ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
28 Ocak 2015 Çarşamba - 08:05

Tarımda öncelik eğitim

M.COŞKUN-Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü köylülere ‘Çiftçi Eğitim Programı’ kapsamında sunum yaptı.

Tarımda öncelik eğitim

Palandöken İlçesine bağlı Tepeköy Mahallesi’nde düzenlenen eğitim programına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Palandöken Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit ve ziraat mühendisleri ile köylüler katıldı. Köylülerin yoğun ilgi gösterdiği eğitim programında, tarım ve hayvancılığa yönelik verilen destekler ile hayvan hastalıkları ve alınması gereken tedbirler anlatıldı.
İl Müdürü Osman Akar, “Tarım ve hayvancılığa yönelik bu tür eğitimleri, sizlerin yanına gelerek, bazen de kurumda çeşitli toplantılar yaparak vermeye çalışıyoruz. Tabi zaman zaman bizim buralara gelmemizin yanında sizin de aklınıza takılan soru, fikir veya bilmek istediğiniz bir bilgi varsa sizleri ilçe müdürlüklerimize gelmelisiniz. Ben Erzurum’da o eksikliği görüyorum. Çiftçimizin bilgi talebi çok az. Bu konuda sizlerden isteğimiz, her konuda ilçe müdürlüklerimize hatta il müdürlüğümüze kadar 24 saat telefon açarak veya gün içinde de kapımızı çalmanızdır. Biz mutlaka sizleri bekliyoruz. Arkadaşlarımız sizlere hayvancılık ve tarım destekleri ile hayvan hastalıkları ilgili sizlere bir sunum yaptılar. Özellikle Palandöken İlçe’si için diyorum; çok güzel ve kalifiyeli bir ekibimiz var. Bu çiftçilerimiz için bir şanstır. Birçok ilde olmayan personel şuanda Palandöken İlçe Tarım Müdürlüğümüzde var. Birkaç konuya da ben değinmek istiyorum; DAP kapsamı içinde olan damızlık temini projesine şuanda Erzurum’dan 2 Bin başvuru var. Biz bu müracaatın daha faza olmasını istiyoruz. Ahırla ilgili desteğimiz var. Erzurum’da ahır şartları çok kötü ama şuanda ahır desteğine başvuru sadece 5 tane var. Bu sayı çok az. Ahır desteğinde yüzde 50 destek sağlıyoruz. Aynı zamanda sulama desteğimiz var. Sulama projesine tüm ilçelerimizde sadece 4 tane başvuru var. Erzurum kurak geçen bir il. Sulama ile ilgili projelerinizi istiyoruz. Bu alanda 4 tane değil 400 tane projede az kalır. Şuanda 38 farklı alanda destek veriyoruz. Ama bu desteklerden yararlanan çiftçi sayısı az. Biz elimizden geldiğince, sizlere bu destekleri anlatmaya duyurmaya çalışıyoruz. Ama yine de biz yetersiz kalabiliyoruz. Bir noktadan sonra sizinde bir duyurma göreviniz var. Çevrenizdeki köylere duyurmalısınız. Doğal afet veya hastalık gibi bazı sorunlar olabiliyor. Böyle durumlarda zarar görmemeniz için hayvan ve tarım alanında sigortalatma mutlaka yapmalısınız.” dedi.
ÇİFTÇİMİZİN TAPLOSU İÇLER ACISI
Türkiye’deki hayvancılık ve çiftçilik geleneklerinin artık değişmesi gerektiğini ifade eden Palandöken Kaymakamı Gürbüz Karakuş, “Çiftçimizin kesinlikle bilgili olması lazım. Bir işi bilerek yapılmalıdır. Eğitim her kesim için gerekli. Şimdi çocukluğumuzdan bu yaşımıza kadar köylerimizde gördüğümüz şeyler yine aynı şeyler. Çiftçimiz bir yönden devletin desteğine ihtiyaç duyuyor ama çiftçimiz kendini yenilemiyor, geliştirmiyor, üstüne bir şey koymuyor. Yaptığı işteki kaliteyi yükseltmek için bir gayret gösteriyor. Yani dede aynı işi yapmış, baba aynı işi, torun aynı işi yapıyor. Şu ahırlarımız düzeni 100 sene önce yine aynıydı 100 sene sonra yine aynı. Süt ineğinin verimi 50 yıl önce 5-6 litreydi bu gün yine aynı. İşte ekim dikim yine aynı. Tarım müdürlüğümüz koşturuyor, devlet destek veriyor ama yinede bir netice alamıyoruz. Ben daha önce hayvancılıkla uğraştım. Bu dönemlerde İtalya’ya gittik orada bir ineğin verdiği günlük süt 86 litre, yani 4 ayak üzerinde bir süt tankı. Onların bir ineği bizim 12 ineğimize bedel. Biz 12 inekle uğraşacağımıza bir inekle uğraşsak daha iyi olmaz mı? Bu insanlar geliştirmiş, cinsi ıslah etmiş ve yine de geliştirmeye devam ediyorlar. Ahırlarını gezdik, adamlar takım elbise ile ahıra giriyorlar, içerisi tertemiz. Bizim ülkede de; ‘geçenlerde İnsanlar Hakları Mahkemesi bir ceza kesti, hayvanlara eziyetten ötürü. Adama ahırına girip sigara yakmaya çalışıyor, ahırda havasızlıktan gaz sıkışması olmuş. Bir anda havaya uçmuşlar.’ Böyle. Bizdeki tablo da maalesef bu. Bu tabloyu düzeltmemiz lazım ve bunu sadece devletin destekleri, tarım müdürlüklerimizin sunumlarıyla olmaz, sizinde istemeniz, uğraşmanızla olur.” diye konuştu.
PALANDÖKEN’DE BİN 500 ÇİFTÇİYE ULAŞILACAK
İlçe Müdürü Metin Yiğit, “İlçemize bağlı tüm mahalle ve köylerde hem erkek hem de kadın çiftçilerimize ayrı ayrı eğitim toplantıları düzenlenerek toplam Bin 500 çiftçimize ulaşılması hedeflenmiştir. Bugün ise ilçemize bağlı Tepeköy Mahallesinde geçen hafta kadın üreticilerimize yaptığımız eğitimden sonra bugün ise erkek çiftçilerimize eğitim yapıyoruz. İlçemize bağlı mahalle ve köylerde yapılan eğitim çalışmalarında ana başlık olarak gıda, bitkisel üretim ve hayvansal üretim konularında ve bu konular ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın verdiği tarımsal destek konuları hakkında eğitimler düzenlemekteyiz. Yoğun olarak yaptığımız eğitim konuları şöyledir. Başta yem bitkisi yetiştiriciliği(Tritikale), Slajlık mısır, Çilek Yetiştiriciliği, Seracılık, Sertifikalı tohum kullanımı, Münavebe, Tarsim, Tarımsal Danışmanlık, Suni Tohumlama, Süt Sağım Teknikleri ve Hijyeni, Buzağı bakım ve Beslemesi, Gıda Güvenliği ve gıda hijyeni, Gıda Muhafaza Yöntemleri, İdeal Ahır Koşulları gibi çeşitli konularda, kadın ve erkek çiftçilere ayrı ayrı olmak üzere yerinde köy odası, camii. Muhtarlık, ya da köydeki uygun herhangi bir mekânda eğitim verilerek çiftçilerden gelebilecek tüm sorulara karşı ilçemizde görevli ziraat mühendisi, veteriner hekim ve ev ekonomisi teknisyeni personelinin de katılımı ile eğitim çalışmaları yürütülmektedir.
 

 
TKDK’dan önemli uyarı
 
ÖĞ-DER atamaları değerlendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜBİTAK “ Projemi Yazıyorum” Eğitimi başladı
TÜBİTAK desteğiyle düzenlenen “Projemi Yazıyorum” etkinliği Atatürk Üniversitesi ...
ASİMDER: Ermenistan bölgenin şımarık çocuğu
Gülbey, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmalara dikkat çekerek, ...
Erzurum’un kaza payı açıklandı
Erzurum’da meydana gelen trafik kazaları MOBESE kameralarına yansıdı.
 
Eğitim Bir Sen tespitlerini paylaştı
Eğitim Bir Sen 2 No lu Şube Başkanı Mustafa Karataş, 2014-2015 Eğitim-Öğretim ...
Müftüye ilginç soru
M.COŞKUN-Yakutiye İlçe Müftüsü Osman Yazıcı, “Kardan adam yapmak ya da ...
Aksoy güvenli internet kullanımını anlattı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün Aile Eğitim Programı kapsamında ...
 
Buna da şükür..!
İlbaş, Türkiye’de boşanmalar sürekli artıyor. Ülke genelinde boşanma oranı ...
“15 Mart Türk Soykırımı günü" olarak ilan edilsin”
Avrupa Yakası Erzurumlular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Toraman, ...
Taşkesenlioğlu, “Yılın Ceo’su” adayı
Türkiye’nin en popüler ekonomi dergilerinden olan Ekovitrin’in her yıl ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva