ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi
 Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi
2024-ALES/1 sonuçları açıklandı
2024-ALES/1 sonuçları açıklandı
Erzurum'da faal mükellef sayısında kesintisiz artış
Erzurum'da faal mükellef sayısında kesintisiz artış
'Teşekkürler Büyük Erzurumspor Taraftarı'
'Teşekkürler Büyük Erzurumspor Taraftarı'
Erzurum’da kaçak göçmen operasyonu
Erzurum’da kaçak göçmen operasyonu
HABERLER>EĞİTİM
4 Kasım 2014 Salı - 13:20

‘Tarihi ve Mimari Erzurum’a bilimsel bakış

DOCOMOMO-Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, ilk kez 2004 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” başlıklı Poster Sunuşlarının onuncusu, Erzurum’da gerçekleştirildi.

‘Tarihi ve Mimari Erzurum’a bilimsel bakış

Kamunun dikkatini 20. yüzyılda öne çıkan Modernizm’e çekmek ve “modern mimarlık, tasarım ve şehir plancılığı ürünlerini belgelemek ve korumak” amacıyla 1990 yılında oluşturulan uluslararası bir kuruluş olan DOCOMOMO (DOcumentation and COnservation of Buildings, Sites and Neighborhoods of the MOdern MOvement) bünyesinde oluşan Türkiye Çalışma Grubu 2002 yılında kurulmuş ve Türkiye’deki modern mimarlık örneklerinin belgelenmesi ve korunması amaçlı bir girişim başlattı.
DOCOMOMO-Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, ilk kez 2004 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” başlıklı Poster Sunuşlarının onuncusu, Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin destekleri ile gerçekleştirildi.
 Etkinliğin açılış konuşmaları kapsamında Etkinlik Düzenleyicisi Yrd. Doç. Dr. Neslihan Kulözü, geçen sene dokuzuncusu Akdeniz Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik kapsamında ülkenin önemli modern mimarlık eserlerinden biri olarak sundukları Atatürk Üniversitesi Kampusunda bugün misafirleri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Kulözü; “Modern Mimarlık Mirası konusunda farkındalığın henüz ülkede Osmanlı, Selçuklu ve daha önceki uygarlıklar döneminde üretilmiş mimari eserler kadar gelişmediğine vurgu yaparak, bilimsel amaçlar taşıdığı kadar modern mimarlık mirası konusunda farkındalığın arttırılması amacını da taşıyan etkinliğin Erzurum’da tarihi çevrenin korunması konusunda duyarlılıkları ile tanın vali Altıparmak ve büyükşehir belediye başkanı Sekmen’in destekleri ile gerçekleştiriyor olunmasından onur duyduklarını belirtti. Erzurum’un konu ile ilgili yerel aktörlerinin yaşanmakta olan hızlı kentsel dönüşüm sürecinde henüz tamamı tescilli olmayan modern mimari eserlerin korunması konusunda duyarlılık göstereceklerine inandığını ifade etti.
SUNUMLAR
 Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı ise konuşmasında etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek “Kentsel Dönüşüm ve Modern Mimarlık Mirası” konulu etkinliğe odaklanarak kentsel dönüşüm süreçlerinin çoğu zaman kentlerin lehine sonuçlar doğurduğunu, ancak kimi örneklerde kentlerin aleyhine sonuçlanabildiğini söyledi. Kentsel dönüşüm süreçlerinde kültürel mirasın korunmasının göz ardı edilmemesi gerekliliğine vurgu yaptı.
Etkinlikte son olarak konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu ise etkinlik kapsamında sergilenen katılımcıların posterleri ile oluşturulan poster sergisinin zenginliğine değinerek, Türkiye’nin pek çok üniversitesinden katılımcıların ülkenin farklı kentlerinden modern mimari miras örneklerini sundukları serginin geniş kapsamına vurgu yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı (ERVAK) Erdal Güzel, eski Erzurum fotoğraflarıyla Erzurum’un mimarisi hakkında bilgiler verdi.
 Cuma günü başlayan etkinlik, 3 oturum halinde devam etti. Poster sunuşları, “kentsel dönüşüm ve modern mimarlık mirasının korunması” konulu panel, ve “Dönüşen Erzurum’da Modern Mimarlık Mirası” başlıklı serginin açılışı ve Pazar günü gerçekleştirilen “Erzurum Modern Mimari Yapıları” ve “Tarihi ve Mimari Erzurum” gezisi ile sona erdi.
 

 
‘İklim Dostu Erzurum’ Projesi tamamlandı
 
Erzurum’da bu da mı olur demeyin..!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koop-İş taşeron işçileri bilgilendirdi
Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığı tarafından taşeron firma üzerinden ...
Türk Mimarlığı’na ‘Büyük’ destek
DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu’nun “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel ...
KUYAP Pasinler etabı tamamlandı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Kobi Çalışanlarına ve İşverenlere ...
 
Özcan seçimden birinci çıktı
6 Rektör adayının yarıştığı seçimde, mevcut rektör Prof. Dr. Sami Özcan, ...
Erzurum’a Yurt müjdesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öğrenci yurt İnşaatlarına ara vermeden devam ...
Fenerbahçe Erzurum’u seçti
Fenerbahçe Spor okulları Kayak ve Snowboard kampının Erzurum’da yapılacağı ...
 
ERZİMDER, eğitime odaklandı
Erzurum İmam Hatip Mezun ve Mensupları Derneği (ERZİMDER) Gençlik ve Spor ...
Ceylan’dan tarih içinde tarih dersi
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih ...
Koçak, ‘Cumhuriyet yeniden diriliştir’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, cumhuriyetin yeniden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva