ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>GUNCEL
12 Mart 2009 Perşembe - 00:51

Turgutcan, Kurtuluş Destanını Anlattı

Duayen Gazeteci Turgutcan, kurtuluş törenlerinin özel anlam içerdiğini, topluma verdiği sinerji ve mesajın özel olduğunu bildirdi. Turgutcan, “kurtuluş törenlerinde şenlikler ve eğlenceler düzenlenmesi yanlış, onun yerine şehitlerimizin ruhlarını şad etmek için Mevlid okutulması gerekir.”dedi.

Turgutcan, Kurtuluş Destanını Anlattı

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluş törenlerinde her yıl geleneksel olarak yer verilen Milis Kuvvetleri’ne artık yer verilmemesi gerektiği belirtildi. Duayen Gazeteci Mithat Turgutcan, kurtuluş törenlerinin özel anlam içerdiğini, topluma verdiği sinerji ve mesajın özel olduğunu bildirdi. Turgutcan, “kurtuluş törenlerinde şenlikler ve eğlenceler düzenlenmesi yanlış, onun yerine şehitlerimizin ruhlarını şad etmek için Mevlid okutulması gerekir.”dedi.
TURGUTCAN’IN ANLATIMIYLA 12 MART SÜRECİ
12 Mart’la ilgili bilgiler aktaran Turgutcan, gençlik dönemlerinde kurtuluş dönemini yaşamış gazilerden dinlediği ve gözlemlediği bazı olayları aktardı.Turgutcan, şunları kaydetti: “Babalarımızdan, dedelerimizden, yaşlı kişilerden, hatta uzman kişilerden dinlediğimiz ya da edindiğimiz bilgilere göre, Ruslar işgal ettikleri Erzurum’u terk etmeden önce şehri Ermeni askerlerine bırakıp gittiler. Bildiğiniz gibi Ermeniler ise tarihte en büyük zulmü yaparak tam bir katliam yaptılar. Çoluk-çocuk, genç-ihtiyar dinlemeden ya diri diri yaktı, ya süngüledi, ya da işkence ile öldürdüler. Ermenilerin bu zulmü kurtuluş gününe kadar devam etti. Ancak Erzurum’da şehri Ermeniler’den kurtarmak için sivil bir birlik, güç oluşmamış.”
TURGUTCAN’IN GAZİLERDEN DİNLEDİĞİ OLAYLAR
Dedesinin kendisine naklettiği hatıraları dile getiren Turgutcan anlatımını şu sözlerle sürdürdü: “ Hatta dedemin anlattığına göre, Ruslar çekilince Rus komutan Erzurum’da bazı önde gelen kişilere ‘gelin bakın Ulu cami silah dolu. Bunları size verelim, Ermenilere karşı kullanırsınız’ demiş, ama kimse bu silahları almamış. Sonunda Kazıml Karabekir Paşa, Erzurum’da Emenilerin sivil halkı işkence ile öldürdüğü haberini alınca hemen hareket geçmiş ve kendisinden önde giden Halit Paşa’ya (Deli Halit) emir vererek gece- gündüz demeden Erzurum’a ulaşmasını, Türkleri Ermeniler’den kurtarmasını istemiş. Bunun üzerine Halit Paşa, bütün gücüyle emrindeki bir alay askerle birlikte yaya olarak Alaca köyünden Erzurum’a doğru yola çıkmış 11 Mart günü Erzurum’a girmiş. Bu sırada Erzurum merkezde Halit Paşa komutasındaki Türk askeri Ermenilerle savaştıktan ve hatta sokak savaşları yaptıktan sonra Erzurum’u Ermenilerden temizleyerek teslim almış. Ardından da Kazım Karabekir Paşa komutasındaki birlikler Erzurum’a girmiş. Yani öncü birlik Halit Paşa, arkasında ise Kazım Karabekir Paşa’nın birliği.”
MİLLİ İMAN
Yokluğa ve yoksulluğa rağmen Türk Milletinin Özgürlük azminin bütün güçlükleri yendiğini kaydeden Turgutcan, kendisine nakledilen hatıraları anlattı. Turgutcan, “dedemin anlattığına göre, Erzurum’a giren Türk askerlerinden biri ‘ayaklarımızdaki ayakkabının altları yoktu, bazıları da delikti, elimizdeki tüfekler ise çakaralmazdı, üstelik askılık yoktu, iple omzumuzdan asıyorduk’ demişti. Yokluk içerisindeki kahraman Türk askerinin durumu böyle idi, bu yokluk ve sıkıntı içerisinde vatanı kurtardılar.” Dedi.
MİLİS MOTİFİ YANLIŞI
Erzurum’un kurtuluşunda milis motiflerine yer verilmesinin yanlış olduğunu, kurtuluşu Türk Ordusunun gerçekleştirdiğini vurgulayan Turgutcan şunları anlattı: “Halit Paşa birliğiyle gece yürüyerek sabaha doğru Erzurum’a girmiş.. O nedenle Erzurum’un kurtuluş törenlerinde Milis Kuvvetleri’ne yer verilmemesi gerekir. Çünkü böyle bir kuvvet yoktu. Onun yerine Türk askerlerinin girişi, törenlerde temsil edilmelidir. Hatta kurtuluş törenlerinde şenlikler ve eğlenceler düzenlenmesi yanlış, onun yerine şehitlerimizin ruhlarını şad etmek için Mevlid okutulması gerekir.”
Turgutcan kutlama törenleri günüyle ilgili olarak yaptığı açıklamada,”Kurtuluş törenleri eskiden 11 Mart günü yapılırdı, sonra 12 Mart gününe alındı.” kaydını düştü.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tamer 18 Mart 2009 Çarşamba 14:09

Sayın Turgutcan ın ifadeleri bazıları tarafından tekrar tekrar okunmalı. Gerçek 12 Mart budur işte. Erzurumda milis kuvveti falan yoktur. Sadece koylerde kurulmuş atlı seyyar milisler vardır. Sehir içerisinde örgütlü bir milis gücü yoktur. MAALESEF!!! Bu yüzden de 12 martlarda hep Nene Hatun hikayeleri anlatılır. Hiç alakası yokken. Kurtuluş günlerinde tören düzenlenmesi ise tam fecaat. 10 11 Mart ta senin ataların katledilmiş. Sen 12 Mart ta kutlama yapıyorsun. Rezillik başka bir şey degil bu. 12 Mart tarihi çarpıtılmaktadır vesselam. 12 Mart Erzurumun kurtuluş günüdür evet ama 12 Mart Erzurum tarihindeki en büyük ayıbında temizlendigi gündür. O ayıbın ne oldugunuda biraz tarih okuyanlar zaten bilir.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“12 Mart, Milli Zafer”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler 12 Mart Erzurum’un Düşman İşgalinden ...
Görme Engelliler, Adayları Bilgilendiriyor
Yaklaşan 29 Mart yerel seçimleri, sokaktaki seçmenler gibi, çeşitli sivil ...
Heyelan Nedeniyle Yol Kapandı
Bingöl'ün Yayladere ilçesine bağlı Sarıtosun Mahallesi'nden Zeynelli, ...
 
Akdağ, ‘Hızlı Bakanlardan’
BİMER, bakanların karnesini yayınladı. BİMER'in hazırladığı Ocak ayı verilerine ...
Türk-İş'ten Yoksulluk Değerlendirmesi
Türk İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, en büyük ekonomik sıkıntı olan ...
Kobal Ailesi’ne Yardım Eli
Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Esendurak Köyü’nde yaşayan ve bir yangın ...
 
Sağlık Çalışanlarından "Acil" Eylemi
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nden yapılan açıklamada, ...
Trafikte Kurtuluş Düzenlemesi
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü kutlamaları kapsamında ...
Kar Yağışı Sürecek
Doğu Anadolu Bölgesi'nde hafta boyunca aralıklarla karla karışık yağmur ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva