ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
29 Mart 2017 Çarşamba - 13:24

Trafik araştırmasında Erzurum gerçeği

Trafik ekipleri 71 ilde 599 bin 433 aracı denetledi. Yapılan araştırmaya göre, sürücülerin yarısının emniyet kemeri takmadığı ortaya çıktı. En çok Hataylı sürücüler emniyet kemerine hassasiyet gösterirken, en az Erzurumlu sürücüler kemer takıyor.

Trafik araştırmasında Erzurum gerçeği

Kural tanımayan sürücüler yolları kan gölüne çevirirken, kazalarda emniyet kemeri takmamak da can kaybını artırıyor. Trafik ekipleri 71 ilde 599 bin 433 aracı denetledi. Yapılan araştırmaya göre, sürücülerin yarısının emniyet kemeri takmadığı ortaya çıktı. En çok Hataylı sürücüler emniyet kemerine hassasiyet gösterirken, en az Erzurumlu sürücüler kemer takıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü Güvenlik Araştırma Birimi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmayla emniyet kemeri takma oranlarını gözler önüne serdi. Türkiye genelinde 71 ilde 355 bin 432'si şehir içinde olmak üzere toplamda 599 bin 433 aracı günün belirlenen saatlerinde denetleyen trafik ekipleri acı gerçeği gün yüzüne çıkardı. Araştırma sonuçlarına göre, sürücülerin yüzde 50.1'i ile ön koltuk yolcularının ise yüzde 40.6'si emniye kemeri takıyor. Hataylı sürücüler yüzde 73'le listenin zirvesine çıkarken Erzurumlu sürücüler ise yüzde 21.8'lik kemer takma oranıyla listenin sonunda yer aldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü öncülüğünde 71 il emniyet müdürlüğü personelinin fedakarca gerçekleştirdiği gözlem faaliyetlerine dayanan, 'Sürücü ve ön koltuk yolcularının emniyet kemeri kullanımı' adlı takip çalışmasına ODTÜ akedemisyenleri de destek verdi. 2016 yılı rakamlarını kapsayan araştırma için öncelikle 71 ilde emniyet kemeri sayım noktaları, günleri ve şekilleri belirlendi.
Hafta içi 1 gün, hafta sonu 1 gün olmak üzere günde 6 saatten 2 gün ve 12 saat olarak dört etapta gerçekleştirilen çalışma; 08.00-09.30, 10.00-11.30, 13.00-14.30 ve 15.00-16.30 saatleri arasında yapıldı. Emniyet kemeri takma oranlarının net olarak anlaşılması için Pazartesi ve Cuma günleri, bayramlar ve maç günleri gibi normal trafik akışını etkileyecek herhangi bir durumda sayım yapılmadı. Sayım noktalarının tümünde eş zamanlı gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları emniyet kemeri takma oranlarını gözler önüne serdi.
Şehir dışında daha çok takılıyor
Araştırma sonucuna göre; ülke genelinde sürücülerin yüzde 50,1’i, ön koltuk yolcularının ise yüzde 40,6’sı emniyet kemeri kullanıyor. Şehir içinde bu oranlar sırasıyla yüzde 42,4 ve yüzde 31 olarak tespit edildi. Aynı oranların şehir dışında sırasıyla yüzde 61,5 ve yüzde 52,2 olduğu belirlendi. Sonuçlara göre; Türkiye'de emniyet kemeri takma oranı 2013 yılına göre yüzde 6.5 civarında artış gösterdi. Şehir içinde sürücülerin emniyet kemeri kullanım oranları; binek araçlarda yüzde 48,8, taksilerde yüzde 29,9, minibüslerde yüzde 31,7, kamyonlarda yüzde 23,5 ve otobüslerde yüzde 19,4 olarak ölçüldü. Şehir dışında yolculuk yapan binek araç sürücülerinin yüzde 72.9'u kemer takıyor. Bu oran taksilerde 70,1, minibüslerde 52,7, kamyonlarda 29,1 ve otobüslerde 54,8 olarak belirlendi.
Kamyon şoförleri kemer takmıyor
Araç tipine göre; Türkiye genelinde sürücülerin emniyet kemeri kullanım oranlarında ise ilginç detaylar bulunuyor. Binek araçlarda sürücülerin yüzde 57,9'u, taksilerde yüzde 41,7, minibüslerde yüzde 39,3 olan kemer takma oranı kamyonlarda yüzde 27,2 olarak kayıtlara geçti. Otobüs şoförlerinin ise yüzde 34,3'ü kemer takarken binek araçlarda ön koltuk yolcuların yüzde 48.8'i kemer takıyor.
Hafta sonu ve sabah saatlerinde daha çok takılıyor
Türkiye genelinde; hafta içinde sürücülerin yüzde 50,1’i ve hafta sonunda sürücülerin yüzde 50,2’si kemer kullanıyor. Gün içerisindeki saatlere göre; sürücülerin emniyet kemeri kullanım oranlarının saat 08.00-09.30 arasında yüzde 50,3, 10.00-11.30 arasında yüzde 50,1, 13.00-14.30 arasında yüzde 49,9 ve 15.00-16.30 arasında yüzde 50,2'si kemer kullanıyor. Araştırmanın sonuç bölümünde " Türkiye genelinde, şehir içi ve şehir dışı yollarda emniyet kemeri kullanım oranları bazı dalgalanmalar gösterse de, zamana (hafta içi/hafta sonu; gün içerisindeki zaman etapları) göre çok anlamlı bir farklılaşma göstermediği de belirtilebilir." ifadeleri yer aldı.
En çok Hataylı sürücüler takıyor
Tam 600 bin aracın denetlendiği çalışmada en çok emniyet kemerini kullanan sürücüler Akdeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde yaşayanların olduğu ortaya çıktı. Bursa'da sürücülerin yüzde 43.7'si kemer takarken ön koltuk yolcularında bu oran yüzde 34.6 olarak kayıtlara geçti. İstanbullu sürücülerin ise yüzde yüzde 43.6'sı, ön koltuk yolcularının ise yüzde 34.9'u emniyet kemerini takmayı tercih ediyor. Türkiye'nin en çok kemer takan sürücüleri ise Hatay'dan çıktı. Hataylı sürücülerin yüzde 73.1'i kemer takarken şehirdeki ön koltuk yolcuların da yüzde 75.2'si kemer takıyor. 71 ilde belirlenen noktalarda yapılan araştırma sonucuna göre; en az kemer takma oranı Erzurum'da belirlendi. Şehirdeki sürücülerin yüzde 21.8'i kemer kullanırken kentteki ön koltukta oturanların sadece yüzde 14.3'ü emniyet kemeri takarak yolculuk yapıyor. Yapılan denetimlerde emniyet kemeri takmayan sürücülere 95 lira para cezası kesiliyor.

 
ABİGEM'den ‘Gıda Güvenliği’ paneli
 
Sekmen’den Regaib Kandili Mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evet oyları fark attı
Türkiye'nin kaderini değiştirecek oylamaya 19 gün kalırken rakamlar da netleşmeye başladı.
Ekonomide 'OSB' gündemi
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Türk sanayicisi bugün üretmiş ...
Müftü Yazıcı'dan Kul Hakkı uyarısı
M.COŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, Dünyadaki birçok kötülüğün, kavga ...
 
Kara Fatma'ya vefa
Prof. Dr. Sabahattin Özel, Kurtuluş Savaşı’nda Kara Fatma’nın Kocaeli ...
Baydemir Orta Asya’dan Nevruz Kutlamalarını anlattı
Baydemir, “Orta Asya’dan Nevruz Kutlamaları” konulu sunumu gerçekleştirdi.
Erzurum’dan Almanya’ya organik köprü
M.COŞKUN-‘Erzurum’da Organik Et ve Süt Üretiminin Yaygınlaştırılması’ ...
 
'Erzurum’a baktığımız zaman bunu hissederiz zaten'
Özhaseki, “Camiler daima medeniyetimizin gerek mimari açıdan, gerek toplumsal ...
Ekonomide Erzurum-İstanbul işbirliği köprüsü
Teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürünlere dönüşmesine ...
Öge'den önemli tespitler
Medyanın, dini endüstriyel bir ürün olarak, bir reklam aracı olarak görmemesinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva