ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>GUNCEL
7 Nisan 2018 Cumartesi - 10:52

Türkiye’ye giriş serüvenini anlattılar

Yaklaşık 25 gün süren yolculuğun ardından Türkiye’ye kaçak yollarla giren göçmenler sınırı nasıl geçtiklerini anlattı.

Türkiye’ye giriş serüvenini anlattılar

Son 1 yıldır yaz kış demeden gece gündüz dağlarda yürüyerek kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan yüzlerce Afganistan ve Pakistanlı göçmenin umuda yolculuklarının ilk durağı olan Ağrı’ya gelişi devam ediyor. Yaklaşık 25 gün süren yolculuğun ardından Türkiye’ye kaçak yollarla giren göçmenler sınırı nasıl geçtiklerini anlattı.

Afganistan ve Pakistan’da yaşanan işsizlik, ekonomik istikrarsızlık ve terör olayları nedeniyle Türkiye ve Avrupa ülkelerinde daha iyi bir hayat kurmak amacıyla yola çıkan ve son bir yıldır sayıları her geçen gür artan kaçak göçmenlerin umuda yolculuğu devam ediyor. Aralarında çocukların ve kadınların da olduğu yaşları 15 ile 30 arasında değişen yüzlerce göçmen çoğu zaman aç ve susuz bir şekilde dağları aşarak 25 gün süren zorlu yolculuğun ardından İran üzerinden kaçak yollarla Türkiye'ye giriyor. Çoğu zaman yüzlerce kilometrelik yolları gece gündüz demeden yürüyen ve insan kaçakçılarına yüzlerce dolar kaptıran göçmenler sınırı kaçak yollarla geçerek Doğubayazıt’tan Ağrı’ya kadar yol kenarında yürüyor. İlk durakları Ağrı otogarı olan kaçak göçmenler, burada günlerce süren bekleyişin ardından çareyi Erzurum’a ve ülkenin farklı illerine gitmekte buluyor. Çoğu zaman umuda yolculukları kamyon kasalarında ya da Erzurum, Van, Sivas gibi illerde hüsrana uğrayan binlerce göçmenin Türkiye’ye kaçak yollarla girişi her geçen gün artarak devam ediyor. Geceleri Ağrı otoparkının içerisinde yerde uyuyan kaçak göçmenler, gündüzleri ise hayırsever vatandaşların yemek yardımıyla ayakta duruyor. Otogar ve çevresi göçmenlerle dolarken, havaların ısınmasıyla birlikte daha fazla göçmenin gelmesinden endişe ediliyor.

"4-5 GÜN BOYUNCA SINIR ÜZERİNDE YATIYORUZ, ZAMAN BULDUĞUMUZDA SINIRI YÜRÜYEREK GEÇİYORUZ"

Afganistan’ın Kunduz şehrinden kafile halinde yola çıktıklarını anlatan 29 yaşındaki Mahibullah Abdussamet, günlerce süren yolculuğun ardından Türkiye’ye nasıl giriş yaptıklarını İhlas Haber Ajansı'na anlattı. Ülkelerinde savaş olduğunu ve Türkiye’ye gelene kadar 18 gün yürüdüklerini söyleyen Abdussamet, "Önce Pakistan’a geliyoruz burada 7 gün dağlarda bekliyoruz, aç kalıyoruz kimse ekmek ve su vermiyor. Kendimize dağlarda su bulup içiyoruz, daha sonra 5 gün yürüyüp İran’a geçiyoruz. Buradan da 6-7 gün yürüyerek Türkiye sınırına geliyoruz. Dağ sınırında bekleyerek 3 gün aç kalıyoruz. Biz bir şekilde sınırı geçiyoruz, sınırları akşamları geçiyoruz. Sınırlarda çok fazla asker var kalabalık ama bir şekilde geçiyoruz. 4-5 gün boyunca sınır üzerinde yatıyoruz, zaman bulduğumuzda sınırı yürüyerek geçiyoruz, onlar da bizi kovalıyorlar ama yakalayamıyorlar, sınırı çabuk geçiyoruz. İran’dan sonra buraya kadar yürüyerek geliyoruz" dedi.

Türkiye’ye çalışmak için geldiklerini ve Düzce’ye gitmek istediklerini anlatan Abdussamet, daha öncede bir defa Türkiye’ye geldiğini ve Erzurum’da yakalanarak ülkesine geri gönderildiğini hatırlattı. Türkiye ile İran sınırından her gün yüzlerce göçmenin geçtiğini ve aralarında kadın, çocuk, yaşlı Afganistan ve Pakistan vatandaşının olduğunu dile getiren Abdussamet, "Yolda gelirken çok insanlarla karşılaşıyoruz, onlar da sıkıntılarla karşılaşıp yürüyerek geliyorlar. 2-3 gün akşam yürüyorlar, gündüz yürüyorlar. Çoğu yürüyerek geliyor. Bazı göçmenleri kaçakçılar arabalarıyla götürüyor, bazıları da yürüyerek geliyor. Öyle sıkıntılarla buralara geliyoruz, şimdide biz Düzce’ye gideceğiz bizi götürmüyorlar" ifadelerini kullandı.

Sınırı geçerken bir arkadaşının düşerek ayağından yaralandığını ve acı çektiğini vurgulayan Afganistanlı göçmen Abdussamet, günlerdir Ağrı’da olduklarını ve çevrede bulunan vatandaşların kendilerine yemek yardımında bulunduğunu kaydetti. Çevrede bulunan mahallelerde yaşayan kadınların da her gün öğlen kendilerine çorba ve ekmek verdiğini söyleyen Abdussamet, bu şekilde ayakta durduklarını aktardı. Afganistanlı başka bir göçmen ise, ülkelerinde iş ve para olmadığı için Türkiye’ye gelmek için 24 gündür yürüdüklerini ve İstanbul’a gitmek istediklerini anlattı.

 
3 terörist etkisiz hale getirildi
 
‘Beşiği sallayan el, dünyayı sallar’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETSO'da milli gurur tablosu
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zeytin Dalı Harekatı’na destek vermek amacıyla ...
Vatandaş "Açık Kapı Projesi" ile devlete ulaşıyor
Aralarında Erzurum'un da bulunduğu 52 il valiliğinde açık kapı büroları faaliyetine başladı
Öz’den Polis Bayramı mesajı
AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emiz Öz, Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun ...
 
Sekmen: “Polisimiz gurur kaynağıdır”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türk Polis Teşkilatı’nın 173. ...
Uçaktan inen yolculara kar sürprizi
Erzurum'a bahar geldi derken tipi şeklinde yağan kar yağışı kent merkezini yeniden beyaza bürüdü.
Büyükşehir Bakan Demircan’ı ağırladı
Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.
 
UMKE Şehit Tatar’ı uğurladı
Afrin’de şehit olan UMKE personeli Burak Tatar için Erzurum 112 Acil Komuta ...
Şehit Tatar bugün uğurlanacak
Erzurumlu UMKE görevlisi Burak Tatar Afrin'de şehit oldu
Aydemir: ‘Erzurum’un başı sağ olsun’
Erzurum’un marka sanat değerlerinden Mükerrem Kemertaş’ın darı ukbaya ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva