ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
HABERLER>TÜRKİYE
7 Ocak 2018 Pazar - 13:23

Türkiye'den uluslararası topluma mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demir Kilise olarak bilinen Bulgar kilisesi Sveti Stefan Kilisesi'nin restorasyonunun ardından açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olması uluslararası topluma verilmiş önemli bir mesaj olarak görüyoruz" dedi.

Türkiye den uluslararası topluma mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demir Kilise olarak bilinen Bulgar kilisesi Sveti Stefan Kilisesi'nin restorasyonunun ardından açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olması uluslararası topluma verilmiş önemli bir mesaj olarak görüyoruz" dedi.
Balat’taki demirden 1898 yılında inşa edilen tek kilise olma özelliğini taşıyan Bulgar kilisesi Sveti Stefan Kilisesi (Demir Kilise), 7 yıl süren restorasyon çalışmasının ardından bugün yapılan törenle açıldı. Restorasyonun ardından gerçekleşen açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Restorasyonun tamamlanan halk arasında bilinen ismiyle Demir Kilise'nin açılışı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bulgaristan’ın bu dönem farklı bir konumu var. AB dönem başkanlığı kendilerinde. Böyle bir dönemde bu açılışa yapılıyor olması uluslararası topluma verilmiş önemli bir mesaj olarak görüyoruz. İstanbul farklı dinlerin bir arada barış içinde yaşadığı şehir olma vasfını tüm dünyaya göstermiştir” dedi.
Kilisenin, demir iskelet sistemiyle halen türünün tek örneği olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kilise 120 yıldır ayakta duruyor. Burası Bulgar cemaatinin ibadet etmesi dışında İstanbul’un güzelliğine ve zenginliğine de katkıda bulunuyor. 2011 yılında başlayan restorasyon, belediye başkanlığım döneminde bir restorasyon daha geçirmişti. 2011’deki köklü bir restorasyon süreciydi. Gerçekten zor ve ayrıntılı bir çalışmayla sonuçlandırıldı. 15 milyonun üzerinde bir maliyetle yapılan restorasyon, üstlenen ekibi tebrik ediyorum. Ecdadımız fethettiği yerlere din özgürlüğünü ve ibadethaneleri güvence altına almıştır. Dininizi yaşamakta, ibadetinizi yapmakta serbestsiniz, güvencemiz altındasınız diyerek onları koruma altına almıştır. Ayasofya 500 yıllık tarihiyle birlikte tüm dünyanın incisi durumundadır. Bizim gönlümüzde ayrı bir yeri var. Tarihin belirli bir döneminde yaşanmış acı hatıralar çok daha köklü olan birlikte yaşama tecrübesini gölgelememelidir. Kesrette vahdet vardır bizde. Bu tüm inançlara yaklaşımımızı gösteriyor. Çoklukta birlik vardır yani. Bu anlayışla ülkemizin her köşesinde diğer dinlere ait ibadethaneleri ayağa kaldırıyoruz. 14 ibadethane onarımdan geçirilmiştir. Demir Kilise bu işin finalidir. Havra, şapel, kilise gibi dini mekanların onarımlarını önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz. Demir Kilise ile Filibe’deki Muradiye Camii’ndeki ibadet özgürlüğünü birbirinden ayırmıyoruz. Sayın Borisov’un buraya Bulgaristan’daki baş müftüyü getirmiş olmasını olmasını bu sürece pozitif katkı sağladı. Özgürce ibadetin yapılmasını devletlerin sorumluluk alanında olduğuna inanıyoruz. Türkiye restorasyon alanında oldukça birikimli ve tecrübeli bir ülkedir. Bu eserleri korumak ve yaşamak gelecek yıllara karşı sorumluluğumuzdur. Bulgaristan’daki tarihi vakıf eserlerin camilerin onarıma ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmalar birlikte yapabiliriz. Sofya'daki tek cami olan 450 yıllık Kadı Seyfulllah Efendi Camii'nin restorasyonunun tamamlandığını öğrendik. Sizlerle birlikte açılış yapmaktan memnuniyet duyarız" dedi.
Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov Türkiye ve Bulgaristan'daki dini cemaat liderleri açılış kurdelesini kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler ardından kiliseyi gezdi.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Biz vurduk mu oturturuz''
 
Uzman Çavuş esrar taşırken yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Biz vurduk mu oturturuz''
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütlerine meydan okuyarak, ...
Başbakan Yıldırım müjdeyi verdi
Başbakan Binali Yıldırım, "2018'de yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Tarımda ...
“Bildiklerimi bilseniz sabaha kadar uyumazsınız”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’yi uyuşturucu ile işgale kalkışıldığını ...
 
Başbakan Yıldırım’dan Abdullah Gül açıklaması
Yıldırım, “Abdullah Bey bu kutlu yürüyüşte partimizle ilgili davamızla ...
Mehmet Akif İnan'a vefa
Mehmet Akif İnan Vakfı, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ...
'Fethi Sekinler bitmez'
şehit polis memuru Fethi Sekin'in babası Mehmet Zeki Sekin, "Benim Fethimin ...
 
'Reddediyoruz..!'
Dışişleri Bakanlığı, İsrail Parlamentosunda kabul edilen bazı Filistinli ...
112 Belediye Başkanı Erzurum'da buluşacak
Erzurum, yarın AK Parti’nin dev bir organizasyonuna daha ev sahipliği ...
“Acımayacağız, acırsak acınacak hale geliriz”
FETÖ’ye acımadan hukuk çerçevesinde ne yapmak gerekiyorsa yapılacağını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva