, toplam 8 oturum ve tiyatro gösterileri ile sürecek.
DUMAN AHİLİĞİ ANLATTI
Sempozyumda Ahilik Teşkilatı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman, teşkilatın Abbasi’lerden, Selçuklu’lara ve Osmanlı’lara kadar önemli hizmet verdiğini belirtti. Ahilik Teşkilatının dini, siyasi ve ekonomik bir kurum olduğunu söyleyen Duman, amacın İslam ahlakının esnaf ve tüccar arasında yayılması ve zanaat ile sanatçıların bu ahlakı gütmesi olduğunu bildirdi.
Ardından konuşma yapan Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mustafa Alan, 1984’ten 1989’a kadar Ahilik Haftası kutlamaları için Kırşehir’e gittiklerini, ancak Bakanlığa başvurarak, Kayseri’de de kutlanmasını sağladıklarını söyledi. Alan, “Bizim ilimiz büyük il, Kırşehir’e de saygımız var, Ahilikte baş il Kırşehir. Ama dersine iyi çalışan bir şube de Kayseri, bura üniversite şehri” dedi.
ANADOLU’DA AHİ DAMGASI
Kayseri’de Ahilik ve Ahi Evran adına yapılanlardan bahseden Alan, Ahi Evran Müzesi, Ahi Evran Caddesi, Ahi Evran Mahallesi ve diğer çalışmalar hakkında bilgi verdi. Alan, Ahi Evran mahalle sakinlerinin, önceleri Ahiliği Alevilik sandığını ve bu yüzden de mahalle sakinlerine Ahilik hakkında bilgi verdiklerini anlatarak, salondakileri güldürdü.
Tarihi bir ayrıntıdan da bahseden Alan, “Geçmişin izleri Kültepe-Kaniş-Karum’da, Yabalı pazarında var. Ki orası, bizim ilk mal mübadelesinin kil topraktan, ticari çekin yapıldığı yer. Kayserili olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’de 2 milyon esnaf ve sanatkar var, dolayısıyla Kayseri’de de 40 bin esnaf sanatkarımız var. 42 odamız var bize bağlı, ticaret odamızın 15 bin üyesi var, sanayi odamızın 2 bine yakın üyesi var, diğer odalarla birlikte gerçekten sanayi ve ticaret şehri” diye konuştu.
Alan, Ahi Evran’ın geri getirilemeyeceğini ancak onun prensiplerinin gelecek nesillere aktarılabileceğini belirterek, örnek alınacak büyüklerin öne çıkarılması gerektiğini söyledi. “Bir dönem Mao’yu, Lenin’i inanılmaz sevenler vardı, ama biz eğer kendi büyüklerimizi öne çıkarırsak onları örnek alırlar” diyen Alan, kürsüden ayrıldı.
Konuşma yapan Rektör Keleştemur ise Ahiliğin öneminden bahsederken, KESOB Başkanı Alan’a da uyarıda bulundu. Keleştemur, “Ahilik kavramını içselleştirmiş bir insan ama sağlığına da dikkat etmesi lazım. Çok dikkat eden bir hastam değildi, inşallah şimdi iyidir” diyerek, Alan’a tavsiyede bulundu.
Sempozyum açılış konferansı ve tiyatro gösterilerinin ardından oturumlarla devam etti.

 
Ahi Evran Dünyaya tanıtılacak
 
Müftü Yazıcı babasını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hafızlık eğitimin önü açıldı’
653 sayılı ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun’da ...
Türkiye nüfusunun 3'te 2'si internette
Türkiye'de 45 milyondan fazla internet kullanıcısı olduğunu ifade eden ...
Kazançta Helal Duyarlılığına Sahip Olabilmek*
Dr. Muhlis Akar Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi/ Hayatın bütün alanlarını ...
 
Türk, kılıcını hatırladı
Adını Urkun Türkçesi'nden alan Türk Kılıç Sanatı Yesüken'in ilk semineri ...
İşsizlik oranı açıklandı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye küresel kriz sonrası dönemde, ...
MEB yeniden yapılandırılıyor
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılacağını ...
 
Diyanet’ten Somali’ye eğitim desteği
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nca oluşturulan teknik ...
Somali'ye yardım kampanyası hız kesmiyor...
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın birlikte yürüttüğü ...
Somali’de Osmanlı Damgası
Somali'nin liman şehri Berbera'da Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva