ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
25 Şubat 2014 Salı - 01:39

‘Tarihe açılan farklı bir pencere’

Konya başta olmak üzere Kayseri, Erzurum, Sivas diğer Selçuklu şehirlerin de yeniden büyük imar ve inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini kaydeden Başkan Akyürek, “Tarihi yapıların dokuların yeniden gün yüzüne çıkarılma sürecide eş zamanlı olarak devam ediyor’ dedi

‘Tarihe açılan farklı bir pencere’

ARZU TÜRKUÇAR
ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Medeniyetler tarihi açısından bakarsak; Selçuklu kadar kısa bir süre içerisinde bu kadar farklı medeniyetlerle harmanlanmış başka bir tarihi olgu yoktur. Bunun ifadesini, Selçuklu’yu sadece bir devlet olarak anlamamanız için söylüyorum” dedi.
TRT-HD kanalı tarafından yapımı tamamlanan ve Konya Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirilen “Anadolu’da Selçuklu” belgeseli tanıtım toplantısı Marriott Otel’de gerçekleşti. Tanıtım toplantısına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek katılımı ile gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan Bakan Davutoğlu, Selçuklu'nun, tarih çalışmaları yapanlar için olağanüstü bir alan ve son derece özgün bir tarih serüveni olduğunu vurgulayarak, "İster tarih yöntemi açısından olsun, ister tarih birikimi, ister tarih içerisindeki göçler ve bu göçlerin ortaya çıkardığı kültürel harman açısından olsun, hangi açıdan bakarsanız bakın insanlık tarihinin belki de en özgün, en çarpıcı, en ilgi çekici alanlarından biri Selçuklu tarihidir. Medeniyetler tarihi incelendiğinde Selçuklu, tarih olarak kısa bir aralık olarak gözükse de hemen hemen her şeyi içerisinde barındırır” diye konuştu.
Selçuklu’ya öncelikle medeniyetler tarihi açısından bakmak gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, “Daha sonra kendi tarihimiz açısından. Ben her iki açıdan da kendi kanaatlerimi belirtmek istiyorum. Medeniyetler tarihi açısından bakarsak; Selçuklu kadar kısa bir süre içerisinde bu kadar farklı medeniyetlerle harmanlanmış başka bir tarihi olgu yoktur. Bunun ifadesini, Selçuklu’yu sadece bir devlet olarak anlamamanız için söylüyorum. Orta Asya’da Horasan’da, Maveraünnehir’de daha çok göçebe ama yerleşik kültürün de izlerini barındıran bir sürecin içinde harekete geçmiş, hareketli bir topluluk düşünün. Bu hareketli topluluk, tarihin en kadim devlet geleneği olarak bilinen İran havzasına girer. 1040 ve 1071’de 31 sene içerisinde Malazgirt’e uzanır. Bu öyle bir serüvendir ki, herhalde tarihte yerleşik ve göçer olan bir kültürün bu kadar kısa sürede böylesine bir sentez oluşturması çok az yaşanmıştır. Mesela Roma ve Germen tarih incelemelerine bakıldığında, hareketli Germenler’in Romalılar ile buluşması asırlar almıştır” ifadelerini kullandı.
Başkan Akyürek ise, “Bu belgesel de TRT Genel Müdürümüze, tüm çalışanlarına yapımcı, kameraman bu belgesel de emeği olan bütün dostlarımıza şükranlarımız sunuyorum. Selçuklu ecdadımızı gündeme getirdiler. Günümüzün popüler tartışmalarının dışında farklı bir pencere tarihe açılmış oldu. İstikbal köklerdedir, köksüzleşirseniz köklerinizi bilmezseniz, köklerinize sahip çıkmazsanız geleceği kuramazsınız, oluşturamazsınız. Gelecekte kaybedersiniz” diye konuştu.
Konya başta olmak üzere Kayseri, Erzurum, Sivas diğer Selçuklu şehirlerin de yeniden büyük imar ve inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini kaydeden Başkan Akyürek şöyle devam etti:
“Tarihi yapıların dokuların yeniden gün yüzüne çıkarılma sürecide eş zamanlı olarak devam ediyor. Aritmetik bir sistemden bahsedebiliriz, tarihi yapılara ecdada sahip çıkma oranı arttıkça şehirlerimizin yükselişi de devam etmektedir. Yükselişi de artmaktadır. Buradan şöyle bir sonuç çıkarabiliriz kültürüne sahip çıkmayan şehirler, kökleriyle bağlı olmayan şehirler tarihi mirasına sahip çıkamayan şehirler kaybetmeye mahkumdur. Biz de şuanda sahip çıkma sürecindeyiz. Konya’da 2 bin 687 iş yeri topluca yeniden restore ediliyor. Ve yeniden tarihi Konya çarsısı olarak kıymetli bir şekilde inşa ediliyor. 2 binden fazlasının restore işleri bitti geri kalanları da 2014’te tamamlanacak.”
Başkan Akyürek, “Anadolu Selçuklu belgeseli de, bölge bir çalışma döneminde hakikatten büyük bir boşluğu dolduracaktır. Belgeselin yayın tarihi ilginç Çarşamba günü popüler kültürün biraz da gündem yaptığı bir tarihi olduğunu iddia ettiği dizinin yayın saatinin de birinci bölüm, Perşembe günüde yine farklı bir senaryo ile herkesi yakalamış olan Kurtlar vadisi dizisinin yayın saatinde de ikinci bölüm. Ben bu yayın saatlerinde TRT’yi ‘Anadolu Selçuklu’ belgeselini izlemeleri durumunda gençlerimizin insanımızın daha iyi bir şey yapmış olacaklarını buradan belirtiyorum. Tarihi dizi izlemek istiyorlarsa bu belgesel ile başlasınlar” dedi.
Belgeselin 4 dilde yayınlandığını ifade eden Başkan Akyürek, bu dillerin Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Arapça olduğunu belirtti.
Program sonrasında TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek’e plaket takdim etti.

 
Tarihin Işığında Hocalı Katliamı anlatıldı
 
Erzurum için Akıllı Kimlik’te geri sayım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Hocalı Katliamı, bir soykırımıdır’
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Hocalı’da Ermenilerin soykırım yaptığını belirtti
‘Cami ve İmam tanımı değişmek zorunda’
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üzerinde durdukları en önemli konulardan ...
Alcan Mobbing gerçeğini paylaştı
Mobbing Mücadele Derneği Erzurum Temsilciliği Başkanı Jale Hülya Alcan ...
 
Görmez'den tarihi tespitler
Türkiye'de meydana gelen bir hadisenin sadece ülke içinde kalmadığını ...
AÖF'ten 'Eğitim'e sanatlı yaklaşım
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından Finansbank’ın sponsorluğunda ...
Trafikte yeni dönem başladı
Alkollü araç kullanan sürücünün ehliyeti birinci seferde 6 ay, ikinci ...
 
Erzurum kurs sayısında 25’inci sırada
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), Ocak ayında işgücü yetiştirme programı kapsamında ...
Aydın’dan kayıt dışı uyarısı
Erzurum esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Bilim, Sanayi ve Teknoloji ...
Avşar, Hocalı katliamını anlattı
Konya’nın Kulu ilçesinde Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki “Hocalı” katliamı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva