ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Genç Dadaşlardan milli görkemde fener alayı
Genç Dadaşlardan milli görkemde fener alayı
Oltulu Dadaşlar milli coşku yaşadı
Oltulu Dadaşlar milli coşku yaşadı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2015 Çarşamba - 01:19

TÜFE’de 2015 uğuru

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye’de yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge Erzurum oldu.

TÜFE’de 2015 uğuru

Türkiye’de yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge Erzurum oldu. TÜİK Ocak 2015 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar aralık ayına göre yüzde 0,66 oranında artış gösterdi. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 4,83 olarak hesaplandığı Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2014 aralık ayına göre de yüzde 0,66 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,57 olarak kaydedildi.
OCAK AYI TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM
TÜFE verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.44, yıllıkta yüzde 2,41, oranında düşük çıktı. Bölgedeki 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise Türkiye ortalamasının yüzde 0.23 oranında altında belirlendi.
AĞRI BÖLGESİ OCAK AYI TÜFE’Sİ
TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 1,17 oranında artış kaydetti. Bu bölgede yıllık fiyat artış oranı yüzde 6,98, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 8,61 olarak bildirildi.
MALATYA BÖLGESİ OCAK AYI TÜFESİ
Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda aralık ayına göre yüzde 0,34 oranında arttı. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde yıllık bazda yüzde 6,14 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,80 olarak açıklandı
OCAK AYI VE VAN BÖLGESİ TÜFESİ
TÜİK verilerine göre, Ocak 2015 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,83 oranında yükseldi. Van bölgesinde Yıllık enflasyon yüzde 6,95 ölçeğinde belirlenirken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 8.54 düzeyinde ölçüldü
ARALIK AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede ekim ayı bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 0,09’luk düşüşle Malatya Bölgesi, 2013 yılı aralık ayına göre yüzde 8,57 ile Ağrı bölgesi, Yıllıkta yüzde 8.57  ile Ağrı Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 8.99 ile Malatya bölgesi oldu.
TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI DOĞU BÖLGELERİ
Bölgedeki 4 istatistik alan içinde aralık ayı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 0,68’lik düşüş  ile Erzurum  Bölgesi, 12 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 6,87 ile Erzurum Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 6,87 ile Erzurum Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 8.60 ile Van Bölgesi oldu
OCAK AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede ocak ayı bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 1,17 ile Ağrı Bölgesi, Yıllıkta yüzde 6,98  ile Ağrı Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 8.80 ile Malatya bölgesi oldu.
TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI DOĞU BÖLGELERİ
Bölgedeki 4 istatistik alan içinde Ocak ayı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 0,34 ile Malatya Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 4,83  ile Erzurum Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 8.54 ile Van Bölgesi oldu
TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) AYLIK YÜZDE 1,10 ARTTI
TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,10, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,10, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,24 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,80 artış gerçekleşti.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 4,19 İLE ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ
Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,52, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,52, ev eşyasında yüzde 2,01, eğlence ve kültürde yüzde 1,64 artış gerçekleşti.
AYLIK EN FAZLA DÜŞÜŞ GÖSTEREN GRUP YÜZDE 6,98 İLE GİYİM VE AYAKKABI OLDU
Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Ocak ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,56 ile ulaştırma oldu.
YILLIK EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 13,06 İLE LOKANTA VE OTELLER GRUBUNDA OLDU
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10,97), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 9,77), giyim ve ayakkabı (yüzde 9,14), ev eşyası (yüzde 8,54) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 2,06 İLE TR32 (AYDIN, DENİZLİ, MUĞLA)’DE OLDU
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 8,34 ile TR10 (İstanbul) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,53 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale) bölgesinde gerçekleşti.
Ocak 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 37 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 283 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 106 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,59 artış gösterdi.
 Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,27 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,19 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,95 artış ve su sektöründe yüzde 11,31 artış olarak gerçekleşti.
 Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması (yüzde 11,31), kömür ve linyit (yüzde 6,35), mobilya (yüzde 2,85) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde -21,89), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -17,24) ve tütün ürünleri (yüzde -2,20) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
 Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Ocak ayında en yüksek aylık artış dayanıklı tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.
 

 
Sekmen: ‘Göçü tersine çevireceğiz’
 
Kar yağışını davul çalarak kutladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göç sorununa sendika yaklaşımı
M.COŞKUN-Erzurum Demiryol-İş Sendika Başkanı Yusuf Gökcan ve Koop-İş Sendikası ...
Bu da ‘civil altın’
M.COŞKUN-Yaz mevsiminde kilosu 7,5 TL’den satışa sunulan Erzurum civil peyniri, 16 liraya yükseldi.
Bulutlar: ‘MÜSİAD Erzurum’un nabzı’
Erzurum sanayisinin gelişimi ve hedeflenen yol haritasının konuşulduğu ...
 
İller ihracat sıralaması açıklandı
Mahmut AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi Ocak 2015 dönemi ihracat verilerini ...
Yol İş: ‘Nüfus kaybı nüfuz kaybettirmesin..’
M.COŞKUN-Erzurum Yol-İş Sendika Başkanı Kıyas Daşkaya, Erzurum kanayan ...
KUDAKA’dan çağdaş yaklaşım
KUDAKA, Bölge İstatistik Veri Tabanı çalışmasını paylaşıma açtı.
 
DAP’tan hayvancılıkta yeni yaklaşım
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca, Küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde ...
Ekonomi Bakanlığı açıkladı….
M.AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’un, 2014 yılı bütününde 32,9 milyon dolar ihracat, ...
Doğu’da artış, Erzurum’da düşüş var
M.AKDAĞ-ÖZEL-Ekonomi Bakanlığı 2014 yılı dış ticaret kesin verilerine ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva