ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>VEFAT VE TAZİYE
17 Aralık 2011 Cumartesi - 06:51

Türküler yasta..

Türk Halk Müziği sanatçısı, ‘Türkü Paşa’ Raci Alkır, vefat etti.. Alkır, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti.

Türküler yasta..

ERZURUM (İHA) - Türk Halk Müziği sanatçısı, ‘Türkü Paşa’ Raci Alkır, vefat etti.. Alkır, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti.
Erzurum’un değerlerinden biri olan Raci Alkır, uzun süredir tedavi görüyordu. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybeden Türkü Paşa Raci Alkır’ın bugün ikindi namazını müteakip Lala Paşa Camiinde kılınacak olan cenaze namazı sonrası toprağa verileceği öğrenildi.
RACİ ALKIR KİMDİR?
Alkır 1933 yılında Erzurum’da doğdu. Asıl mesleği terzilik olan Alkır müzik yaşamına 1955 yılında Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Derneğinde başladı. 1971 yılında TRT Erzurum Radyosu Halk Müziği Korosu na girerek müzikte profesyonelliğe adım attı.Özellikle Erzurum Türkülerine getirdiği yorumuyla dikkatleri üstüne çekti. Tatyan Baba ve Türkü Paşası diye anılan Alkırın Türk Halk Müziği repertuarına 80 yakın eser kazandırdı.Aspendos da dinleyicilerine mikrofonsuz konser veren Alkırın ünü kısa sürede Türkiye’ye yayıldı.Aktif müzik yaşamına 1980 yılında veda eden Raci Alkır ın derlediği türküler Klasikler adı altında CD de toplandı.
ÖZTÜRK ZİYARET ETMİŞTİ
Dün yitirdiğimiz Efsane sanatçı Alkır’I Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk,  evinde ziyaret etmişti.
Vali öztürk’ü, “Kadem bastın gönül tahtıma sultanım sefa geldin, Dil-i pür-reng-i tab u derde dermanım sefa geldin, Gel ey dilber-i padişahı melahat burcunun mahi, Gedanın hal-i nigahi sorup şahım sefa geldin, Gel ey dilber-i alişan çün sensin hüsrev-i devran, Sana ben hep olam heyran benim canım sefa geldin” dizeleriyle karşılayan Raci Alkır, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirmiş, ziyarette duygulu anlar yaşanmıştı.
ALKIR’IN VASİYET NİTELİĞİNDEKİ SÖZLERİ
Vali öztürk’ün ziyaretinde TRT’nin Erzurum’daki korosunu kapatmasından dolayı büyük bir üzüntü yaşadığını dile getiren Alkır, Erzurum’da Türk Halk Müziği korosu kurulması konusunda katkı sağlamasını istemişti. Erzurum Radyosundan yetişen sanatçıların bugün Türkiye’nin dört bir tarafında hizmet verdiklerini ve buranın mektep olduğunu kapatılmasının da hem Erzurum’a hem de bölge için önemli bir eksiklik olduğunu dile getirmiş, bu konu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini belirtmişti..
BİZ MÜZİK YAPARKEN PARA FALAN BİLMEZDİK
Vali öztürk’ün ziyaretinde. Erzurum’un kendisi için vazgeçilmez bir kara sevda olduğunu söyleyen Alkır, “Erzurum’a ait parçaları başka yöre adı altında yazan kişiler vebal altındadır. Biz müzik yaparken para falan bilmezdik, bundan dolayı da işimizi severek yapardık. Para bizim için önemli değildi, düzenlenen her geceye elbisemizi kendimiz yaptırıp, seve seve giderdik. Para taleplerinden utanır, ar ederdik. Sanatın soytarı devrini yaşıyoruz, nerde o eski günler. Bu zaman sanatın soytarı devri. Eğer sözde sanatçı kadın ise süsleyip boyayıp sahneye çıkarıyorlar. Erkekler ise uzun saçlı ve tipsizler. Bizim mûsikîmiz pop değil, var olan halk müziği, sanat mûsikîsi ve tasavvuf müziği. Bunların dışına çıkıldı mı gelip geçici şeyler, yani sinek vızıltısı. “Dün gece yâr hanesinde diye başlayan türküm hala dillerdedir. Bu eser her zaman dillerde olacaktır. Şimdikilerin yaptığı eserler hiçbir sanat kaygısı taşımadığından ömrü kısadır. Bugün var yarın yok. Ondan dolayıdır ki, şimdi popüler olan birisi yada parçası bir yıl sonra hatırlanmayacaktır. Ama gerçek sanatçı onun eserleri daima kalacaktır. Yine 25 yaşında olsaydım, sesime güvenirdim. Genç olsam gene derleme yapar ve onları bantlara okurdum. Yeni yetişen ve türkü okuyan sanatçılar, eski türkülerle yetiniyorlar, yeni derleme yapmıyorlar. Antik Tiyatrosunda türkülerimi mikrofonsuz söyledim. Seyirciler beni ayakta alkışladı. Ayrıca Ahlat’ta konser veriyordum, bir ara mikrofon bozuldu, mikrofonsuz söylemeye başladım. Seyircinin dinmeyen alkışları hala kulaklarımdadır” demişti.
BABA VE OĞULLARDAN TÜRKÜ ŞÖLENİ
29 ekim 2010’da Cumhuriyetin kuruluşunun 87'nci yıl dönümü kutlamaları nedeniyle ses sanatçısı olan oğulları ile aynı sahneyi paylaşan Sanatçılar arasında Alkır da vardı. Sahneye tekerlekli sandalye ile gelen 'Türkü Paşası' lakaplı 77 yaşındaki Raci Alkır salonu dolduran yüzlerce kişinin yoğun ilgisi karşısında gözyaşlarını tutamamıştı.
Sahneye tekerlekli sandalye ile oğlu Vahit Alkır tarafından getirilen Raci Alkır, salonu dolduran bin kişinin sevgi gösterisiyle karşılanmış, Alkır  Seyircilerin yoğun ilgisi karşısında göz yaşlarını tutamamıştı.
TÜRKÜ PAŞASI  RACİ ALKIR, 60’INCI SANAT YILINI KUTLAMIŞTI
18 Aralık 2010 ‘da Türk Halk Müziği sanatçısı, ‘Türkü Paşası’ Raci Alkır’ın 60’ıncı sanat yılını muhteşem bir konserle kutlanmış, bir çok halk müziği sanatçısının Alkır’ın türkülerini seslendirdiği gecede, dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşamıştı.
TÜRKÜNÜN PAŞASINA, TOPBAŞ’TAN VEFA
Merhum Sanatçının seyircisi ve dinleyicisiyle son buluşması 21 şubat 2011’de oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın desteklediği ‘Raci Alkır’a Saygı Gecesi’ Bakırköy’deki Cem Karaca Kültür Merkezi’nde yapıldı. Gecede yüzlerce Dadaş, Erzurum Türküleri ile coştu, uzun zamandır hasret oldukları Raci Alkır ile kucaklaştı.
ERZURUM’UN PAŞASIYDI
Erzurum’un Paşası” olarak bilinen Raci Alkır, söylediği türkülerle Erzurumlunun ve yöre insanının gönlünde taht kurdu. 7 yaşından 70 yaşına dek kendine has üslubuyla, davudi sesiyle türküler söyledi, türküler kazandırdı. Erzurum kültürüne sahip çıktı. Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği Topluluğunun kurulmasında ve yaşatılmasında önderlik yaptı, büyük emek verdi.
TÜRK HALK MÜZİĞİ REPERTUARINA KAZANDIRDIĞI TÜRKÜLER:
Türk halk Müziğine çok sayıda repertuar kazandıran Alkır’ın eserlerden bazıları şunlar; Hani Yaylam, Aya bak nice gider, Vardım eşiğine yüzümü sürdüm, Kadem bastı gönül tahtı, Dün gece yâr hanesinde yastığım bir taş idi, Beni sorma bana ben ben değilem, Can bula cananını, Kapıda kavun yerler, Erzurum kilidi mülk-i islâmın, Seyreyle güzel kudreti Mevla neler eyler, Bülbül bağa girip yapmış yuvayı, Hani yaylam hani senin ezelin, Nefis sen ölmez misin, Bir bostan ektim pazı, Maşın gelir haralı, Kayalar buz bağlamış, Göç göç oldu göçler yola düzüldü (uzun hava), Bingöl bugün dumandır (uzun hava).

 
‘Erzurum’un başı sağ olsun’
 
Lise önünde kız öğrenci darp edildi
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasanyetişkin 20 Aralık 2011 Salı 21:10

gardaş gardaş sene gurban olim gardaş benseni çok sevirem derdinden ölirem bizde adet böyledir sevdimm,i tam sevirem sözüne sohbetine baldan tatlı diline bin bir can feda olsun saçının teline dinledikçe muhabbetim gelirdi ustadim erzurumun temel taşı sana ALLAHTAN RAHMET GERİDE KALANLARINA SABIR MEKANIN CENNET OLSUN SESİNE SANATINA KELİMELER YETMEZ MUHABETLERİNİZE ESPİRİLERİNİZE GARDAŞLIĞINIZA DOSTLUĞUNUZA EFENDİLİYİNİZE İNANİN KELİMELER KİFAYETSİZ HER ZAMAN KALBİMİZDESİN PAŞAM

Yorumu oyla      6      4  
GÜNDOĞDU 20 Aralık 2011 Salı 16:26

CENAB-I MEVLAM RAHMET EYLESİM MEKANI CENNET OLSUN

Yorumu oyla      6      4  
Dadaşlığın barını sürenlere 20 Aralık 2011 Salı 09:05

İzmir'de, İstanbul'da Bursa'da, Kocaelinde dadaşlık nutku atan, erzurum'un barını sürenler, işadamları, dernek yöneticileri, eskisi ve yenisiyle milletvekilleri, erzurum sesini uğurlarken neredeydiniz.. İbrahim erkaller, falanlar gilanlar neredeydiniz? Vallahi vefanız yalan billahi yalan..

Yorumu oyla      6      4  
İsmail YILDIRIM 20 Aralık 2011 Salı 09:00

Değerli Üstadımıza ALLAH'tan rahmet ailesine Erzurumlu hemşehrilerime baş sağlığı diliyorum mekanın cenet olsun AMİN

Yorumu oyla      6      4  
Mehmet ÇUHACI 19 Aralık 2011 Pazartesi 13:43

Erzurum ve türkülerimiz için büyük kayıp.Allah'tan Rahmet,kederli ailesine,türkü dostlarına ve tüm Erzurum'lu hemşehrilerime taziyelerimi sunarım.

Yorumu oyla      6      4  
Alirıza ÇAKIR 19 Aralık 2011 Pazartesi 11:11

Değerli Üstadımıza ALLAH'tan rahmet ailesine Erzurumlu hemşehrilerime baş sağlığı diliyorum mekanın cenet olsun AMİN

Yorumu oyla      6      4  
hasan 17 Aralık 2011 Cumartesi 23:37

Allah rahmet eylesin..

Yorumu oyla      6      4  
azmi tokis antalya 17 Aralık 2011 Cumartesi 13:12

ustad nu içinde yat dualarımız seninle mekanın cennet olsun

Yorumu oyla      6      4  
Mustafa Damlarkaya 17 Aralık 2011 Cumartesi 10:56

Erzurum; has bir Dadaşını,yüksek bir sesini,vakur bir edasını,Dadaşların yüz akını,gönüller merhemini,kısaca büyük bir evladını yitirdi.Allah(C.C.) Hazretleri,gani gani rahmet eylesin, mekanını cennet,makamını Cennet-ül Firdevs eylesin,yata yata usanmasın.Âmin! Tüm Daşların başı sağ olsun.Allah (C.C.) tüm sevenlerine ve yakınlarına sabr-ı cemil versin.Âmin !.. Selamların en güzeli üzerine olsun, ey büyük Dadaş !.. Senin çok sevdiğin, bir ömrünü verdiğin Dadaşların, seni hiç bir zaman unutmayacaktır.Seni hep rahmet ve minnetle yad edecektir.Rahat uyu !.. Ey ulu çınar, efsanevi büyük Dadaş !..

Yorumu oyla      6      4  
metin polatlı 17 Aralık 2011 Cumartesi 07:19

erzurum öksüz kaldı.allah rahmet eylesin.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altunkaynak, kazada yaşamını yitirdi
Oltu ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında, 1 kişi hayatını ...
Gürbüz Ailesi yasta
Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr.Gelengül Gürbüz Urbasızoğlu`nun ...
Erkal dualarla anıldı
Erzurumlu ünlü sanatçı İbrahim Erkal’ın vefat eden babası Ebubekir Erkal ...
 
Tosunoğlu dualarla uğurlandı
Bayburt Müftü Yardımcısı Ali Tosunoğlu (56), tedavi gördüğü Erzurum Aziziye ...
Gazeteci Aydın’ın acı günü
Sabah Gazetesi Erzurum Büro Şefi Sinan Aydın’ın Halasının eşi Necati Kutlu ...
Demirtaş Köyü yasta
Oltu İlçesine bağlı Demirtaş Köyü Muhtarı Mustafa Yeşilyurt kalp krizi ...
 
Kağızman, dualarla uğurlandı
Gazeteci İkram Tekmanlı’nın dayısı Sıddık Kağızman, son yolculuğuna uğurlandı.
Erkal dualarla uğurlandı
Erzurumlu ünlü sanatçı İbrahim Erkal babasını kaybetti. Erkal'ın babası ...
Fırat Kolhisar’da dualarla uğurlandı
Eski Erzurum Milletvekili Mehmet Fuat Fırat, Hınıs ilçesinde toprağa verildi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva