ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Küçükoğlu ailesi yasta
Küçükoğlu ailesi yasta
Palandöken beyaz örtüye girdi
Palandöken beyaz örtüye girdi
Küçükoğlu gündemi değerlendirdi
Küçükoğlu gündemi değerlendirdi
Burak Alemdar Milli Takım aday kadrosunda
Burak Alemdar Milli Takım aday kadrosunda
Diyanet  vekaletle kurban bedelini açıkladı
Diyanet vekaletle kurban bedelini açıkladı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Aralık 2014 Cuma - 08:04

TÜHAD’tan tüketiciye müjde

M.COŞKUN-“Bankalardan alından kredilerde kullanılan dosya masrafları nasıl geri alınır?” sorusunun cevabını Tüketici Hak Arama Derneği Eş Başkanı Av. Erhan Topcu verdi. Topcu, “Bizlere müracaat eden Vatandaşlarımızın masraflarını, herhangi bir ücret talebi olmadan alıyoruz.” dedi.

TÜHAD’tan tüketiciye müjde

Dosya masraflarını geri alayım derken, kendilerini danışman firma olarak tanıtan dolandırıcıların hışmına uğrayan vatandaşa Tüketici Hak Arama Derneği Eş Başkanı Av. Erhan Topcu, önemli uyarılarda bulundu. Dosya masraflarının nasıl alınacağına dair önemli bilgileri de Tüketici Hak Arama Derneği Eş Başkanı Av. Erhan Topcu, Gazetemiz GÜNEBAKIŞ muhabirine anlattı.

Mağdurlardan hiçbir ücret talep etmeden dosya masraflarını aldıklarını söyleyen Topcu, “ Vatandaşlarımızdan dosya masraflarına yönelik çok soru almaktayız. En çok sorulanlar ise, dosya masraflarını almak için nereye başvuru yapmalıyız ve nasıl bir yol izlemeliyiz? Vatandaş ilk olarak krediyi hangi banka şubesinden çekmiş ise, o bankaya giderek ayrıntılı hesap özeti alacak. Hesap özetini aldıktın sonra, ikametgâhının bağlı olduğu kaymakamlığın tüketici hakim heyetine başvuracak. 28 Mayıs 2014 tarihinde çıkan yeni tüketici kanunuyla birlikte, miktar sınırlaması değişti. Önceden Bin 272 TL’yken yeni kanunla birlikte bu sınırlama 2 Bin TL’ye çıktı. İlçe hakim heyetine başvuru miktarı 2 Bin TL’ye, İl hakim heyetine başvuru miktarı da 3Bin TL’ye çıkmıştır. Peki, dosya masrafınız 3 Bin TL’nin üzerindeyse ne yapmalısınız? Bu durumda Tüketici mahkemesine başvurmalısınız. Peki, çoğu şehirde tüketici mahkemesi yok. Bu durumda vatandaş ne yapmalı? Tüketici mahkemesi sıfatıyla asli hukuk mahkemesinde davayı açabilirler. Tüketici Hak Arama Derneği olarak biz de vatandaşa, ücretsiz avukat desteğinde bulunuyoruz. Vatandaş hakim heyeti kararını aldıktan sonra, eğer dosya masrafının ücreti Bin 272 TL’nin üzerindeyse dava açmalıdır. Altında ise ilanlı icra takibi yoluna gidebilir. Vatandaş dava açarken nasıl yapacağını bilmiyor. Ekstradan 160 TL harç masrafı yatırıyor. Bunun önüne geçmek için dernek olarak vatandaşlara yardımda bulunuyoruz. Her hangi bir avukatlık vekâlet ücreti almadan, tamamen ücretsiz bir şekilde kendilerine yardımcı oluyoruz, vekâlet sunuyoruz, dosya masraflarına yönelik davalarını açıyoruz ve dava açarken yatırmaları gereken 160 TL harç masrafını da derneğimiz karşılıyor. Davayı kazandıktan sonra banka doğrudan parayı yatırmıyor. Mahkeme kararıyla ilanlı icra takibi başlatıyoruz. Bu takibi başlatırken de bir harç masrafı var ve bunu da derneğimiz karşılıyor. Yani Dosya masrafı için vatandaş bize başvurduğu zaman biz herhangi bir ücret almadan dosya masraflarını alıyoruz. Ancak bu dosya masrafları son 10 yıl için geçerli. 10 yılı geçmiş olan kredilerin dosya masrafları alınamıyor. Bu 10 yıl için kredi kartı aidatlarını da alabiliyorsunuz. Önemli bir hususta şu var ki, dosya masraflarının sadece bireysel kredi çekenler geri alabilir. Ticari kredilerin dosya masraflar geri alınamıyor.” diye konuştu.

DOLANDIRICILARIN GELİR KAYNAĞI; DOSYA MASRAFLAR

Dosya masraflarını kullanarak vatandaşı dolandıranlara karşı dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Av. Topcu, “Dosya masrafları dolandırıcılar için büyük bir gelir kaynağı oluşturmuş durumda. İşte biz avukatız diye arıyorlar, vekâlet çıkarttırıyorlar ve onu kendilerine yollamanızı istiyorlar. Siz yolladığınız zaman tüm bilgileriniz onların ellerine geçmiş oluyor. Kredi kartınızda, bankamatik kartınızda ne kadar para varsa çalıyorlar. Ayrıca avukatlar yoluyla da dosya masraflarınızı alıp kendilerine geçiriyorlar. Vatandaş da ‘800–900 TL aman uğraşmayım’ diyor. Bu sayede onların elinde de paralar kalmış oluyor. Bunlara dikkat etmelisiniz.” şeklinde konuştu.

 
‘Kadına şiddeti lanetliyoruz’
 
BEAH’ta alkışlanacak etkinlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BEAH Sağlık Mezunları Kurultayı’nda…
Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Bölge Eğitim ve Araştırma ...
‘Bir Gün Değil, Her Gün Yanınızdayız’
Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nce 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü münasebetiyle ...
ATAÜNİ’de gerçeği aratmayan tatbikat
Atatürk Üniversitesi rektörlük binasında olası afet durumunda kapalı alan ...
 
Ulgar’da ulaşım zorlaştı
Kar ve tipi nedeniyle Erzurum-Posof arasında yer alan 2550 rakımlı Ulgar ...
Erzurumlu daha duyarlı
M.COŞKUN-Diğer illere göre kan bağışında ilk sıralarda yer alan Erzurum, ...
‘Yeter ki gönüller engelli olmasın’
Engelliler Haftası nedeniyle AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, ...
 
DEGD’den fırsat eşitliği vurgusu
Dünya Engelliler Gelişim Derneği (DEGD) Başkanı İslam Meral, 3 Aralık ...
‘Kendimizi engellilerin yerine koymalıyız’
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, 3 Aralık ...
Erzurum’un gürültü haritası çıkarılıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı ile illerdeki gürültü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva