ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Aralık 2010 Cuma - 00:20

Türk Dünyası, Kültür hazinesi

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panelde, konuşmacılar, “Türk Dünyasında Edebiyata Yön Verenler” konusu etrafında, Türk Cumhuriyetleri’ndeki sanat ve edebiyat faaliyetlerini ele aldılar.

Türk Dünyası, Kültür hazinesi

ÖZLEM ABUŞOĞLU
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panelde, konuşmacılar, “Türk Dünyasında Edebiyata Yön Verenler” konusu etrafında, Türk Cumhuriyetleri’ndeki sanat ve edebiyat faaliyetlerini ele aldılar.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gökçimen, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Baydemir, Yrd. Doç. Dr. Recai Kızıltunç ve Öğretim Görevlisi Dr. Mayramgül Dıykanbayeva’nın katıldığı, Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde, Özbek, Türkmen ve Kırgız yazarlardan Abdulkadiri, Nişati, Cengiz Aytmetov ve Nurmuhummed Andelip’in hayatları, eserleri ve edebiyata kazandırdıkları üzerinde duruldu.
//YÜKSEK TÜRK KÜLTÜRÜ
Konuşmacılar, Türk cumhuriyetlerinde yazılı edebiyatın ortaya çıkışından önce de zengin halk edebiyatı mahsullerine sahip olduklarını, destanlar, masallar, atasözleri, bilmeceler ve türküler şeklinde karşımıza çıkan bu birikimde halkın hayat tarzı, işleri, örf ve âdetleri gibi konular işlendiğinin görüldüğünü bu temaların şair ve yazarlarca ele alınıp işlendiğini ifade ettiler.
Türk Cumhuriyetlerindeki herhangi bir şair ve yazarın tüm Türk dünyasında tanınıp bilindiğini hatırlatan konuşmacılar, Özbeklerin, Kırgızların ve Türkmenlerin çok ünlü edebiyatçılara sahip olduklarını ve Aytmetov gibi, bazı şahsiyetlerin ise tüm dünyaca bilindiğini anlattılar.
KONU EDİLEN YAZARLAR
Abdullah Kadiri (1894-1938), Özbek yazar. Özbek Milli edebiyatının kurucularından biri olarak kabul ediliyor. Özbekistan’da romanın gelişmesine önayak olan ve ilk Özbek romanı, “Geçmiş Günler”i yazan edebiyatçı. Türk dünyasının Rus işgali altında tutulmasına karşı çıkan ve Türk dünyasının birliğini ve bağımsızlığını savunan yazar, 1938 yılında Ruslar tarafından öldürüldü. Abdullah Kadiri, Özbekistan’da “Şehit Yazar” olarak da anılıyor. Nişati’de (17.yy), ünlü bir Özbek şairidir. Özellikle Fuzuli’nin etkisinde kalarak kendi sanatını kurmuş ve halkı üzerinde etkili olmuş önemli bir şahsiyettir.
//NURMUHUMMED ANDELİP
Nurmuhummed Andelip (18. Yy), Türkmen klasik edebiyatının önde gelen şairlerindendir. 18.yüzyılda Türkmen toplumunun yaşadığı olaylardan, zor hayat şartlarından etkilenen ve bunu şiirlerinde yansıtan şair, Türkmen yazılı klasik edebiyatının en büyük temsilcilerinden biridir. Orta Asya Türk edebiyatında da önemli bir yere sahiptir. Türkmen millî yazılı edebiyatında verdiği birçok eserle Harezm bölgesinde büyük bir şöhrete sahip olmuştur. Ortak edebiyatın zenginleşip olgunlaşmasında büyük emeği geçmiştir. Nurmuhammed Andalıp, Leyli-Mecnun ve Yusuf-Züleyha adlı destanları da yazmıştır. Her ikisinin teması da aşktır. Oğuznama adlı manzumesinde ise, Oğuzların tarihi ve Oğuzlar hakkında anlatılan halk rivayetleri üzerinde durmuştur. Nurmuhammet Andalıp Arap, Fars, Tacik ve Türkî dilleri eksiksiz bilen, Doğu edebiyatının tarihini özümsemiş âlim bir şair olarak biliniyor. Andelip’in etkisi, bıraktığı eserlerle, bugün de devam ediyor.
//AYTMATOV
Cengiz Aytmatov (1928-2008), Dünya çapında bilinen Kırgız yazar. Kuzeybatı Kırgızistan`daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistan’da seçkin devlet adamı idi, ancak 1937`de tutuklandı ve 1938`de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Aytmetov, genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşı`nın SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı.
//AYTMATOV’UN YAŞAMINDAN KESİTLER
Köyünden, Kazakistan`a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu`nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan`ın başkenti olan Bişkek`e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü`nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü`ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova`da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Ardından, yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği`ne üye kabul edildi. 1963`te Lenin Ödülü`nü aldı. Yapıtları yüz ellinin üstünde dile çevrildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliğini ve Rusya Federasyonunu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyetini büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya`nın Tataristan Cumhuriyeti`nin başkenti Kazan`da 16 Mayıs 2008 rahatsızlanarak böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya`ya getirilmişti. Almanya`nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord`da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi. 10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg`de yaşamını yitirdi.
//ESERLERİ
II. Dünya Savaşı sonrası yazarları arasında yer alan Aytmatov, Cemile`den önce birkaç kısa hikâye ve Yüzyüze`yi yazdı. Ancak yazarın kendini kanıtlamasını sağlayan kitap Cemile oldu; Louis Aragon Cemile`yi "dünyanın en güzel aşk hikâyesi" olarak tanımlamıştır. Eserlerinde mitolojiye oldukça yakın durdu; ancak onunki antik anlamından farklı olarak mitolojiyi çağdaş bir zeminde sentezlemek ve yeniden yaratmaktı. Eserlerinde mitlere, efsanelere ve halk hikâyelerine göndermeler yapmıştır. Siyasal Yaşamı: Cengiz Aytmatov; edebi çalışmalarına ek olarak, Avrupa Birliği, NATO, UNESCO ve Benelüks ülkelerinin Kırgız delegeliğini üstlenmiştir. Ayrıca Kırgızistan eski Dışişleri Bakanı Askar Aytmatov`un babasıdır.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatan Şairi Namık Kemal rahmetle anıldı
EDT’den ‘Fermanlı Deli Hazretleri’
Erzurum Devlet Tiyatrosu 'Fermanlı Deli Hazretleri' Oyunu ile 'Deniz Kızı' ...
Erzurum, 2011 katılımcılarına tanıtılacak
Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 'Erzurum Tanıtım Serisi' adı altında şehrin ...
 
Tortum YİBO’ya kavuşuyor
Erzurum’un Tortum ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan Yatılı Bölge İlköğretim ...
Topçu, Bilgi Şöleni ile anılacak
Erzurum’da ‘35 Yıl Sonra Nurettin Topçu Bilgi Şöleni’ düzenleniyor. Büyük ...
2011 turist sayısını patlattı
Son 20 yıl içerisinde Erzurum’u ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı, ...
 
EDT’ten ‘Benim Güzel Pabuçlarım’
Erzurum Devlet Tiyatroları’nda (DT) Aralık ayında “Benim Güzel Pabuçlarım" ...
Erzurum Kapıları tarihe açılıyor
Tarihte, kalesi, tabyaları ve düşman işgaline karşı yapılan dış surlarıyla ...
Cami’üt Tevarih’te Erzurum damgası
İlhanlı Veziri ve meşhur Tarihçi Reşidettin’e ait “Cami’üt Tevarih” adlı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva