ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Ocak 2015 Perşembe - 01:43

Timsal Karabekir’den ermeni yalanlarına cevap

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, "Anadolu’da Türklere ait toplu mezarlar bulundu. Oysa bir tane Ermeni toplu mezarına rastlayamazsınız" dedi.

Timsal Karabekir’den ermeni yalanlarına cevap

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, "Anadolu’da Türklere ait toplu mezarlar bulundu. Oysa bir tane Ermeni toplu mezarına rastlayamazsınız" dedi.

İZ BIRAKANLAR

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, “İz Bırakanlar” adlı söyleşide babasının tarihi kişiliğini anlattı. Babasını kaybettiğinde yedi yaşında olan Timsal Karabekir Yıldıran, onun hatırasını Kazım Karabekir Kültür Merkezi ile Kazım Karabekir Vakfı ve Müzesi’nde yaşatıyor. Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi ve Müzesi’nde düzenlenen program Bilgi Evi askeri kıyafet giyinmiş öğrencilerin Karabekir Paşa’nın şiirini yazdığı ve bestelediği “Süvari” ve “Türk Yılmaz” adlı marşları okumasıyla başladı.

KARABEKİR PAŞA’YI ANLATTI

Ardından Timsal Karabekir Yıldıran, babasına ait fotoğraf ve resim arşivi eşliğinde söyleşide bulundu. Yıldıran, Kurtuluş Savaşı’nda yaşananları ve Kazım Karabekir Paşa’nın katıldığı savaşları anlattı. Karabekir Paşa’nın, Balkan Savaşı’nda Bulgarlara esir düştüğünü anlatan Yıldıran, “O, hür ol esir yaşama” diyordu. Babasının, kurtulduktan sonra yeniden ülkesinin kurtuluşu için savaşa girdiğini anlatan Yıldıran, Çanakkale Savaşı’nda 12 yaşına kadar çocukların bile savaşarak şehit düştüğünü anlattı. Fidanların gül bahçesine gider gibi şehit olmak için savaştıklarını anlatan Yıldıran, “15’li türküsü Tokat’tan savaşmak için yola çıkan gençler için yazılan bir ağıttır” dedi. Karabekir Paşa’nın, anılarında ‘Kerevizdere’den su değil kan akıyordu’ diye yazdığını hatırlatan Yıldıran, 57. Alay’daki aşçıdan topçusuna kadar tüm askerlerin şehit olduğunu söyledi. Yıldıran, Mustafa Kemal Paşa ile Karabekir Paşa’nın Çanakkale Savaşı’nda yarbay rütbesinde olduklarını belirterek, “Çanakkale Savaşı’nda madalya aldı” dedi. Kurtuluş Savaşı’nın kıvılcımlarının atıldığı günlere değinen Yıldıran, Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay, Kazım Karabekir, Refet Bele ve Ali Fuat Cebesoy’un mücadele için Anadolu’ya geçen beş önemli isim olduğunu kaydetti.

Ermeni soykırım yalanına da değinen Yıldıran, Anadolu topraklarında bir tane Ermeni toplu mezarı bulunamayacağını belirterek, “Türklere ait toplu mezarlar bulundu. Bu bile Ermeni soykırım yalanına cevaptır” dedi. Karabekir’in yetim babası olarak bilindiğini de kaydeden Yıldıran, şehitlerin ve Ermenilerin ortada kalan çocuklarına sahip çıktığını ve onları eğittiğini anlattı.

"GÖRDÜKLERİMİ ALLAH KİMSEYE GÖSTERMESİN"

Babasının çocukluğunda Ermeni arkadaşlarıyla iyi geçindiğini anlatan Yıldıran, ancak Rus işgali sonrası Anadolu topraklarında gözü olan Ermeni çetelerle savaştığını anlattı. Brest Litovsky Antlaşması’nın ardından Rusların çekildiğini belirten Yıldıran, “Osmanlının bağrına bastığı Ermeniler kendi vatandaşlarına zulüm yaptılar. Karabekir Paşa, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars ve ötesini düşmandan kurtardı. Şehirlerde üçte bir ahali kalmamıştı. Erzincan yakılmıştı. Babam hatıralarında öldürülen insanlarımızla ilgili şöyle dedi: ‘Erzurum’da gördüklerimi Allah kimseye göstermesin.’ Babam, Kars’ı kurtardıktan sonra Paşa oldu.”

“YETİM BABASI””

Savaşta ana ve babaların hunharca öldürülmesiyle 4 bin erkek ve 2 bin kız evladın ölüme terk edildiğini de söyleyen Yıldıran, Karabekir Paşa’nın onları himayesi altına aldığını da anlattı. Onları Gürbüzler Ordusu haline getirdiğini anlatan Yıldıran, “Babam, Hür Vatan ve Türk Yılmaz marşını o çocuklar için yazdı ve besteledi. Yetim çocukları barındırdı, Bursa Işıklar Askeri Lisesi’nde okumalarını sağladı. Mudanya’daki Taş Mektep’te öğrenci yetiştirdi. Yetim ve öksüzler askerlerimize kaput, çarık dikti ayakkabı, at koşumları yaptılar. Sarıkamış’ta ağaç bayramı düzenledi. Beden ve kitap bayramını teşvik etti. ‘Beşikten mezara ilim sahibi olalım’ diyen Peygamberin (s.a.v) ümmeti olarak kitap okuyalım, birbirimize kitap hediye edelim’ diyordu. O çocuklar, kendisinin yazdığı piyesi oynadılar. Şehit çocukların sünnetini yaptırdı. Çocuklar hemşire, öğretmen ve ebelik gibi meslekleri öğrendiler. Ermeni çocukları da Amerikalıların açtığı Ermeni yetimhanesine gönderdi. Bu bile soykırım yalanına bir belgedir. O çocuklar babamın kara kalem resmini yaptılar. Anadolu’da Türklere ait toplu mezarlar bulundu. Oysa bir tane Ermeni toplu mezarına rastlayamazsınız. Karabekir Paşa’nın Cumhuriyet döneminde de önemli hizmetlerde bulunduğunu anlatan Yıldıran, “Babam ve Fevzi Çakmak Paşa, Atatürk ile Latife Hanım’ın nikah şahitliğini yaptılar” dedi.

“ATATÜRK’ÜN NİKAH ŞAHİTLİĞİNİ YAPTI”

Karabekir’in adının Atatürk’e suikast iddiasına karıştırıldığını da anlatan Yıldıran, İsmet Paşa’nın kendisini çağırdığını bahane ederek tutukladıklarını anlattı. Yıldıran, “İdamla yargılanan paşaların alınları açık. Suikastle ilgili hiç soru sorulmuyor. Niçin parti kurdun, amacın neydi, gibi sorular soruluyor. Beraat etti. Zürafalı Köşk’te uzun yıllar göz hapsinde tutuldu. Atatürk, Dil Kurultayı’nda, ‘Karabekir’i davet edin’ diyor. Ancak araya bir takım insanlar giriyor ve engel oluyorlar. Ölümüne yakın da helalleşmek istediğini belirtiyor. Ancak yine haber vermiyorlar. Babam, bu konuyla ilgili, “Tabi giderdim. O Mustafa Kemal’dir.” demişti. 1946’da Ruslar’ın Kars’ı ve Ardahan’ı istediklerini de anlatan Yıldıran, “Babam, ‘boğazlar Türk’ün boğazı, Kars ve Ardahan’da belkemiğidir. Verecek bir karış toprağımız yok’ demiştir, diye konuştu. Karabekir Paşa’nın, Şeyh Şamil’in torunu ile bacanak olduğunu ve sıkça satranç oynadıklarını da anlatan Yıldıran, “Babam vefat ettiğinde tabutuna Kars kalesine çekilen şanlı bayrağımız sarıldı” şeklinde konuştu.

 
Yerel yönetimlerde hizmet işbirliği
 
Cumhurbaşkanı’ndan tarihi vurgu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihin nabzı Erzurum’da atacak
TMMOB 5.Tarihi Eserler Sempozyumu Erzurum’da düzenlenecek. Sempozyumla ...
Bulutlar: 'Bar milli kültürümüz'
Palandöken Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezinde başlattığı ...
Orhan müjdeyi EGC’de verdi
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni yönetimini tebrik ziyaretleri Aziziye ...
 
Karaçorlu Mevlana’yı anlattı
Büyükşehir Belediyesi'nin (OBB) Ocak ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında ...
Ahmet Hulusi Seven’e vefa
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nde (ŞEHİRDER) türkü ve folklor ...
Oltu Ülkü Ocakları’ndan Aşıklar Gecesi
Oltu Ülkü Ocakları Kültür Derneği tarafından düzenlenen Aşıklar Gecesi ...
 
Erzurum’dan Ankara’ya ‘Hat Köprüsü’
Erzurumlu Hattatların Sergisi Başkent'te de yoğun ilgi gördü
Kristal Kar Festivali başladı
Cıbıltepe Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek “Kristal Kar festivali” davul-zurna ...
Davutoğlu’ndan Erzurumlu hattatlara övgü
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas'ta 23 Erzurumlu hattat tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva