ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
HABERLER>EKONOMİ
8 Mayıs 2014 Perşembe - 00:43

Ülke tarımına Erzurum yön verecek

Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulacak test merkezinde, dünyayı tehdit eden iklim değişiklikleri ile bu değişimlere iyi uyum sağlayabilecek ve bu şartlarda yüksek verim verebilecek dayanıklı çeşitler geliştirilmesi hedefleniyor.

Ülke tarımına Erzurum yön verecek

ANKARA (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, soğuğun şiddeti ve süresi tarım sektöründe büyük maddi zararlara yol açtığından, soğuğa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesi için Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi kuruyor.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulacak test merkezinde, dünyayı tehdit eden iklim değişiklikleri ile bu değişimlere iyi uyum sağlayabilecek ve bu şartlarda yüksek verim verebilecek dayanıklı çeşitler geliştirilmesi hedefleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkenin çeşitli bölgelerinde soğuk zararı nedeniyle buğday üretiminde çok önemli olumsuzluklar yaşandığına dikkat çekilerek, “Tohumluk dağıtım planlamasında önerilen ve hatta dağıtılan çeşitlerin, soğuğa dayanma derecelerinin bilinmeden iklim sert ve soğuk zararının yoğun görüldüğü bölgelerde çiftçileri kış ve soğuk zararı nedeniyle büyük kayıplara uğramakta. Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu, Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de kış ve soğuk zararı önemli ürün kayıplarına sebep oluyor. Bu nedenle en önemli çeşit geliştirme merkezleri olan Tarımsal Araştırma Enstitülerinin ve diğer kuruluşların yürüttüğü ıslah çalışmalarında sadece doğal koşullarda soğuğa dayanıklılık gözlemleri alınıyor” denildi.

Dayanıklılık çalışmaları doğal ortamların yanı sıra istenilen şartların oluşmama riskine karşı kontrollü şartlarda da yapılması gerektiğinden soğuğun şiddetindeki değişiklikler seleksiyon açısından kısıtlama teşkil etiği ifade edilerek şöyle denildi:

“AR-GE faaliyeti yürüten tohumculuk şirketlerinin de son yıllarda yurt dışından getirdikleri çeşitlerin uzun döneminde adaptasyonları denenmediklerinden soğuktan zarar görmesi engellenememektedir. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulacak merkezde yürütülecek çalışmalar ile soğuğa dayanıklılık testleri kontrollü şartlarda yapılacağından bu olumsuzluklar ortadan kalkacak. Enstitüler, üniversiteler ve ıslah-adaptasyon çalışmaları yürüten tohumculuk firmaları, materyalini erken kademede test ederek seleksiyon şansı yakalamış olacak, böylece binlerce genotipi ileri kademelere aktarmadan eleyebilecekler. Bu da araştırıcılara önemli bir zaman, işgücü ve maliyet tasarrufu sağlamış olacak. Ülkesel tohumluk üretim ve dağıtım planlamasının bu proje sonuçları dikkate alınarak yapılması durumunda üreticilerin soğuk zararı nedeniyle karşılaşacakları verim kaybı en aza indirilmiş olacak. Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk zararı nedeniyle özelikle yerel çeşitlerin yaygın olarak ekildiği bölgelerde verim kayıpları maksimum düzeyde olduğundan bu proje ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayacak. Soğuk zararı nedeniyle oluşan ürün kayıpları müteşebbisleri tedirgin ettiğinden tohumculuk şirketlerinin bölgede faaliyet göstermesine engel teşkil ediyor.”

Bu proje ile kurulması planlanan merkezin, Türkiye’de soğuğa dayanıklılık çalışmalarının yapılacağı en büyük ve kapsamlı ilk merkez olacağı vurgulanarak, “Bu merkezin kurulması planlanan çalışmaların yanı sıra diğer araştırma enstitüleri, özel şirketler ve üniversiteler ile yapılacak ortak çalışmalarda, uygulamalı eğitim çalışmalarında, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesinde de katkı sağlayacak. Bütçesi 2 milyon 947 bin 459 TL bütçesi Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi 2015 yılı sonunda tamamlanacak” ifadesi kullanıldı.

 
Erzurum lojistik depoya kavuştu
 
Güllüce iklim değişikliğini ele aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuraklık Oltulu fidecileri de vurdu
Oltu’da 10 yıldır sebze fideciliği yapan Musa Şahin, Mayıs ayı olmasına ...
Erzurum’da Mükellef başına 2.5 bin TL vergi düştü
Erzurum ili genelinde 2013 vergilendirme dönemi için gelir vergisi beyannamesi ...
Erzurum Vergi Rekortmenleri açıklandı
Erzurum’da 2013 yılı Gelir Vergisi ve GMSİ vergi rekortmenleri açıklandı. ...
 
Akkök ''Tevazu Kafe'' açtı.
Erzurum’un önde gelen gazetecilerinden Öztürk Akkök Cumhuriyet Caddesinde ...
Teşvik süreci 2’inci OSB’ye bağlı
Mahmut Akdağ-Erzurum’da teşvik kapsamında 2014 yılının ilk iki ayında ...
TBB sözünü tutacak
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Hukuk Turizmi Çerçevesinde ...
 
Çırçır yeni kentsel dönüşüm alanı
Yakutiye Belediye’si Çırçır mahallesini, yeni dönemde kentsel alan olarak ...
Aylıkta geride, yıllıkta ilerideyiz…!
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Nisan 2014 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik ...
ABİGEM’den “Gençler ve AB” Paneli
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva