ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
18 Aralık 2014 Perşembe - 15:38

‘Türkiye geçmişi ile yüzleşecek kudrete sahiptir’

Aksoy, 1915 yılında gerçekleştirilmiş olan tehcirin farklı bir şekilde adlandırılarak kamuoyuna sunulması ve bunun bir soykırım olarak değerlendirmeye tabii tutulmasının kabul edilebilir olmadığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişi ile yüzleşecek güce ve kudrete sahip olduğunu kaydetti.

‘Türkiye geçmişi ile yüzleşecek kudrete sahiptir’

Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) düzenlenen “Tehcirin 100’üncü Yılında Osmanlı’nın Son Dönemindeki İsyanlar” sempozyumunda konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 1915 yılında gerçekleştirilmiş olan tehcirin farklı bir şekilde adlandırılarak kamuoyuna sunulması ve bunun bir soykırım olarak değerlendirmeye tabii tutulmasının kabul edilebilir olmadığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişi ile yüzleşecek güce ve kudrete sahip olduğunu kaydetti.

Diyarbakır Valiliği, Türk Tarih Kurumu ve DÜ tarafından, “Tehcirin 100’üncü Yılında Osmanlı’nın Son Dönemdeki İsyanlar” konulu uluslararası sempozyum düzenlendi. DÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

“BİLİMSEL GÖZLE ARAŞTIRILMASI ÖNEM TAŞIYOR”

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Osmanlı’nın son dönemine özellikle de 1910’lu yıllardan itibaren bakıldığında birçok bölgede savaşların ve isyanların olduğunu, imparatorluğun küçülerek, yok edilmeye başladığı bir süreci kapsadığını söyledi. Vali Aksoy, "1910’lu yıllardan itibaren Balkan savaşları, Çanakkale savaşı ve farklı bölgelerde ortaya çıkan isyanlar ile hareketlilikler Osmanlı İmparatorluğu’nu belirli bir boyuta kadar gelmesini sağlayacak farklı bir süreci de ortaya koyuyor. Özellikle o yıllarda gerçekleştirilmiş olan isyanların bilimsel gözle araştırılması ve siyasi boyutu ile ortaya sunulması da büyük önem taşıyor" dedi.

 

"SOYKIRIM OLARAK TABİR EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ"

Özellikle 1915 yılında gerçekleştirilmiş olan tehcirin farklı bir şekilde adlandırılarak, kamuoyuna sunulması ve bunun bir soykırım olarak değerlendirmeye tabii tutulmasının kabul edilebilir olmadığını aktaran Vali Aksoy, "Her tarihsel olayı kendi dönemi içerisinde görmek ve değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Bugünden o günlere baktığımızda ve bugünkü değer yargılarıyla o günü yargılamaya kalktığımızda bazen yanlışlıklar yapabiliriz. Özellikle o şartlarda gerçekleştirilen tehcirin Osmanlı Devleti içerisinde Ermeni toplumuna karşı bir soykırım ifadesi olarak değerlendirilmesine de kabul etmek mümkün değildir. Böylesine hassas ve önemli bir konunun uluslararası çevrelerce de gündemde tutularak, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı bir baskı unsuru gibi öne sürülmesi de kabul edilebilir değildir. Bunun farklı aşamaları vardır. Bunun bir aşaması da bu durumun varlığının bütün dünya tarafından, belirli ülkeler tarafından kabul edilebilir bir noktaya taşınmasıdır. Ondan sonraki aşamalarda da farklı talepler söz konusudur. Bunlar da bilinmektedir ve bu yönüyle de ele alınmalı ve değerlendirilmelidir" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE GEÇMİŞİ İLE YÜZLEŞMEKTEN ÇEKİNMİYOR"

Bu konunun siyasiler tarafından gündeme alınarak, soykırım olarak ifade edilmesi de kabul edilebilir olmadığına işaret eden Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkelerin parlamentolarının 1915 olaylarını soykırım olarak ifade etmeleri ve bunu inkar etmenin de suç kabul edildiği bir takım kararların da var olduğunu görüyoruz. Bilimsel boyutu ile ele alınması gereken ve tarihçilerin üzerinde çalışarak ortaya koyması gereken boyutları olan bir konudur. Bugünkü sempozyumun bu yönüyle de büyük önemi var. Çünkü konu uzmanları tarafından ele alınacak ve tartışılacaktır. Türkiye Cumhuriyeti geçmişi ile yüzleşmekten çekinen bir devlet değildir ve yüzleşmesi gerektiği konularla yüzleşecek güce ve kudrete sahiptir."

"BU KONUNUN DERİNDEN İRDELENMESİNİ İSTEDİK"

DÜ Rektörü Saraç ise, çok konuşulacak ve gündeme gelecek bir sempozyumun öncülüğünü yapmayı arzu ettiklerini belirterek, herkesin bu konuyu konuştuğunu ancak tehcirin yüzüncü yılında bu konuyu daha derinden bilen ve konuşması gereken kişilerle irdelenmeyi ve kamuoyuna sunmayı istediklerini ifade etti. Balkanlardan Asya’ya varıncaya kadar yurt dışından ve içinden çok sayıda bilim adamı, tarihçi ve alanında uzman kişilerin 33 bildiri ile sempozyumda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Saraç, "Bu sempozyumumuz inşallah hayırlara vesile olacak ve belki kafalardaki pek çok soruyu cevaplayacaktır" şeklinde konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından sempozyum, Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün “Soykırım İddiaları ve 1915 Tarihli Tehcir Kararnamesi” başlıklı sunumu ile devam etti.

 
‘Ermeni-Müslüman meselesi vardır’
 
Doğu’dan kartpostallık görüntüler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Ermeni-Müslüman meselesi vardır’
Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Ermeni soykırımı iddialarının bir Ermeni-Türk ...
Ülkü Ocakları’ndan 300 Uygur Türk’ü İçin imza kampanyası
Erzurum Ülkü Ocakları, Çin’den kaçıp Tayland’a sığınan 300 Uygur Türk’ünün ...
Görmez’den Değerler hatırlatması
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ehlibeyt Âlimleri Derneği ...
 
V. Din Şûrası kararları açıklandı…
“Günümüzde Yeni Dinî Anlayışlar; Dinî Bilgi, Eğitim ve Din Hizmetleri” ...
KUDAKA destekledi, Su Ürünleri üretti
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın desteklediği ve Atatürk ...
‘Halk sağlığından taviz yok..!’
Vali Altıparmak, insan sağlığını korumak adına mesaiye bağlı kalınmaksızın ...
 
Doğu’da antik gizem: Alparslan Adası
Bölgede En kapsamlı çalışma 2004-2005 yıllarında Kars Müze Müdürlüğü ve ...
‘Erzurum’da kendimizi ifade imkanı bulduk’
Başkan Özsoy, ilk defa kendilerini burada ifade etme fırsatını veren Başkan ...
Kırım dramı konferansla anlatıldı
İsmail Gaspıralı’nın vefatının 100. yılı münasebetiyle, Necmettin Erbakan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva