ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>GUNCEL
25 Ekim 2016 Salı - 12:24

Tarihi Erzurum gün yüzüne çıkıyor

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen Murat Paşa Kent Meydanı Projesi, ince zevk ve estetik hassasiyetiyle ilerliyor

Tarihi Erzurum gün yüzüne çıkıyor

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen Murat Paşa Kent Meydanı Projesi, ince zevk ve estetik hassasiyetiyle ilerliyor. Her ayrıntıya vurgu yapan, en küçük ayrıntıyı gözden kaçırmak istemeyen Ali Korkut, DAP tarafından da desteklenen projenin bütün görkemiyle tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmasını istiyor. Murat Paşa Camii, Murat Paşa Hamamı ve Ahmediye Medresesi, şehrin önemli tarihi değerleri arasında yer alıyor.

Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen, DAP'ın proje finansmanı desteği sağladığı Murat Paşa Camii, Murta Paşa Hamamı ve Ahmediye Medresesini bir meydan içerisinde sunacak olan Murat Paşa Kent Meydanı projesi ilerliyor. Her adımı, en küçük ayrıntısı Belediye Başkanı Ali Korkut tarafından izlenen projenin soğuklar bastırmadan tamamlanması hedefleniyor. En küçük ayrıntıyı kaçırmak istemeyen Başkan Ali Korkut, tarihi eserleri incitmeyecek, onların estetiğine yakışır iş ve işçilik için hassas davranıyor. İnce zevk, estetik işçilik için projenin her anını, kullanılan malzemeyi, uygulama detayını izleyen Ali Korkut, "Böylesine kıymetli eserleri sunacak projenin kusursuz olması gerekiyor. Bütün çabamız bunun için" dedi.

"KADİM ERZURUM'U ORTAYA ÇIKARMAK"

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, 1314 tarihli Ahmediye Medresesi, 1573 tarihli Murat Paşa Camii ve Murat Paşa hamamının kadim şehrin can damarları olduğunu belirtiyor. Eski Erzurum'un gün yüzüne çıkarılmasının benzer projelerle mümkün olduğunu belirten Korkut, "Erzurum yerleşiminde tarihi eserlerin bir anlamı ve özelliği var. Şehrin ana noktalarını çizen bu eserler, zamanla kötü yapılaşmalarla işgale uğramış. kötü yapılaşmayı alandan uzaklaştırıyoruz, çevrenin nefes almasını sağlıyoruz. Bu aynı zamanda Erzurum merkezini bölge bölge nefes alır konuma getirmeyi sağlıyor. Projelerimiz ile kadim Erzurum'u ortaya çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.

"BELEDİYE, YÜK ALTINA GİRİYOR"

Ali Korkut, tarihi eserlerin çevresini açan projelerin, mali açıdan önemli yükler getiriyor. Murat Paşa Kent Meydanı projesi için 5 milyon lira civarında kamulaştırma yapıldığını anımsatan Ali Korkut, "Kent Meydanı projemiz tamamlanınca, 7 milyon lirayı bulan bir maliyet ortaya çıkacaktır. Bu maliyetin belediyeye geri dönüşü yok. Öyleyse niye bu yükün altına giriyoruz; Erzurum'un tarihi değerleriyle, eserleriyle gün yüzüne çıkması bizim için en önemli kazançtır. Bir şehri tarihi değerleri, aynı zamanda o yerin mührüdür. Biz, bu maliyetlere Erzurum'un mühürlerini canlandırmak için katlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

MURAT PAŞA CAMİİ TARİHÇESİ

Şehir merkezinde, bulunduğu mahalleye adını veren Murat Paşa Camii, yanındaki hamamla birlikte sur kapılarından Erzincan Kapısı civarındadır. Kitabesine göre 1573 tarihinde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Lala Paşa Camii’nden sonra Erzurum’daki ikinci Osmanlı camisidir. Yapı plan ve mimarı bakımından, şehrin kendisinden sonra inşa edilen tek kubbeli camilerine bir model oluşturmuştur. Caminin minaresi, doğusundaki Ahmediye Medresesi’nin minaresi ile ortaktır.

Ahmediye Medresesi ise 1314 yılında Ali oğlu Ahmet tarafından Darül Hadis (Hadis Okulu) olarak yaptırılmıştır. Kapalı avlulu medreseler grubuna giren yapı küçük ölçüde planlanmıştır. Dikdörtgen şekilli avlunun üzeri tonozla örtülüdür. Süsleme açısından sade olan medrese Selçuklu Medreseleri tarzında inşâ edilmiştir.

 
Erzurum markaları YÖREX’te
 
ATAÜNİ-Yerel Yönetim İşbirliği istişaresi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’den kış seferberliği
Büyükşehir Belediyesi, kırsalda karla mücadelenin yoğun yaşandığı bölgelerin ...
Gençler Demokrasi Şehitleri için yürüdü
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 15 Temmuz’da yapılan hain ...
İspir’e estetik yaklaşımı
Büyükşehir Belediyesi İspir ilçesinde muhteşem yatırımlara imza atıyor. ...
 
‘Erzurum Milli iradenin kaynağı’
Türk Ocakları Genel Merkez Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, 'Bu ülkeyi bin ...
Aziziye için kurumsal işbirliği
Aziziye Kaymakamlığının her ay yapmış olduğu kurumlar arası işbirliği ...
Büyükşehir yol güvenliğine yoğunlaştı
Büyükşehir Belediyesi yol güvenliği ve sinyalizasyon sistemi için son teknolojiyi kullanıyor.
 
Yerel medya bağımlılık farkındalığı eğitimi başladı
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti ...
Şehit Muhtar Sertbaş rahmetle anıldı
Azizoğlu 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle kendisini ziyaret eden muhtarların ...
2. OSB tahsis komisyonu toplandı
Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak olan yer tahsisleriyle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva