ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
 Atatürk Üniversitesi’nde 23 Nisan gündemi
 Atatürk Üniversitesi’nde 23 Nisan gündemi
Küçük başkan halkın beklentisini seslendirdi
Küçük başkan halkın beklentisini seslendirdi
Oltu’da Milli coşku doruktaydı
Oltu’da Milli coşku doruktaydı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Eylül 2018 Cuma - 03:07

Türkiye’nin en çok şehitliği Azerbaycan'da

Türkiye’nin yurt dışında en fazla şehitliğinin Azerbaycan'da bulunduğuna işaret eden Özoral, "Azerbaycan uğrunda canımızı feda etmekten çekinmiyoruz. Aynı şey Azerbaycan vatandaşları açısından da Türkiye düşünüldüğünde geçerli.' dedi

Türkiye’nin en çok şehitliği Azerbaycan da

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) iş birliği ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Tarih Enstitüsü’nün desteğiyle Bakü’de düzenlenen “Stratejik Düşünce Kongresi” başladı.

Kongrenin açış konuşmaları, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yakup Mahmudov, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, SDE Başkanı Doç. Dr. Savaş Kafkasyalı ve Rus gazeteci Aleksandr Goryanin Bozisaoviç tarafından yapıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Turan, Türkiye ve Azerbaycan tarafından ortaklaşa düzenlenen bilimsel etkinliklerin artışına dikkat çekerek, bu artışın iki ülke arasında her alanda sürdürülegelen güçlü ilişkilerin bir yansıması olduğunu ifade etti. Dünyada tarihin kaydetmeye değer bulduğu coğrafyalardan birisi olan Kafkasya’nın, jeopolitik değeri yüksek bir bölge olduğunu belirten Turan, bölgenin kadim bir Türk-İslam medeniyet coğrafyası olduğunu dile getirdi. Azerbaycan’ın, vatandaşlık bilincinin güçlü olduğu gerçek bir “vatan” olduğunu söyleyen Refik Turan, Türkiye ve Azerbaycan’ın bu konuda da benzeştiğini, en güzel vatan şiirlerinin ve vatan temalı hikayelerin bu coğrafyalarda yazıldığını dile getirdi. Konuşmasında “geçmişte kendi evi yıkılırken kardeşinin yardımına koşan” Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa’yı da yad eden Refik Turan, tarihin bağladığı bu iki toplumu bugün de TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan hatları gibi değerli ekonomik projelerin birbirine güçlü bir şekilde bağladığını ifade etti.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerde gelinen seviyeye dikkat çekti ve bugünkü sıkı ilişkilerin tesadüfi olmadığını söyledi. Türkiye’nin yurt dışında en fazla şehitliğinin Azerbaycan'da bulunduğuna işaret eden Özoral, "Azerbaycan uğrunda canımızı feda etmekten çekinmiyoruz. Aynı şey Azerbaycan vatandaşları açısından da Türkiye düşünüldüğünde geçerli. Biz bunu atalarımızdan emanet aldık. Bu emaneti gelecek nesillere daha da güçlendirerek ulaştırma yükümlülüğümüz var" dedi.

AMİA Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yakup Mahmudov, konuşmasında uluslararası hukukun uygulanışındaki çifte standartlardan örnekler vererek Dağlık Karabağ’da yaşanan mezalime sessiz kalan çağdaş dünyanın islamofobi üreterek terörün kaynağını Müslümanlar arasında aradığına dikkat çekti. Bölge sorunlarının bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğini söyleyen Mahmudov, bunun için de Türkiye, Azerbaycan ve Rusya'nın dostluğunun geliştirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

AMİA Başkan Yardımcısı Habibbeyli ise dünyanın geri kalanına adaletsiz davranan büyük güçlere karşı diğer devletin daha sıkı iş birliği yapması gerektiğini ifade etti. Bu konuda Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin tüm dünya tarafından örnek alınması gereken iyi bir örnek olduğunu belirten Habibbeyli, bu kardeşliğin bölgenin çıkarları açısından da oldukça değerli olduğunu dile getirdi.

Kafkasların Dünü, Bugünü, Yarını temasıyla gerçekleştirilen kongrede ‘Tarih ve Kültür’, ‘Politika’ , ‘Ekonomi’ , ‘Geçmişten Günümüze Kafkasya Tarihinde Bölgesel Sorunlar’ başlıklı oturumlarda, Kafkasya tarihinin yanı sıra bölgenin sahip olduğu ekonomi potansiyeli ve uluslararası ilişkiler sisteminde Kafkasların durumu değerlendirilecek. Etkinlik çerçevesinde düzenlenecek olan ‘Kafkaslarda Savunma ve İş Birliği Çalıştayı’ ile ‘Kafkasların Geleceği İçin Stratejik Düşünce Çalıştayı’nda Türkiye ve bölge ülkelerinden 50’yi aşkın uzman isim Kafkasların geleceğine dair fikir alışverişinde bulunacak.

 
Ermenistan'da tutuklanan Umut Ali evine döndü
 
Bakan Selçuk’tan Eğitimde yeniden inşa vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen: 'Türkçemiz, temel değerimiz'
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türk Dil Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Erzurum Kültür hazinesi
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’da 3 müze, 1 ören yeri bulunduğu, müzelerdeki ...
‘Türkçemize emek verenlere minnettarız’
Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türkçe’nin hem konuşan ...
 
“Türkçe tabelaya vergi muafiyeti getirilmeli”
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Dilimizin yozlaşmasını önlemek ...
Medya Sanat Evi 5’inci sezonunda
Erzurum’un kültür-sanat hayatına farklı bir soluk getiren Medya Sanat ...
Buğra Doğumunun 100. yılında panelle anıldı
Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Tarık Buğra, doğumunun ...
 
Erzurum’dan Çanakkale’ye tarih köprüsü
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanarak yürütülen ”Kültürümü ...
Erzurum TDED’ten Türkçe teşekkürü
Erzurum Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Şehirde ki Türkçe isimli İşletmelere ...
EDT’den 2 yeni oyun
Erzurum Devlet Tiyatrosu ‘Ufak Bir Hata’yı ve çocuk oyunu ‘Bir Flamingonun ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva