ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Şehitlere vefa
Şehitlere vefa
Kene popülâsyonuna dikkat!
Kene popülâsyonuna dikkat!
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Anneler gözyaşlarıyla evlatlarını bekliyor
Anneler gözyaşlarıyla evlatlarını bekliyor
HABERLER>EĞİTİM
13 Mart 2018 Salı - 15:07

Taştan aile içi iletişimi anlattı

Erzurum’da, Ömer Nasuhi Bilmen İlkokulu tarafından düzenlenen, “Aile İçi İletişim ve Doğru Anne Baba Tutumları” konulu konferans velilerden büyük ilgi gördü.

Taştan aile içi iletişimi anlattı

Erzurum’da, Ömer Nasuhi Bilmen İlkokulu tarafından düzenlenen, “Aile İçi İletişim ve Doğru Anne Baba Tutumları” konulu konferans velilerden büyük ilgi gördü.
Atatürk Üniversitesi Rektörlük Mavi Salon’da düzenlenen konferansın açış konuşmasını, Psikolojik Danışman ve okulun rehber öğretmeni Zeynep Bayramoğlu Karagöl yaptı. Konuşmasında, kişiliğin ilk temellerinin ailede atıldığını ifade eden Karagöl şunları söyledi:
“Dolayısıyla çocukta ilk sosyal etkileşim de bulunan kişiler ebeveynlerdir. Çocuğun dünya algısında, insan algısında ve kişiliğinde en büyük rolü aileler oynar. Çocuk arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle, otoriterlerle ve toplumla ilişkisinin temellerini anne babasının tutumlarına karşı geliştirdiği davranışlar üzerine kurar.”
Eğitimin evde başlayıp, okulda devam ettiğini belirten Karagöl şöyle devam etti; “Okul süreci devreye girdiğinde işbirliğinin gerçekleşmesi gerekir. Bu işbirliğini sağlayan en önemli unsurlar; idareciler, öğretmenler, ebeveynler ve öğrencilerdir. Ömer Nasuhi Bilmen ailesi olarak bir farkındalık oluşturalım ve siz değerli velilerimizle bir araya gelerek, çocuklarınızı geleceğin sağlam karakterli bir bireyi olarak yetiştirmenin temellerini atalım istedik. Bugün burada aynı hedef doğrultusunda bizimle beraber olan ailelerimize teşekkür ediyorum.”
Programda daha sonra, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, “Aile İçi İletişim ve Doğru Anne Baba Tutumları” konulu bir konferans verdi. Konferansta, ailenin, toplumun sahip olduğu değerleri yansıtan küçük bir ayna olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, toplumda müspet veya menfi olarak bulunan tutum ve davranışların, aile de yoğun bir şekilde uygulama alanı bulduğuna dikkati çekti.
“Aile” kelimesinin genel olarak iki anlam ifade ettiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Taştan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Sözlük anlamı itibariyle ‘Aile’ genellikle “geçim sıkıntısı” ve “sarmaşık bitki” anlamına gelir. Kelimenin bu etimolojik yapısı genel olarak ailede geçim derdi diye bir problemin varlığına işaret ettiği gibi, aile fertlerinin sarmaşık bitki türü gibi birbiriyle sarmaş dolaş olmaları, karşılıklı hak hukuk gözetmede, saygı, sevgi göstermede bir birlerine bağlılığı ifade eder Evi kaliteli yapan şey; konumu, mimari yapısı, muhteşem dubleks ya da tripleksliği veya içindeki eşyaların pahalı-antika olması değildir. Evi içindeki iletişim kalitesi kaliteli yapar. Günümüz insanı mutluluğunu, huzurunu evinde kaybetti ama dışarıda arıyor. Kahvelerde, meyhanelerde, internet başında chet’leşerek kaybettiği bu huzuru ve mutluluğu bulmaya çalışıyor ama bulamayacaklar, bulamayacağız. Önce evlerimizde yitirdik biz Huzurumuzu evlerimizde can yoldaşımız olan veya olması gereken ahiret arkadaşımızı ihmalle başladı bu hastalık. Sonra da topluma sirayet etti. Toplumsal bir cinnetin eşiğindeyiz maalesef. Bu cinnetten kendimizi, eşimizi, çocuklarımızı, toplumumuzu korumak istiyorsak eğer; kaybettiğimiz yerde aramalıyız, kaybettiğimiz değerleri, yani önce evlerimizde inşa etmeliyiz mutluluğumuzu. Aksi takdirde ne mi olur? Aynı Avrupa gibi İskandinav ülkeleri gibi oluruz. Refah seviyesi yüksek ama mutlu olamayan insanların yaşadığı yerlere döner ülkemiz. Refah seviyesi en yüksek ülkelerden olan İskandinav ülkelerindeki insanların en çok intihar eden en mutsuz insanlar olduğunun biliyor musunuz? Evet, realite bu Onların bizim özendiğimiz (!) her şeyleri mevcut. Karı-kocanın ayrı arabaları, kendilerine ait evleri, çocukları, her sene ayrı bir ülkede tatil yapabilecek imkânları var. Ama bir şeyleri en önemli şeyleri eksik; huzurları yok. Maneviyattan yoksun bir toplum haline geldiler. Terazinin maddi kefesi doluydu onların ama maneviyat kefesini doldurmak akıllarına gelmediği gibi o tarafı doldurmaya çalışanlarında önüne geçtiler. Şimdi pişmanlar. Kendi insanlarının manevi olarak gelişmesi için dünyanın parasını harcıyorlar ama nafile bir nesli böyle helak ettiler çünkü. Onlar ekonomik özgürlüğe ve eşler arasında ki bağımsızlığa o kadar önem verdiler ki, evlerindeki mutluluğu ve dolayısıyla toplumsal huzuru yitirdiler.”
Hiçbir başarının evdeki başarısızlığı telafi edemediğinin altını çizen Taştan sözlerini şöyle sürdürdü; “Hiçbir baba, çocuklarına onların annesini sevmekten daha güzel bir iyilikte bulunamaz. Kaçımız çocuklarımızı kendi düşleri doğrultusunda yetiştirebiliyoruz. Kaçımız çocuklarımızı Hz. Ali’nin dediği gibi, yaşadıkları çağa göre değil, yaşayacakları çağa göre hazırlayabiliyoruz? Çocuk eğitiminde “başarı” tohumları yerine “merhamet” tohumları ekmeliyiz. Avrupa da ‘öğrenilmiş çaresizlik’ vardır. Bizde ise ‘öğretilmiş çaresizlik2 vardır. Öğrenilmiş çaresizlikte insan deneme yanılma sonunda çaresizliği öğrenir. Öğretilmiş çaresizlikte ise her hangi bir deneme yanılma yaşanmadan toplum tarafından kişiye çaresizlik kültürü yüklenir. İnsana neleri yapmaması gerektiği o kadar güçlü şekilde öğretilir ki, kişi o alanda denemede bulunmayı aklından geçirmez bile. Deneyip yanılmadan “doğuştan kaybetmeyi” öğrenir. Bu kadar iyi kalpli olduğumuz halde bu kadar çaresiz olmamızın sebebi budur.
Velilerin büyük bir ilgiyle dinlediği konferansın sonunda konuşan Okul Müdürü Orhan Çakıcı da, “Okulumuz Rehberlik servisi tarafından düzenlenen böyle önemli bir konuyu, anlatımlarıyla bize ışık tutan Atatürk Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı öğretim görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan’a, programı düzenleyen Rehber Öğretmenimiz Zeynep Bayramoğlu Karagöl’e ve katkılarından dolayı tüm öğretmen arkadaşlarımıza ve çocuklarına verdikleri değeri göstermek adına buraya kadar gelen tüm velilerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 
İzmir'de 100. yıl coşkusu yaşandı
 
Fırat iddiaları cevaplandırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Misafir öğrenciler için TÜMSİAD-Üniversite işbirliği
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversitede eğitim ...
Minik Yüreklerden Mehmetçiğe büyük sevgi
Erzurum’da Özel Sevgi Kreşi’nde bulunan minikler Afrin’de terör örgütlerine ...
Rektör Çomaklı’dan 12 Mart mesajı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum'un düşman ...
 
Erzurum için çocuklarla İstiklal Marşı
Celal Akın İlköğretim Okulu 3-A sınıfı öğrencileri, Erzurum’un kurtuluşu ...
TYB’den Eğitim buluşması
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi'nin gençlik kolları üyeleri, okul ...
Yakutiye Gençlik Meclisi'nden su temalı eğitim
Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen ...
 
TÜGVA’dan gençlere bilgi desteği
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Erzurum Temsilciliği, düzenledikleri program ...
Kotan müftülük projelerini paylaştı
Palandöken İlçe Müftüsü Abdurahman Kotan, İhlas Haber Ajansı Erzurum Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti.
Erzurum MEM’de Kadınlar Günü mesaisi
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva