ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Şubat 2011 Salı - 04:33

‘Ucube’, aşıkların diline düştü

ars'ın tarihsel ve yöresel kültürünü tanımak ve öğrenmek için kente turlarla gelen yerli ve yabancı turistler için Store Kültür evinde çalıp söyleyen Aşıklar, bu kez insanlık anıtı için sazın teline vurdu.

‘Ucube’, aşıkların diline düştü

Uzun bir süredir Türkiye'nin gündemine oturan İnsanlık Anıtı için Aşıklar sazları eşliğinde şunları söyledi:
"Demokrasinin sembolü, ucube senin neyine / Gündemi bak değiştirdin, ucube senin neyine / Aşık sen âşıklığını et, ucube senin neyine / Duygu ile düşünce doğ, ucube senin neyine / Barışın bak anıtı var, insanların kanıtı var / Emeklerin sanatı var ucube senin neyine / Neler neler saymak lazım, söyleneni duymak lazım / Uyanlara uymak lazım ucube senin neyine / Herkesin bir görüşü var, demokrasi yarışı var / İnsanlığın barışı var ucube senin neyine / Elem keder kaygı duydu, sevilene saygı duydu / Milli olup duygu duydun ucube senin neyine / Aşık Bilal hür olalım, beraber birlik olalım / Sanata saygı duyalım ucube senin neyine / Emri ferman buyurmayın, gerçekleri duyurmayın / Şahbaz oğlu ayırmayın ucube senin neyine"
Aşıkların söyledikleri deyişleri büyük bir beğeni ile izleyen yerli ve yabancı turistler bu eğlencenin karşılığında da aşıkların sazlarına para taktılar.
BAŞBAKAN’IN UCUBE BENZETMESİ
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak günü Kars'ta yaptığı miting ve toplu açılış töreninde 'ucube'ye benzettiği İnsanlık Anıtı hakkında Belediye meclisinin verdiği kaldırılma kararı, onay için valiliğe gönderildi.Yaklaşık 5 yıldan bu yana bitirilemeyen İnsanlık anıtı için Kars Belediye Meclisi 1 Şubat günü yaptığı toplantıda 4'e karşı 19 oyla heykelin kaldırılmasına karar vermişti. Belediye Meclisinden çıkan karar Başkanlık tarafından 3 Şubat günü Kars Valiliğine gönderildi. Meclis kararı, valilik tarafından incelenerek onaylanmasından sonra yürürlüğe girecek.
ERZURUM’UN TARİHİ KARARI
Yıllardır yapılamadığı gibi yıkılamayan İnsanlık Anıtı için Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu heykel için bugüne kadar birbirinden farklı kararlar almıştı. 2 Kasım 2006'da alınan ilk kararda, herhangi bir SİT alanı içinde bulunmayan anıt heykelin yapıldığı parseldeki bazı taşınmazlar (ikinci dünya savaşı sırasında yapılan makineli tüfek mevzileri tonuzlu yapı) kültür varlıkları olarak tescil edildi ve bu nedenle anıt heykel uygulamasının durdurulmasına her türlü uygulama öncesi koruma kurulundan izin alınması gerektiğine karar verildi. 23 Aralık 2006'daki ikinci kararda anıt yapma talebinin anıtın teması ile şehir ve kale ile alan peyzaj ilişkisi açısından uygun olunduğuna karar verildi. Anıtın yeri ve kaidesi dışında kalan çevre düzenlemesine ait önerilerin kesinleştirildiği uygulama projesinin kurula iletilmesi istendi. 8 Şubat 200'deki üçüncü kararda, önceki toplantıda istenen çevre düzenleme projesinin uygun olduğuna karar verildi. Anıla ilgili 10 Eylül 2008'de verilen kararda da, heykelin yapımının durdurulmasına ve yıktırılması yönünde görüş birliğine varıldı. Koruma Bölge Kurulunun karar metninde maliye hazinesine ait taşınmazın hafriyat çalışmalarında çıkan yeni bulgular ışığında çıkan tescilinin devamına bu alan içerisinde hiçbir uygulamada bulunamayacağına mevcut yapıların yıktırılması gerektiğine karar verildi.
BAKANLIK BAŞVURUSU
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başvurusu üzerine konu Ankara'daki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na intikal etti. Koruma Yüksek Kurulu Erzurum Koruma Bölge Kurulu'nun bir üst mercii. Bakanlık Eylül 2009'da heykel projesine dair alınan birbirinden çelişkili kararlar nedeniyle görüş istedi. Koruma Yüksek Kurulu bir yıllık önceleme sonucunda 6 Ocak 2011'de kararını verdi. Esas ve usul yönünden çelişkili olan ve mülkiyet konusu çözümlenmeden alınan tüm koruma kurulu kararları iptal edildi. Kararda parseldeki inşaat ve fiziki müdahalenin 3194 sayılı imar kanunun kapsamında değerlendirilerek ilgili belediyece çözüme kavuşturulmasına karar verildi. Kars'ın AK Partili Belediyesi 1 Şubat'ta konuyu meclise taşıdı ve 4'e karşı 19 oyla heykelin kaldırılmasına karar verdi. Başkanlık kararı onay için Valiliğe gönderdi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dadaşım 9 Şubat 2011 Çarşamba 00:48

ne demokrasiye,ne hukuka,ne de sanata saygısı olmayan insanların liderlik yaptığı bir zamanda yaşıyoruz işte

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurumlu Umre’ye yoğunlaştı
Geçtiğimiz yıl kontenjan sıkıntısı yaşayan seyahat acenteleri, 2011 yılına ...
‘Şeyhü-l Muharririn’e vefa
Edebiyat ve fikir dünyasının önemli şahsiyetlerinden merhum Ahmet Kabaklı, ...
Asrın idraki gizemi çözemedi..
Siirt'in Aydınlar ilçesinde yaşayan İsmail Fakirullah Hazretlerinin mezarının ...
 
“Erzurum önemli bir Kültür Kenti”
Erzurum’un zengin bir kültüre sahip olduğunu belirten Gülten Günay, “Erzurum ...
Misafir Aile Kampanyası’nda başarı
"Misafirperver Erzurumlular Görev Başına" kampanyası kapsamında Erzurumlular, ...
THY'den Unıversıade veda resepsiyonu
25. Dünya Üniversite Kış Oyunları (UNİVERSIADE) resmi sponsoru Türk Hava ...
 
Akçayır’ın klibi izlenme rekoru kırdı
TRT sanatçısı Erzurumlu ünlü türkücü Nurullah Akçayır'ın, Telekom Atlama ...
Erzurum Evlerinden büyülendiler
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları devam ederken pistlerde yarışarak ...
Gündüz Spor, Gece Defile...
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları tüm hızıyla devam ediyor. Gün içerisinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva