ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
HABERLER>GUNCEL
15 Şubat 2010 Pazartesi - 00:01

“Talihsiz kent”

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın "Türkiye'nin Sıkışan Kentleri" raporuna göre, Erzurum ekonomik anlamda en hızlı gerileme kaydeden iller arasında yer alıyor.

“Talihsiz kent”

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) "Türkiye'nin Sıkışan Kentleri" raporuna göre, Türkiye, ihracatı, kişi başı milli geliri arttırsa da, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alsa da işsizliği önleme konusunda pek yol alamadı. Özellikle 20 ilde tehlike çanlarının çalmaya başladığına işaret ediyor. Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan Aydın, Denizli ve Muğla, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Erzurum, Erzincan ve Bayburt, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya'da beş yıldır işgücü ve istihdam azalırken, işsizlik ise artış gösterdi.  
//İSTİHDAM HACMİNDE DARALMA
 İSMMMO'nun "Türkiye'nin Sıkışan Kentleri" başlıklı ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile güncellediği verilerden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre, işsizlik sadece yoksulluğun ete kemiğe büründüğü Doğu ve Güneydoğu'da değil, kuzeyden güneye hatta batıya kadar uzandı. Söz konusu 20 ilde, istihdam edilenlerle işsiz kalanların toplamı anlamına gelen "işgücü" azaldı. Aynı şekilde iş olanakları da gerileyince istihdam edilenlerin sayısı düştü. Bu kentler için küresel kriz sadece tuz biber oldu, çünkü işsizlik 4 yıldır hem sayısal olarak hem de oransal açıdan sürekli tırmandı. Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan Aydın, Denizli ve Muğla, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Erzurum, Erzincan ve Bayburt, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya'da beş yıldır işgücü ve istihdam azaldı. İşsizlik ise arttı.
//DÖRT İLDE İŞSİZ SAYISI AZALDI-
Manisa, Afyon, Kütahya ve Uşak'ta ise işsiz sayısı azalmış görünüyor. 2004 ile 2008 yılları arasında işgücünde önemli gerileme yaşayan üç kent, işsiz sayısını 3-4 bin kişilik istihdam yaratarak azaltsa da işsizlik oranı yüzde 7.6'dan yüzde 8.3'e yükseldi. Trakya'da ise durumun biraz daha farklı olmasına karşın benzer bir sonuç söz konusu oldu. Yaratılan istihdam işgücündeki artışı karşılamaya yetmeyince işsizlik oranı yüzde 6.6'dan yüzde 11.2'ye çıktı. Üstelik, TÜİK'in Mart ayında açıklayacağı ve küresel krizin izlerini de taşıyacak yeni veriler henüz bu resmin içinde bulunmuyor.
//TÜRKİYE'NİN EN SIKINTILI KENTLERİ
Ege'nin turizm ve sanayi kentleri Aydın, Denizli ve Muğla yeni istihdam yaratmak yerine mevcut istihdamı azalttı. Aralarında bir dönemin "Anadolu kaplanı" Denizli'nin de yer aldığı üç kent, 2004 yılında 945 bin kişiye istihdam sağlarken, 2008 sonunda bu rakam 897 bin kişiye indi. Üç kentte 2004 yılında 1 milyon 24 bin kişi olan işgücü ise 2008 yılında 1 milyon 5 bin kişiye geriledi. İstihdam edilenlerle işsizlerin toplamından oluşan işgücü gerileyince de 2004 yılında Ege'nin üç kentinde yüzde 7.7 olan işsizlik oranı yüzde 10.8'e, 78 bin olan işsiz sayısı da 108 bine yükseldi. Diğer bir ifadeyle söz konusu kentler beş yılda yeni istihdam yaratmak yerine mevcut istihdamı da koruyamamış oldu.
//GAP BÖLGESİNDE İŞGÜCÜ AZALDI
Türkiye'nin doğurganlık oranı en yüksek, genç nüfusu en yoğun olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da "ilginç bir şekilde" çalışanlar ile iş arayanların sayısı, yani işgücü azaldı. Ancak bu durum, bölgedeki işsizliğin azalmasına katkı sağlamadı. Çünkü beş yılda bölgede istihdam edilenlerin sayısında da benzer bir gerileme yaşandı. Yıllardır bir türlü tamamlanamayan GAP bölgesindeki Şanlıurfa, Diyarbakır'da 550 bin olan işgücü 540 bine, 485 bin olan istihdam da 464 bin kişiye düştü.
//DOĞU'NUN "MAKUS TALİHİ"
Doğu Anadolu'nun "talihsiz kentlerini" ise Erzurum, Erzincan ve Bayburt oluşturdu. Üç kentin 408 bin kişilik işgücü beş yılda 40 bin kişi azalarak 368 bine indi. Ancak, istihdam edilenlerin oranı da 48 bin kişi azalınca işgücündeki azalma işsiz sayısını düşürmeye yetmedi. Böylece, Erzurum, Erzincan ve Bayburt'un 15 bin kişilik "işsizler ordusu" 23 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 3.6'dan yüzde 6.3'e ulaşmış oldu.
//KARADENİZ'DE DURUM PARLAK DEĞİL-
Karadeniz ve Orta Anadolu Bölgesi'nin sıkıntılı kentleri ise Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya oldu. İşgücü 1 milyon 110 binden 1 milyon 89 bine, istihdam ise 1 milyon 41 binden 1 milyon 8 bine düşünce, işsizlik oranı yüzde 6.2'den yüzde 7.4'e yükseldi. Daha önce 69 bin işsizi barındıran dört kent bu sayıyı 81 bin kişiye yükseltmiş oldu.
//EGE'DE DE İŞGÜCÜ GERİLİYOR-
İşsiz sayısını 83 binden 79 bine düşüren Manisa, Afyon, Kütahya ve Uşak ise bunu yarattığı istihdamdan çok, işgücündeki gerilemeye borçlu. 2004 yılında 1 milyon 87 bin kişilik işgücüne sahip olan dört kentte bu rakam 952 bine geriledi. İstihdam ise 1 milyon 4 binden 873 bine düştü. İşgücündeki azalma ve yaratılan istihdam işsiz sayısı 4 bin kişi indirmiş görünse de 2004 yılında yüzde 7.6 olan işsizlik oranı dört yıl sonra yüzde 8.3 olarak açıklandı.
Trakya'da ise biraz daha farklı bir durum söz konusu olsa da sonuç değişmedi. 550 bin kişilik işgücüne sahip Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli beş yılda bu rakamı 613 bine yükseltti. Ancak sadece 544 bin kişiye istihdam yaratabildiği için işsizlik oranı yüzde 6.6'dan Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 11.2'ye işsiz sayısı da 37 binden 69 bin kişiye yükseldi.
//İŞSİZLİĞİ AZALTAN İLLER-
İşsizliği hem oransal hem de sayısal olarak azaltan iller ise İstanbul, İzmir, Ankara, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli oldu. Söz konusu kentlerde işgücü artışına karşın istihdamda da önemli artış kaydedildi. İşgücüne yeni katılımlara rağmen, sanayi kenti İstanbul 2004 ile 2008 yılları arasında 400 bin kişiye istihdam yaratırken, Ankara yaklaşık 200 bin kişiye, İzmir ise 30 bin kişiye istihdam yarattı.
"İŞSİZLİĞİN HAKİM OLDUĞU BÖLGE GENİŞLEDİ"
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, yaptığı değerlendirmede, kronik hale gelen işsizlik sorununun artık hakim olduğu bölgeyi genişlettiğine dikkat çekerek, "20 kentte de 4 yıldır, işgücü eriyor, istihdam azalıyor, işsizlik ise artıyor. Bu kentlerden biraz daha iyi durumda olanlar ise işgücü ve istihdamda kısmi bir artış olması. Ancak bu illerde de işsizliğin düşmediğini görüyoruz" dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş.. 15 Şubat 2010 Pazartesi 11:55

içim yanarak iyi oluyor diyorum nedenmi.?. stk ların başına bakın mutlak kalkınma seviyesinde etkili rolleri olan..maliye nin işyeri kapatma istatiği belediye hizmetleri. sosyal yardımlşmanın yardım dağıtma oranının artışı... bazen yorumlarımda cahil cühela diyorum arkadaşlar kızıyor..ekonomik göstergeleri 7 yıldır değişmeyen Erzurumda aynı parti iktidar ya göstergeler yalan ya siyaset , yada bu cahil cühela çok ......saygılarımla

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İHL'den “Dinler Arası Hoşgörü” Projesi
İHA/Oltu Proje Koordinasyon Merkezi “AB Eğitim Programları” çerçevesinde ...
Özel İdare ilçelere yoğunlaşıyor
Orhan YILDIRIM(CİHAN)- İl Özel İdaresi, ilçelerdeki KÖYDES hizmetlerini ...
Ziraat Fakültesi yasta
İHA/ Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden ...
 
Doğu ısınacak
Kış Doğu Anadolu Bölgesinde etkisini artan biçimde sürdürüyor.Erzurum’da ...
Doğu’nun erdem merkezi
SAMET ÖZÜNAL/İHA/A.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ...
ASİMDER’den METZAMOR tepkisi
BÜLENT MAVZER/İHA/Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim ...
 
Dadaşlık bu işte..
GHA/Erzurum’da dün bir özel halk otobüsünde yaşanan olay, insanlığın ölmediğini ...
Girişimci Kadınlar’dan 2011 atılımı
İHA/Erzurum Girişimci Kadınlar derneği üyeleri 2011 Dünya Üniversite Kış ...
Özengiz’e güven oyu
GHA/Erzurum Minibüsçüler ve Dolmuşçular Odası Başkanlığı’nda yeniden Ali Özengiz dönemi başladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva