ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
OBM’den Ormanları koruma seferberliği
OBM’den Ormanları koruma seferberliği
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
Kick Boksta Büyükşehir damgası
Kick Boksta Büyükşehir damgası
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Ocak 2010 Cuma - 00:19

Tortum Şelalesi Dünya Vitrini’nde

GHA/Ünlü coğrafya ve gezi dergisi Atlas, sayfalarına Erzurum’a taşımaya devam ediyor. Palandöken ve kış turizminden sonra, okurlarına, Erzurum’da Milli Park ilan edilen tabyaları da tanıtan Atlas, Ocak ayı sayısıyla birlikte dağıttığı Özel Koleksiyon’a, Tortum Şelalesi’ni konuk etti.

Tortum Şelalesi Dünya Vitrini’nde

Ünlü coğrafya ve gezi dergisi Atlas, sayfalarına Erzurum’a taşımaya devam ediyor. Palandöken ve kış turizminden sonra, okurlarına, Erzurum’da Milli Park ilan edilen tabyaları da tanıtan Atlas, Ocak ayı sayısıyla birlikte dağıttığı Özel Koleksiyon’a, Tortum Şelalesi’ni konuk etti. Adalar, dağlar, yaylalar ve daha birçok doğal güzelliği bir arada topladığı özel ekler arasına Şelaleler Özel Koleksiyonu’nu da ekleyen Atlas Dergisi, Türkiye genelindeki binlerce okuruna Tortum Şelalesi’ni anlattı. Tortum Şelalesi’ni, Avrupa’da bulunan şelaleler sıralamasına dahil eden Atlas, doğal güzelliğinden, suyunun yere akışına varıncaya kadar, şelaleyi görsel bir ziyafet olarak nitelendiriyor.
//ATLAS’TAN ÖZEL SAYI
Tortum Şelalesi’nin, Türkiye’nin Asya ve Avrupa kıtalarının en yüksek şelalesi olduğuna dikkat çekilen Özel Koleksiyon’da, şelalenin, oluşumu açsından dünyanın ikinci, yüksekliği bakımından da, dünyanın üçüncü şelalesi olduğu anlatılıyor. Özel Koleksiyon’da; Tortum Şelalesi ile ilgili olarak şu bilgiler aktarılıyor: Tortum Gölü’nün kuzey ucu ile Tev Vadisi arasındaki heyelan kütlesini aşarken oluşturduğu şelale, burada yatağa yakın dirençli kireçtaşı katmanları üzerinden geçer. 22 metrelik genişlikten 48 metre yükseklikten düşen sular; üstte gökkuşağı, altta koca bir dev Kazanı meydana getirmiştir. Şelalenin aktığı yerden dipteki Dev Kazanı'na demir korkuluklu, çok uzun taş merdivenlerle inip Tortum Çayı’nı ahşap köprüden geçerek Tortum Hidroelektrik Santrali sahasına aynı merdivenlerin karşı tarafındaki ile çıkılmaktadır.    Dev Kazanı diye nitelendirilen yerde şelalenin aktığı zamanlarda şelale sularının oluşturduğu yağmur insanları yazın sıcaklığında serinletmektedir.” 
//TORTUM ŞELALESİ’NİN ÖZELLİKLERİ
Afrika'daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi’nin, 120 metre yükseklikle dünyanın en yüksek şelalesi, ABD’deki Erie Gölü ile Ontario Gölü Niagara Şelalesi’nin ise, 51 metre yükseklikle ikinci olduğu belirtilen Şelaleler Özel Koleksiyonu’nda, 48 metre yükseklikle dünyanın üçüncü yüksek şelalesinin ise, Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi olduğu kaydediliyor. dir. Şelalemiz oluşumu açısından ise dünyanın ikinci önemli şelalesidir. Tortum Şelalesi için, Atlas’ta şöyle deniliyor: “Tortum Şelalesi manzarasıyla insanın düş gücünü zorlar; özellikle ilkbahar aylarında görünüm usta bir yönetmenin bir filmi karesi gibi eşsizdir. İlçe toprakları Erzurum – Artvin yolu üzerinde dağlık ve derin vadilerle yayılmış bir arazi üzerindedir. Tortum ilçesi tabiat güzellikleri bakımından çok meşhurdur. Vadiler boyunca yer alan köyler meyve bahçeleri ve eşsiz güzelliklere sahiptir. İlin en kuzey ucunda yer alan Tortum Gölü ve şelalesi eşsiz tabii güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.”
Tortum Şelalesi’ne ait fotoğrafların da kullanıldığı dergide, bu doğal güzelliğin, birçok resim sanatçısının da, ilgisini çektiğini anlatılıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ıskoc 24 Temmuz 2011 Pazar 08:43

dunya da 980 metrelık şelaler varken nasıl oluyorda üçüncü oluyor

Yorumu oyla      6      5  
29 Aralık 2010 Çarşamba 14:50

bu günekadar fazla değer verilmeyen şellaleye inşallah bügünden sonra değer verilir ve daha çok tanitimi yapilir.ben gittim ğördüm harika biryer herkesin gitmesini tavsiye ederim.

Yorumu oyla      6      5  
murat ali 8 Ocak 2010 Cuma 15:49

NEDENSE YABANCILAR BİZİ BİZDEN DAHA İYİ TANITIYOR..BİZ KENDİMİZİ NEDEN TANITAMAMIŞIZ? ÜLKEMİZ HER YÖNÜYLE HARİKALAR DİYARI. HER YERİ BİR BAŞKA .KIYMETİNİ FAZLASIYLA BİLMELİYİZ. GELİŞTİRİP GÜZELLEŞTİRMELİYİZ. ÇOK BÜYÜK BEDELLER ÖDENMİŞ BU TOPRAKLARA.. TABİİKİ ŞELALE VE BENİM TABİRİMLE YIKIK( SAKLI CENNET) KORUNMALI VE DOĞAL HALİ MUHAFAZA EDİLMELİDİR.. DAHA GÜZEL İŞLETMELER VE İŞLETME ERBAPLARI OLMALIDIR.. GÜZEL GÜNLERE...

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarih Kulübü şehitleri andı
İHA/Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Kulübü tarafından düzenlenen ...
A.Ü, hukuka odaklandı
İHA/Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi ‘Ata Gençlik Hukuk Kulübü’ nün ...
Pasinler aşıklarla şenlendi
MURAT ÇANKAYA (İHA) – Erzurum’un Pasinler ilçesinde ilçe kaymakamlığının ...
 
Yoksulları yalnız bırakmadılar
GHA/Erzurum’un Yakutiye ilçesinde 2009 yılında binlerce aileye gıda, ...
Erzurum 1001 Hatime emanet
GHA/Erzurum’da asırlardır devam eden “Binbir Hatim” geleneği, bu yıl da ...
Tanpınar’a vefa borcumuz var
GHA/A.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ...
 
Bulut’un yaşamı belgeselleştiriliyor
AYHAN TÜRKEZ/Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ...
Tarih’te buluştular
İHA/Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaları beğeniyle ...
Sarıkamış Şehitleri, ufuk oluşturdu
Kars Ardahan Iğdırlılar Kayseri Derneği Başkanı Aytaç Kırmızıtaş, Sarıkamış ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva