ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum şehidini bekliyor
Erzurum şehidini bekliyor
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Atama kararları yayımlandı
Atama kararları yayımlandı
HABERLER>EKONOMİ
21 Şubat 2012 Salı - 14:52

Teşvikte yeni süreç

Yeni teşvik sistemi ile ilgili ipuçları veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kazma vurulduğu anda destek başlayacak" dedi. Mevcut teşvik sisteminde bulunan enstrümanlara önümüzdeki dönem yatırım indirimini de eklemeyi planladıklarını söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, mevcut sistemde işletmenin kurumlar vergisi indiriminden para kazandıkça faydalandığını dile getirerek, yeni sistemde kazma vurulduğu andan itibaren destek vermeye başlayacaklarını söyledi.

Teşvikte yeni süreç

Yeni teşvik sistemi ile ilgili ipuçları veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kazma vurulduğu anda destek başlayacak" dedi.  Mevcut teşvik sisteminde bulunan enstrümanlara önümüzdeki dönem yatırım indirimini de eklemeyi planladıklarını söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, mevcut sistemde işletmenin kurumlar vergisi indiriminden para kazandıkça faydalandığını dile getirerek, yeni sistemde kazma vurulduğu andan itibaren destek vermeye başlayacaklarını söyledi.

TEŞVİKTE İKİ HEDEF

Yılmaz, yeni teşvik sisteminin cari açıkla mücadele ve bölgesel boyutu güçlendirmek olmak üzere iki ana hedefinin bulunduğunu vurguladı.Gazetecilerle bir araya gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni teşvik sistemi hakkında ipuçları verdi.Yeni teşvik sisteminin Başbakan'a sunulacak şekle geldiğini belirten Yılmaz, açıklama tarihinin Başbakan'ın programına bağlı olduğunu kaydetti.

Yılmaz, "Yeni getireceğimiz yapıda sizin başka bir şirketiniz daha var, diyelim. Bir taraftan da vergi yükümlülüğünüz, tahakkuk eden vergileriniz var. Bu yatırımınızdan dolayı o vergilerinizde indirim imkanı elde edeceksiniz" dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da bir süre önce yaptığı açıklamada, yatırım devam ederken teşviklerden yararlanılması konusunun bazı sektörlerde uygulanacağını ifade etmişti. Teknik anlamda çalışmaların aşağı yukarı tamamlandığını dile getiren Bakan Yılmaz, yeni sistemin olgunlaştığını söyleyerek "Bundan sonrası biraz hükümet düzeyinde, Başbakan düzeyinde siyasi değerlendirme, siyasi tercihler yapılması olacak" dedi.

Yeni teşvik sisteminin esas vurgusunun cari açık olduğunu söyleyen Yılmaz, stratejik bazı sektörler belirlediklerini kaydederek, ithal bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerin tespit edildiğini ve bu sektörleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun destekleyeceklerini bildirdi. Yılmaz, "Ama bir taraftan bölgesel boyutu da güçlendiriyoruz. En geri kalmış bölgelere ilave teşvikler getiren bir yapı oluşturuyoruz. Gerisi yine geçmişteki teşvik sistemiyle aynı yapıya sahip" diyerek, 2009 yılında ilan edilen teşvik sisteminin modern ve çağdaş bir sistem olduğunu kaydetti.

2009'da ilan edilen bu sistemin başarılı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "2010 ve 2011'in yatırımlarına bakarsanız özel sektör yatırımlarında çok ciddi artışlar var ve ekonomik büyümemizde de çok büyük etkisi var. Özel sektör yatırımlarımız çok ciddi arttı son iki yılda, kamu yatırımlarımız da arttı ama özel sektör yatırımları kamudan da daha hızlı bir şekilde arttı. Fakat bizim aradığımız burada artık yatırımın hacminin ötesinde yapacağımız yatırımların daha fazla cari açığı kapatması ve daha fazla bölgesel dengesizlikleri azaltması. Daha nitelikli yatırım" dedi.

'KAZMAYI VURDUĞUNUZ ANDA DESTEĞE BAŞLIYORUZ'

Mevcut teşvik sisteminde KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti gibi enstrümanların bulunduğunu söyleyen Yılmaz, kurumlar vergisinde indirim sağlandığını da belirterek "Bunlara muhtemelen önümüzdeki dönemde yatırım indirimini de dahil edeceğiz" dedi. Mevcut sistemde işletmenin kurumlar vergisi indiriminden para kazandıkça faydalandığına işaret eden Yılmaz, şimdi daha hızlı bir şekilde; yatırım yapılırken bu indirimden faydalanma imkanının sağlanacağını dile getirdi.

Yılmaz, "Siz bir firmasınız diyelim. Geri kalmış bir bölgeye yatırım yapmaya karar verdiniz. Şu anki sistemde o yatırımınız bitecek, üretime başlayacak, kar edecek ve vergisi tahakkuk edecek. Tahakkuk eden vergi üzerinden siz teşvikinizden istifade etmiş olacaksınız. Şu anda böyle. Yeni getireceğimiz yapıda ise, sizin başka bir şirketiniz daha var diyelim. Bir taraftan da vergi yükümlülüğünüz var. Tahakkuk eden vergileriniz var. Bu yatırımızdan dolayı o vergilerinizde indirim imkanı elde edeceksiniz" dedi. Yatırımcıların en büyük beklentisinin bu yönde olduğunu belirten Yılmaz, "Kazmayı vurduğu andan itibaren biz desteklemeye başlıyoruz" dedi.

STRATEJİK ÜRÜNLERE ÖZEL TEŞVİK

Yeni sistemdeki bölge sayısının henüz netleşmediğini ifade eden Cevdet Yılmaz, "Ancak 5 bölge üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor" dedi. Mevcut sistemin; genel teşvik, büyük yatırımlar ve bölgesel boyut olmak üzere 3 ayak üzerinde geliştirildiğini kaydeden Cevdet Yılmaz şunları söyledi:

"Sektörü ve bölgesi fark etmeksizin bütün yatırımlara verilen genel teşviklerimiz var. Birinci sütunu bu. İkinci sütunu, büyük yatırımlar dediğimiz büyük projelere destekler var. 12 tane alan var. Üçüncü ayakta da bölgesel boyut var. Orada da şu anda 4 bölge var. Birinciden dördüncü bölgeye gittikçe teşviklerin dozajı artıyor.Yeni sistemde bir dördüncü boyut gelmiş oluyor; stratejik sektörler. Aslında stratejik ürün demek lazım belki. Bir ürün diyelim, belli bir dozajın üzerinde ithalat bağımlığı gösteriyorsa, katma değeri yüksekse ona daha özel teşvikler vermiş olacağız."

ZAFER ÇAĞLAYAN: TEŞVİĞİ, BAŞBAKAN'A BU HAFTA SUNACAĞIZ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda 500'e yakın kurumdan öneri aldıklarını belirterek, çalışmaların bitirildiğini söyledi. NTV'de bir programa katılan Çağlayan, tüm sosyal gelişmişlik düzeylerinin incelendiğini belirterek, "Çalışmalar tamamen bitti. Bu hafta Başbakan'a bunu arz edeceğiz. Onun liderliğinde kamuoyuna duyuracağız. En geç bir hafta-10 gün içinde gerçekleşir. Teşvikler daha çok yatırımlar için olacak. Bölgesel asgari ücreti kaldırdık, rafa koyduk. Şu anki çalışma çok daha farklı. En geri kalmış, en fakir illeri başta olmak üzere bir takım imkanları getirerek firmalar yatırımları yapsınlar" diye konuştu.

 

 
A.Ü’den özel sporculara destek
 
Oltu Kültür Merkezi’ne kavuşuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
831 TL ürettik, 3 bin TL tükettik..
Kişi başına 3 bin 325 lira harcamayla Hakkari, 3 bin 175 lira ile Elazığ, ...
Türkiye ortalamasının altındayız
Erzurum’da en büyük sorunların başında yer alan işsizlik, son dört ayda ...
KUDAKA’dan tanıtım seferberliği
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı(KUDAKA) tarafından uygulamaya konulan ...
 
Tebrizkapı’dan Tebriz’e dükkan
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İran’ın Tebriz kentiyle imzaladığı ‘Kardeş ...
Şirketleşme verileri açıklandı
ERZURUM’DA bu yılın ilk ayında 21 şirket, 9 gerçek kişi ticari işletmesi ...
Pancar üreticileri destek bekliyor
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “2011 Yılı ...
 
Vakıf kiracılarından tepki
Vakıflara ait Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan dükkanlara yapılan kira zammı, ...
İki yakamız bir araya gelmiyor
2012 yılı Ocak ayında bütçe açığı sıralamasında en fazla açığı ardı ardına ...
KUDAKA projeleri Ankara’da
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Ankara Erzurum Dernekleri Federasyonu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva