ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
30 Ocak 2010 Cumartesi - 04:04

Tüketirken Tükenmeme..

Servet sahibi olma bir fazilet sebebi değildir. Servet sahibi olmama da bir fazilet sebebi değildir. Yani fakir olmada zengin olmada fazilet sebebi değildir. Dolayısıyla fakirlikte, zenginlikte övünme sebebi değildir.

Tüketirken Tükenmeme..

Ufuk İLVER
Servet sahibi olma bir fazilet sebebi değildir. Servet sahibi olmama da bir fazilet sebebi değildir. Yani fakir olmada zengin olmada fazilet sebebi değildir. Dolayısıyla fakirlikte, zenginlikte övünme sebebi değildir.
Servet yerinde kullanılmak üzere elde edilir, elde edilmeye çalışılır.
Servet insanı fazilete götüren bir vasıta olmalıdır. Amaç olmamalıdır. Eğer servet kişiyi faziletten uzaklaştırıyor ve yanlış noktalara götürmeye vasıta oluyorsa, servet bir beladır, afettir.
Servetin fazlalığı, bolca tüketmeyi gerektirmez. Dolayısıyla “Servet benim değil mi? istediğim gibi istediğim yerde harcarım” anlayışı kabul edilemez bir durumdur. Zira servetin elde edilmesin de kişinin cüzi bir payı olsa da mülk haddizatında Allah’a aittir. Dilediğinde rızkı bollaştırır, dilediğinde de daraltır. Ve bollukta kıtlık ta imtihan içindir, imtihan vesilesidir.
Öyleyse eldeki maddi imkânlar dengeli bir şekilde tüketilmelidir. İsrafa girmeden harcanmalıdır. Yani harcamada, tüketim de ne ifrat ne de tefrit olmalıdır. İkisinin arası, istikamet, itidal ve dengeli olmalıdır.
Dengeli tüketimden kasıt, israfa girilmemesidir. İsrafa girildiğinde servet kişi hakkında olumsuz neticelerin sebebi olur.
“Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez” (A’raf Suresi, 7/31)
Dengeli tüketimden kasıt, verilen imkânlar her ne kadar sana verilmişse de verilen bu imkânlar sende emanet hükmündedir. Yani geçici olarak verilmiş ve vakti saati geldiğinde geri alınacaktır. Dolayısıyla mülkün gerçek sahibi zahiri olarak sen görünsen de hakikatte sen değilsin. Öyleyse her istediğin yere harcama yapamayacağın gibi, mülkün gerçek sahibi nerelere harcama yapacağını da göstermiştir.
Öyleyse eldeki imkânlar sadece şahsi istekler için harcanamaz. Eldeki imkânlar mutlak suretle başkaları ile paylaşılmalıdır. Bu paylaşım, ihtiyaç sahiplerine olmalıdır. Mülkü sana ihsan eden sana imkânlarını nerelere vereceğini de bildirmiştir.
İşte sadece şahsi isteklerin etrafında harcanan ve verilmesi gereken yerlere verilmeyen servet, kişileri olumsuz neticelere sevk eder.
Başkalarıyla paylaşılan servet ise sosyal hayatın içinde insanlar arasında sevginin ve muhabbetin artmasına vesile olur.
İnsanların bu vesile ile memnuniyeti Hakk’ın da memnuniyetine vesile olur.
İnsanlar bu vesile ile iç inşirahı yaşarlar, mutlu olurlar, bereket elde ederler.
Bir kısım insanların açlık sınırında yaşıyor olmaları, zor durumda kalmış olmaları, imkân sahibi her insana insani ve dini sorumluluk yüklemektedir.
Tüketim her şeyden evvel temiz olan şeylerden olmalıdır. Tüketirken, maddi imkânlar harcanırken helalinden kazanılan imkânlarla harcanmalıdır.
“Temiz olan, temiz olana layıktır.” (Nur Suresi, 24/26)
Ve yine insan tüketim malları alırken helal ve temiz kabul edilen şeylerden alıp tüketmelidir. Temiz olmayan şeyler tüketim malı olarak kabul edilemez.
Dolayısıyla faizden kazanılan bir servetle tüketim yapılamayacağı gibi, içki gibi temiz olmayan tüketim malları da tüketilemez.
Dolayısıyla tüketimde hem imkânların nerden geldiği önemli hem de harcama da neyi tükettiğimiz önemlidir. Her istenilen istenildiği şekilde tüketilemez.
Zira imkânların elde edilmesinde mülkün gerçek sahibi nasıl belirli ölçüler koymuş ise, elde edilen mülkün harcanmasında da bir kısım ölçüler koymuştur.
Belirlenmiş bütün kurallar, insanın hem dünya hem de ukba saadetiyle ilgilidir. Zira insanı da yaratan Zat, insan için neyin hayırlı neyin de şer olacağını insanın kendisinden daha iyi bileceğinden dolayı bu ölçüleri insanın kendisine bırakmamış, rahmeti ve şefkati gereği açıkça beyan buyurmuştur.
Hem nimetin ve imkânın gerçek sahibinin bu kadar iyiliğine karşın insanoğlunun Ona karşı saygısızlık etmesi düşünülemez. Dolayısıyla hem verdiği imkânlardan dolayı hem de yanlışa düşmememizi istemesinden dolayı koymuş olduğu ölçülerden dolayı şükredebilmeliyiz ve teşekkür etmeliyiz.
“Ey iman edenler! Size helal rızık olarak ihsan ettiğimiz şeylerden yiyin ve eğer Allah’a kulluk peşinde iseniz, O’na şükredin” (Bakara suresi, 2/172)
Ayrıca sınırsızca çılgınca tüketim anlayışının yasaklanmasıyla da bize bu dünyada istek ve arzularımızın tatmin olamayacağı ihtar edilmektedir.
Madem öyle, insandaki bu sınırsız elde etme, sahip olma, harcama duygusu nerede tatmin bulacaktır? Evet, insanda tatminsiz bir duygu vardır ve bu dünya hayatı buna karşılık gelmemektedir. Öyleyse bu durum bize ahiret yurdunu işaret etmektedir.
Ve ilahi emir: “Allah’ın sana verdiği şeylerle ahiret yurdunu gözet, dünyadan da nasibini unutma…” (Kasas Suresi, 28/77)

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALİ 30 Ocak 2010 Cumartesi 22:59

GÜZEL BİR YAZI, HER ŞEYİ KENDİMİZDEN BİLDİK VE BÖYLECE ALDANMIŞ OLDUK... TOPLUMDA HEM KAZANMA ADINA HEM DE HARCAMA ADINA AŞIRI BİR HIRS VAR, BU DA İNSANLARI YANLIŞA SÜRÜKLÜYOR.

Yorumu oyla      6      4  
ceyda k. 30 Ocak 2010 Cumartesi 09:11

Tebrikler muhteşem bir yazı. Zenginlik de yoksullukda övünç nedeni olamaz. önemlisi şahsiettir.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aleksandr Puşkin’in Erzurum Yolculuğu
Kendi çapımda iyi bir kitap okuyucusu olduğumu söyleyebilirim. Okuduğum ...
Tüketim Çılgınlığı
Mantık itibariyle ister şahsi tüketim olsun, isterse devletlerarası ekonomilerin ...
'Tarihten Notlar'la Anadolu Selçukluları
Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikail Bayram, ...
 
ATAUM’un Erzurum’da da yaptığı anketten çıkan sonuç
Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ...
Kısa Başarı Öyküleri
Toplumumuzda kişisel gelişim alanındaki kitaplara ve yazarlarına karşı ...
Doğu'da suça mahkum kadınlar
Doğu'da cezaevine giren kadınlarla görüşülerek yapılan araştırmaya göre, ...
 
Helal Kazancın Önemi
İslam, kapitalizm de olduğu gibi sınırsız değil de dengeli bir üretimi teşvik etmektedir.
Üretim, Tüketim Ve Kazançta Denge
Dünyasına/Güvenme dünyasına/Dünya benim diyenin/Dün gittik dün yasına
Dış Ticaret Konusunda Genel Bir Değerlendirme
Türkiye’nin komşu ülkelerle olan ticareti oldukça düşüktür.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva