ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
İbrahim Aydemir: Türkiye, adaletin son siperidir
İbrahim Aydemir: Türkiye, adaletin son siperidir
Özvar ATAUNİV Bilim Hasadı etkinliğine katıldı
Özvar ATAUNİV Bilim Hasadı etkinliğine katıldı
Ercişli, TÜBA Asil Üyeliğine seçildi
Ercişli, TÜBA Asil Üyeliğine seçildi
2 yıl üst üste 1'inci oldular
2 yıl üst üste 1'inci oldular
Tarım-İş Sendikası seçime gitti
Tarım-İş Sendikası seçime gitti
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Ağustos 2018 Salı - 03:16

Tatar Edebiyatı mercek altında

Avrasya Yazarlar Birliği tarafından çıkarılan Kardeş Kalemler Aylık Avrasya Edebiyat Dergisi’nin 140. sayısı yayınlandı. Derginin bu sayısında Tatar Türklerinin tarihi ve edebiyat dünyaları mercek altına alınıyor.

Tatar Edebiyatı mercek altında

Avrasya Yazarlar Birliği tarafından çıkarılan Kardeş Kalemler Aylık Avrasya Edebiyat Dergisi’nin 140. sayısı yayınlandı. Derginin bu sayısında Tatar Türklerinin tarihi ve edebiyat dünyaları mercek altına alınıyor.

Türkçe’nin konuşulduğu coğrafyaya hitap eden edebiyat dergisi 'Kardeş Kalemler', Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Türkçe’nin farklı renklerini temsil eden edebiyatlar arasında kalıcı köprüler kurmayı amaçlıyor. Bu amaçla yola çıkan dergi Ağustos 2018/140. sayısı ile taçlandı.

Kardeş Kalemler’in bu sayısında Vagif Behmenli, Ülkü Taşlıova, Yakup Ömeroğlu, Reşat Mecit, Ömer Bilgen, Cuma Bolat, Firuze Sapayeva, Ahmad Azam gibi edebiyat dünyasının yakından tanıdığı isimlerin kaleme aldıkları yazı ve şiirler okuyucuyla buluşuyor.

Genel Yayın Yönetmenliği’ni Şair Ali Akbaş’ın yaptığı Kardeş Kalemler’in ‘editör’ yazısında ise ağırlıklı olarak Tatar Türkleri’nin edebiyat dünyalarına değiniliyor. Tatar ulusunun yaşayan büyük şairlerinden Robet Minnullin’in 70. yaşını kutladığının hatırlatıldığı editör yazısında ‘Tatar edebiyat tarihinde kendi adına özel bir edinen dostumuzun yeni yaşını biz de tebrik ediyoruz’ ifadelerine yer veriliyor.

‘Liailia Mingazova’nın ifadeleriyle ‘İlk bakışta Minnullin şiirleri basit ve kolay görünür, onların bir nefeste yazılmış olduklarını hissettirir bize. Fakat aslında onun her eseri kelime ve anlam üzerinde yapılan çalışmanın sonucudur. Lirik eserlerinin her hecesi, her kelimesi kendi yerini doğal bir şekilde bulabildiğine göre, inanılmaz ritim, muhteşem kafiye ve hayal gücü bir arada muhteşem bir tablo oluştururlar’ denilen yazıda ‘İşte bu şiirler Tatar halkının “matur dili” Tatarca’nın yaşaması ve yeni nesiller tarafından sevilmesi için dünden daha önemli hale geliyor’ ifadelerine yer veriliyor.

Süyümbike’nin vedalaşması

Bu sayının kapağında ünlü Tatar ressam Firinat Xalikov’un ‘Süyümbike’nin Vedalaşması’ tablosu kendine yer bulmuş. Kapaktaki tablonun sahibi ressamın, Tatar tarihinin bu önemli olayında insanların kaygıları, korkuları ve üzüntülerini tuvale yansıtmakta başarılı olduğu kaydedilen editör yazısında, Tatarca şiir yazan şairlerin önemine vurgu yapılıyor. Geçtiğimiz ay Kazakistan’ın genç başkenti Astana’nın başkent oluşunun 20. yılının kutlandığı hatırlatılarak Astana’ya ve Kazakistan’a ‘mengi ömür’ dileniyor. Editör, ‘Dilimiz ve devletlerimiz ebedî yaşasın’ şeklinde yazıyı sonlandırıyor. Edebiyat meraklıları dergiye Avrasya Yazarlar Birliği’nden ulaşabilirler.

 
1 haftada 47 terörist etkisiz hale getirildi
 
"Dolarını sat vatanı satma"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısır Gecesi geleneği sürdürülüyor
Oltu’da gençlerin korkulu rüyası haline gelen kısır geceleri, izleyenleri ...
Erdoğan, Türk Oyunları coşkusunu paylaştı
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Erzurum’da düzenlenen ...
Doğu’ya tarih yatırımı
Sarıkamış Harekatı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi’nin yapımı devam ediyor.
 
Aydemir: ‘Erzurum kardeşlik coğrafyasıdır’
AK Parti Erzurum Milletvekili AydemirTürk Oyunlarının, Orta Asya’dan Viyana ...
Anafartalar Zaferi'nin 103'üncü yılı coşkuyla kutlandı
Çanakkale’nin tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Conkbayırı’nda Anafartalar ...
‘Türk Oyunları Festivali’ tanıtıldı
Büyükşehir Belediyesi, Dünya Etnospor Konfederasyonu, Türkiye Geleneksel ...
 
Ünüvar, 15 Temmuz’u dünyaya anlatıyor
AK Parti 23, 24, 25 ve 26. Dönem Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın ...
Türk oyunları Erzurum’da yükselecek
Erzurum, Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde “Türk oyunları Erzurum’dan ...
Erzurum’un okur farkı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum 22 kütüphanesiyle Bölge illeri içinde kütüphane varlığı ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Barışın Hangisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üç aşamalı yeni Ortadoğu… Biz hâlâ anlamadık mı?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Filistin’in tapusu, Nâsıra’da bozuldu…
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir zamanlar “Ağabey” bile diyemiyorduk… Şimdi ortak tatbikat konuşuyoruz.
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Bölücübaşı çağrı yaptı… Ama Suriye kolu duymadı.
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva