ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
Polat’tan tezhib sergisi
Polat’tan tezhib sergisi
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
26 Aralık 2012 Çarşamba - 13:02

Türkez Nanoteknolojiyi paylaştı

TRT Erzurum Radyosu’na konuk olan Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez nanoteknolojiyi anlattı.

Türkez Nanoteknolojiyi paylaştı

ERZURUM (İHA) - TRT Erzurum Radyosu’na konuk olan Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez nanoteknolojiyi anlattı.
Yapımcılığını İsmail Bingöl, sunuculuğunu Hülya Ayaz İşbilir’in yaptığı “Yöremizden” programının Bilim ve Teknik köşesine katılan Doç. Dr. Hasan Türkez, “İnsan saç telinin yaklaşık 80 binde biri uzunluğuna denk gelen nano boyutlardaki materyallerin normal davranışlarından farklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikler sergileyebileceğinin öğrenilmesi nanoteknoloji araştırmalarını daha da ilginç kılmıştır” dedi.
Nanoteknolojinin boyutu 100 nm’den küçük olan madde ve sistemleri inceleyen bilim ve teknoloji olduğunu, mühendislik uygulamaları ile temel fen bilimlerinin yani biyoloji, kimya ve fizik ile bütünleştirildiği son yılların endüstrideki en önemli gelişmesinin nanoteknoloji alanı olduğunun tartışmasız bir gerçek olduğunu vurgulayan Dr. Türkez, dünya genelinde 2015 yılına kadar bu alanda yapılacak yatırımların şimdiden trilyon dolarlar düzeyine ulaşacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Nanoteknoloji ürünlerinin başta savunma, ulaşım, iletişim, kozmetik, gıda, tekstil, boya, kağıt, biyomedikal ve tıp olmak üzere onlarca farklı endüstri alanlarında yaygınlaşmaktadır.
KANSER ARAŞTIRMALARI VE NANOTEKNOLOJİ
Kanser araştırmaları yapan her araştırmacının hayali olan pek çok uygulamanın nanoteknoloji sayesinde hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu anlatan Doç. Dr. Hasan Türkez, kanserin kontrolü ve önlenmesi, erken tespiti, ileri teşhis ve görüntüleme tekniklerinin geliştirilmesi ve kanser hastalarının tedavi süresince yaşam kalitesinin artırılmasında nanoteknoloji ve nanoteknoloji ürünlerinin tercih edilmeye başlandığını ve bu konuda dünya genelinde 2000’li yıllardan günümüze örnek uygulamalarını dinleyicilere aktardı. Hedefe yönelik kemoterapik ilaç taşıyabilen nanocihazların, kemoterapinin yan etkileri azaltacak olan nanotaşıyıcıların ve nanoölçekli bileşenler içeren aşıların kanser tedavilerinde çok yakın bir zamanda yaygınlaşacağını da ifade etti.
Bütün bu olumlu etkilerine karşın ilgili teknolojinin hammaddeleri olan nanomateryaller hakkında yeterli bilginin olmayışının bu teknolojiyi sınırlayan bir faktör olduğuna değinen Dr. Türkez, nanoteknolojinin gelişmesine bağlı olarak daha ulaşılabilir, daha güçlü ve daha yok edici atomik silahlar ile pahalı nanoteknoloji ürünü sahiplerinin hegamonyasının bu teknolojinin istenmeyen sonuçları olduğunu ayrıca bazı pazarlarda (yağ ve mücevher gibi) radikal değişimlerin görülebileceğini ve bununda işsizlik artışına neden olabileceğini kaydetti.
NANO RİSK
Doç. Dr. Türkez, diğer taraftan söz konusu nanoparçacıkların ve bunların muhtevalarında yer aldığı nanoteknoloji ürünlerinin insan ve çevre sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkilerinin bulunması bu teknolojiye pozitif bakışın değişmesine neden olacağının düşünüldüğünü, üstelik kan beyin bariyerini kolaylıkla geçebilen bu parçacıkların beyinde de ciddi yan etkilerinin olabileceğinin ortaya konduğunu söyledi.
Tüm olumsuzluklarına rağmen bu teknoloji yarışında geri kalmamamız ve nanoteknoloji üretmemiz gerektiğini önemle vurgulayan Doç. Dr. Hasan Türkez nanoteknolojiyi insan ve çevre sağlığı üzerinde ciddi tehdit unsuru olmaktan çıkarıp topluma faydalı ürünlere dönüştürmenin yolunun biyo-güvenilir olduğu belirlenen nanoparçacıklar üzerinde çalışmaktan geçtiğini bu konuda keşfedilecek güvenilirlik test stratejilerinin ve yüzey mühendisliği alan bilgilerinin çok gerekli oluğunu belirtti.
 

 
Erzurum için sevindirici sonuç
 
Gençlikspor 5’inci oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çankaya’dan çeşme uyarısı
Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, mevsimsel geçiş ...
Allahü Ekber’de Sessiz Hüzün
“Allahuekber Dağları’nda Sessiz Hüzün” isimli konferansta Kars Üniversitesi ...
Bahadıroğlu Osmanlı’yı anlattı
Ağrı Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Kitap Kumbaram Fuarı” etkinlikler çerçevesinde ...
 
‘En büyük kardeşliğimiz, islam kardeşliğidir’
Resmi bir ziyaret kapsamında Kamerun’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı ...
112 Acil yardım yenilendi
Erzurum 112 acil yardım yeni çağrı merkeziyle hizmete girdi. İl Sağlık ...
Tütünle mücadelede cezalar artıyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tütünle mücadelede cezaların artabileceğini ...
 
Güzel, Türkiye Buluşmaları’nda konuştu
Muş Alparslan Üniversitesi tarafından başlatılan ‘Türkiye Buluşmaları’ ...
‘Toprağı vatan kılan, inanç değerleridir’
Birinci Uluslararası Bakü Forumu, Azerbaycan’ın başkentinde başladı. Din ...
Şehircilikte dönüşüm dönemi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon binanın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva