ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çelebi'den Ankara çıkarması
Çelebi'den Ankara çıkarması
'Sarıkamış ve Çanakkale Şehitleri Koyun Koyuna'
'Sarıkamış ve Çanakkale Şehitleri Koyun Koyuna'
Hacımüftüoğlu: 'Gurur duyuyoruz'
Hacımüftüoğlu: 'Gurur duyuyoruz'
Abdurrahman Gazi'de çevre düzenlemesi
Abdurrahman Gazi'de çevre düzenlemesi
371 gıda işletmesi denetlendi
371 gıda işletmesi denetlendi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Mart 2024 Pazar - 01:08

Tandırlar Ramazan sofraları için yanıyor

Doğu Anadolu'da Ramazan sofralarının vazgeçilmez yöresel lezzeti tandır ekmeği yakılan tandırlarda kadın ustalar tarafından pişiriliyor.

Tandırlar Ramazan sofraları için yanıyor

Doğu Anadolu'da Ramazan sofralarının vazgeçilmez yöresel lezzeti tandır ekmeği yakılan tandırlarda kadın ustalar tarafından pişiriliyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren tandırın yakılarak hazır hale getirilmesi ve ekmeğin pişirilmesine kadar büyük bir ustalık isteyen tandır ekmeği, kadın ustaların hünerli ellerinden Ramazan sofralarına sunuluyor.

Geçmişten günümüze uzanan bir gelenek olan ve Erzincan’da dağ köylerinde halen kullanılan tandırlar birbirinden güzel lezzetlerin pişirilmesinde kullanılıyor. Anadolu’da yüzyıllardır kullanıldığı bilinen tandırlarda, kadınlar tarafından geceden mayalanıp sabahın erken saatlerinde hazırlanan hamurlarla Türk kültüründe geniş yer tutan tandır ekmeği pişiriliyor. Kadınlar tandır ekmeği üreterek hem UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine alınan lavaşı yaşatıyor hem de ekmek ihtiyacını karşılıyor.

Erzincan İnönü Mahallesinde bulunan bir fırında kadın ustalar Ramazan ayı dolayısıyla sabahın erken saatlerinden itibaren tandırları yakarak hazırlıklara başlıyor. Yoğunluk olmasından dolayı da vardiyalı olarak çalışan kadınlar uzun yıllardır ekmek paralarını tandırdan kazanıyor.

Tandır ekmeği yaparak geçimini sağlayan Güllü Biçer, Ramazan’da işlerinin daha yoğun olduğunu belirterek, “Yıllardır tandırda çalışıyoruz. Sabah erkenden gelerek hamurumuzu hazırlıyoruz. İçine de tuz maya su koyuyoruz. Hiçbir katkı maddesi yok. Hazır hale gelene kadar bir yandan da tandırımızı yakıyoruz. Daha sonra da ekmeğimizi pişiriyoruz. Ramazan’da da işler bayağı yoğun. Erkenden gelip marketlere daha erken gönderiyoruz. Niyetli olarak çalışmak da zor oluyor ama elimizden geldiği kadar vatandaşları memnun etmeye çalışıyoruz” dedi.

Erzincan’da tandır ekmeği 120 gram 8 TL, 5'li paket 40 TL’den satılıyor.

 
İliç’te toprak altında kalan pikaba ulaşıldı
 
Tekin: ‘Biz 1 milyon 100 bin kişilik bir orduyuz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yalçın Erzurum’un ‘Tansiyon’unu ölçüyor
Salih Yalçın’ın hazırladığı ve Ramazan ayının vazgeçilmezi haline gelen ...
Müftülükten Çat’ta irşat faaliyetleri
Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can ve Müftü Yardımcısı Sebahattin Erdoğan, ...
2025 EİT Turizm Başkenti'ne doğru Erzurum
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 4. Turizm Bakanları Toplantısı'nda "2025 ...
 
8 bin 659 tarihi eser Türkiye’ye iade edilecek
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Fransa'da yakalanan 8 bin 659 ...
Ersoy: 'Müzecilikte öncü bir Türkiye var'
Ersoy, “Yaklaşık 20 yılda müzecilik sahasında kat ettiğimiz muazzam mesafe, ...
İstiklal Marşını en güzel okumada yarıştılar
Yakutiye Kültür Kurumu İlkokulu minikleri 12 Mart İstiklal Marşımızın ...
 
 Yıldız’dan 12 Mart mesajı
Erzurum İl Millî Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, 12 Mart Erzurum’un düşman ...
Çağlar’dan ‘Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde’
Araştırmacı-yazar Müslüm Çağlar “Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” ...
Erbaş Ramazan ayının önemini paylaştı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ramazan ayının ilk teravih namazını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Erzurum'dan Semerkant'a Uzanan Yol
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva