ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
 Pamuk Geçidi şehitlerine vefa
 Pamuk Geçidi şehitlerine vefa
Define avcısı yakalandı
Define avcısı yakalandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
1 Mart 2019 Cuma - 15:57

“Tabyaların Jeostratejik Analizi Projesi” birinci oldu

Erzurum Özel Bilge Koleji öğrencileri, Erzurum Tabyalarının jeostratejik analiz projesi ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birincisi oldu.

“Tabyaların Jeostratejik Analizi Projesi” birinci oldu

Erzurum Özel Bilge Koleji öğrencileri, Erzurum Tabyalarının jeostratejik analiz projesi ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birincisi oldu.

TÜBİTAK tarafından Erzurum'da bu yıl 50'incisi düzenlenen Araştırma Projelerine katılan Bilge Koleji, Türk Dili ve Edebiyatı, Fizik ve Coğrafya alanında hazırladığı üç proje ile bölge sergisinde büyük ilgi gördü. Projelerden, 'Erzurum Tabyalarının jeostratejik analiz' bölge birincisi oldu ve Türkiye birinciliğine katılmaya hak kazandı.

TÜBİTAK'ın 12 bölgeden biri olan Erzurum'daki bölge sergisine Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Rize ve Trabzon olmak üzere 10 il katıldı. Öğrenciler, Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili ve Edebiyat ile Yazılım olmak üzere 12 dalda proje sundular. Bu yıl 50'incisi düzenlenen 2019 yılı bölge yarışmasına tüm illerden 1754 proje başvurusunun yapıldığı ve ilk değerlendirme sonucunda 100 proje bölge sergisine davet edildi.

Özel Bilge Koleji üst üste üç sezon bölge finallerine proje gönderen ve bir sezonda üç proje ile bölge finallerinde temsil edilen tek özel okul olma başarısını gösterdi.

Özel Bilge Koleji Kurucu Müdürü Abdullah Samancı, Türkiye'nin eğitim sisteminin proje tabanlı olması gerektiğini ifade ederek “Özel Bilge Koleji olarak bölgemizde bu alanda öncü olduk ve olmaya devam edeceğiz. Proje tabanlı eğitimle yetişen gençlik Türkiye'nin gelişmesine müspet katkıda bulunacak. Projelerden biri olan 'Erzurum Tabyalarının jeostratejik analiz' bölge birincisi seçilerek Ankara'da düzenlenecek olan Türkiye birinciliğine katılmaya hak kazandı." diye konuştu.

Özel Bilge Koleji Coğrafya Bölümü için hazırlığı ve birinci seçilen 'Erzurum Tabyalarının jeostratejik analiz' projesini danışman öğretmen Elif Aydoğan ve öğrenciler Yiğit Saatcioğlu ile Emir Akal hazırladı.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Erzurum'u savunmak için yapılan ve silahlarla güçlendirilen askeri yapı olan Erzurum tabyalarını konu alan projede amaçlarının bu yapılan birbirlerine ihtiyaç duyup duymadıkları, gerçekten de doğru konumlarda bulunup bulunmadıkları, askeri açıdan hala önemlerini koruyup koruyamadıkları gibi soruların jeostratejik cevapları verilmemiş olması ve bunun açıklığa kavuşması olduğunu söyleyen Elif Aydoğan, "Bu araştırmada Erzurum şehri çevresindeki tabyaların mevcut konumları analiz edilerek, neden bu konumlarda bulundukları, tam olarak neyi korumayı hedefledikleri, neden bu kadar yaygın oldukları belirlenecektir" dedi.

Özel Bilge Koleji'nin Fizik Bölümü için 'Strafor yerine ısıcam ile enerji performansı' projesini danışman öğretmen Burhan Çetin ile öğrenciler Onur Kadim Tanrıver ile Abdulkadir Modaoğlu hazırladı. Enerjinin kainat sisteminin var oluşunun temel unsurlarından olduğunu vurgulayan Çetin, "Bu araştırmada nitel ve nicel gözlemlere yer verilmiş, nicel gözlemler için global birim sistemi olan SI birim sistemleri kullanılmıştır. Projede gerçek malzemeler kullanılarak oluşturulan prototip yaklaşık olarak birebir ölçeklerde küçültülmüş olup, deneyin normal şartlar altında yapılmasına hassasiyet gösterilmiştir. Deneyde kontrol değişkenlerinin her iki sistem içinde eşdeğer olması sonucu gerçekliğe yakınlık payını artırmıştır. Grafikler ve nicel gözlemler sonucu ısı camın ısı yalıtımının strafor köpüğün ısı yalıtımından daha yüksek değere sahip olduğu saptanmış olup, gerçek boyutlarda uygulandığı zaman sergilenecek enerji performansı öngörülmüştür" ifadelerini kullandı.

Özel Bilge Koleji'nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümündeki 'Tabuları yıkıyoruz' projesini ise danışman öğretmen Mustafa Parlak ile öğrenciler Nursefa Kocaman ile Sevhanur Nalbulan hazırladı. Projenin lise dengi okullarda kullandığı bir sınav dersi olan ve öğrenciler üzerinde ezber baskısı oluşturduğu tespit edilen Türk Dili ve Edebiyatı dersinin bahse konu etkinlerinden öğrencilerin kurtarılması için düşünüldüğünü belirten Parlak "Bu kapsamda projemizin hipotez cümlesi şu şekildedir. Türk Dili ve Edebiyatı dersi ezber gerektiren ve ezber boyutu zor olan bir derstir. Projemiz kapsamında ilk olarak orta öğretim 11 ve 12'inci sınıf öğrencilerin oluşan 100 kişilik bir örnekleme grubunun Türk Dili ve Edebiyatı dersine karşı tutumlarının tespiti için anket uygulandı. Öğrenci tutumlarını olumlu yönde etkileyecek bir tabu oyunun tasarlanması düşüncesinden önce oyun kavramının eğitime etkisi üzerinde bir literatür taraması yapılmış ve oyunla eğitimin daha kolayı ve kalıcı olduğu fikri edinilmiştir” dedi.

 
“Sömürücülere hayat hakkı tanımayacağız”
 
Özdilek GS maçını değerlendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beşiktaş’ta İzmirliler, Arnavutköy’de Erzurumlular
CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in düzenli olarak hazırladığı Gayrimenkulün ...
Coşkun: “AB ve BM Hocalı Soykırımına sessiz kaldı”
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Hocalı Katliamı'na ...
Çakmak’tan proje değerlendirmesi
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından her yıl ...
 
ATASEM, TÜRKAK’a akredite oldu
Turan, ATASEM Personel Belgelendirme Biriminin, Avrupa Birliği standartlarında ...
Aliağa’da dadaş ağırlığı
Türkiye’nin en değerli sanayi kuruluşlarına ve limanlarına ev sahipliği ...
TEKNOFEST 2019 başvuru süreci açıklandı
Bu yılki insanlık yararına teknolojiler yarışması AFAD öncülüğünde düzenlenecek.
 
İşte Türkiye’nin 2018 yılı patent haritası
2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan patent başvurusu sayısının ...
‘Çocuk istismarına hayır!’
Tamamen gönüllülük esası güden bir dernek olduklarını dile getiren UCİM ...
Çin zulmü devam ediyor
Doğu Türkistan'da petrol ve kömür havzalarının sahibi olmak amacıyla bölgeyi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva