ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
9 Şubat 2016 Salı - 06:05

‘Türkiye büyük bir güçtür’

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye’nin Asya-Avrupa ve Ortadoğu arasında stratejik köprü olarak, en önemli jeopolitik ülke konumunda olduğunu belirtti

‘Türkiye büyük bir güçtür’

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye’nin Asya-Avrupa ve Ortadoğu arasında stratejik köprü olarak, en önemli jeopolitik ülke konumunda olduğunu belirterek, “ABD ve AB’nin Türkiye’siz bir Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar ve Rusya politikasının olamayacağı tartışılmaz bir gerçektir.” dedi.

Küresel güç dengelerinin hızla değiştiğine vurgu yapan Dr. Savaş Eğilmez, “Günümüzde herhangi bir devletin kendisine çok yakın coğrafyaları dahi tek başına şekillendirmesi mümkün değil. Bu gün ABD bile ne Pasifiği, ne Körfez’i ne de Orta Doğu’yu istediği şekilde yönetemiyor. Avrupa, mülteci sorunu, Irak-Suriye krizlerini ve İran-Rusya etkileriyle başa çıkamazken, kendi sorunlarını dahi yönetemiyor. Bütün bu kaosun içerisinde Türkiye; Asya - Avrupa ve Ortadoğu arasında stratejik köprü olarak, en önemli jeopolitik ülke konumundadır. ABD ve AB’nin Türkiyesiz bir Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar ve Rusya politikasının olamayacağı tartışılmaz bir gerçektir.” diye konuştu.

TÜRKİYE, ORTADOĞU’YA KAYITSIZ KALAMAZ

Türkiye’nin konumu itibarıyla, Avrupa, Rusya ve ABD’den çok daha fazla Ortadoğu’daki stratejik dengelerle ilgilenmek zorunda olduğunu kaydeden Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, şöyle konuştu:

“Dünya küresel güçlerin sebep olduğu sorunlara tanıklık ediyor. Ortadoğu’da Türklerin hakimiyeti sona erdirdikten sonra ciddi bir stratejik boşluk var. Bölgede önce Selçuklu sonra da Osmanlı’dan sonra mutlak egemen bir güç var olmadı. Türkiye sadece Ortadoğu’da değil Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya’da da göz ardı edilmemesi gereken önemli bir güçtür. Türkiye’nin sahip olduğu askerî güç, Ortadoğu gibi zor bölgelerde var olmak isteyenler için dikkate alınması gereken bir unsurdur. Tarih bize stratejik konumun, bir ülkenin ve dolayısıyla bir milletin kaderini belirlediğini göstermiştir. Türk Devleti de mutlaka bunun farkında olmalıdır. Türkiye, Akdeniz, Karadeniz, Kafkaslar, Avrupa, Ortadoğu bölgelerinin merkezindeki anahtar ülkedir. Türkiye on yıllardır, AB’ye güvenerek, tek taraflı bir dış politika çizgisi izlemiş, komşuları dahil birçok bölgeyi ihmal ederek hata yapmıştır. Fakat son dönemlerde, Türk dış politikası, Afrika gibi uzak bölgeleri de içine alan çok yönlü ve değişken bir dış politika ivmesi kazanmıştır.

TÜRKİYE, MİLLİ MENFAATLERİ İÇİN HANGİ POLİTİKAYI UYGULASA, BAŞKA ÜLKELER İÇİN BİR ŞEKİLDE SORUN OLMAKTADIR

Orta Doğu jeopolitiğinin en stratejik bölgesinde yer alan Türkiye bu ittifak değişimlerinin coğrafyasında her ülke ve grupla sorunlar yaşaması, Türkiye’nin bölgede uygulanan ve uygulanacak olan politikalar içerisinde, önemli oyunculardan biri olduğunu gösterir. Türkiye için bölgesel güç terimi yetersiz kalır. Çünkü Türkiye etrafındaki bölgelerin tamamında güçtür. ABD dışında hiçbir ülke, Türkiye kadar farklı coğrafyalarda rol sahibi değildir. Aynı anda Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’ya ait olan tek ülke olması nedeniyle, çok yönlü denge politikaları uygulaması, hem kendi hem de bölge güvenliği için büyük önem taşımaktadır.

TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ DURUMU, ÇOK YÖNLÜ BİR POLİTİKAYI ZORUNLU KILMAKTADIR

Stratejik bölgelerin kesişme noktasında bulunan Türkiye’nin, karmaşık bir dış politika izlemesi anlaşılabilir bir durumdur. Türk devleti, AB’ye istenmese de, Avrupa seviyesine çıkma noktasında ilerlemeli, aynı zamanda Ortadoğu bölgesinde etkin olma yolunda da çalışmalarına devam etmelidir. Türkiye’nin bölgedeki güçlü varlığını bekleyen başta soydaşları Türkmenler olmak üzere, birçok mazlum insan var. Bu devlet, dünya için adalet ve hoşgörü adına mutlaka güçlü olmalı. Türkiye, ne köprü ne de tampon bir ülkedir. Türkiye önemli bir aktördür.”

 
Tandır ekmeği geleneği devam ediyor
 
“Bölücü terör, İslam’dan koparma hareketidir”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken’de 2016 rekoru
Erzurum Konaklı ve Palandöken Kış Turizm Merkezlerinde kar yüksekliği ...
Meral beklentilerini seslendirdi
DEGD Başkanı Meral, “Engelli maaşlarında hane halkının gelirine bakılmaması ...
948 aileye doğum yardımı yapıldı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Yurt, Erzurum’da 2016 yılının ...
 
TÜİK Erzurum besicilik verilerini paylaştı
Erzurum’da sığır sayısı 640 bin 220, koyun sayısı 697 bin 539 ve keçi ...
ASP’de öncelik ‘Çocuk Refahı’
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Yurt, Çocuk Koordinasyon ...
Erzurum Nüfus en’leri açıklandı
Erzurum dışında, 1 milyon 790 bin 796 Erzurumlunun yaşadığı, il dışında ...
 
ÖĞDER Gençlik sorunlarını analiz etti
Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, ...
Soba antika oldu
M.COŞKUN-Sac soba imalatçıları gelişen teknoloji karşısında soba üretimini ...
Örnek işbirliği
M.COŞKUN-Yakutiye Müftülüğü ve Erzurum Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube işbirliğiyle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva