ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>TÜRKİYE
25 Nisan 2019 Perşembe - 18:25

TTK Tarihe ışık tuttu

Turan, “Günümüzde dayatılan Ermeni iddiaları da dahil olmak üzere arşiv hazinesine dayanarak dünyada verilemeyecek hesap yoktur. Bir gün bu isnat ve iddialar Türk tarih ve arşiv çalışmalarıyla çürümeye mahkumdur”dedi.

TTK Tarihe ışık tuttu

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, “Günümüzde dayatılan Ermeni iddiaları da dahil olmak üzere arşiv hazinesine dayanarak dünyada verilemeyecek hesap yoktur. Bir gün bu isnat ve iddialar Türk tarih ve arşiv çalışmalarıyla çürümeye mahkumdur”dedi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri iş birliğiyle düzenlenen “Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu” başladı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, arşivlerin devlet olmanın en güçlü göstergelerinden birisi olduğuna dikkat çekerek gerek Osmanlı gerekse Cumhuriyet arşivinin muazzam bir belge hazinesi olduğunu belirtti.

Tarihin ancak arşivler sayesinde doğru yazılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Ünal, “Osmanlı’nın muazzam arşiv mirası olmasaydı, günümüzde Batılıların Osmanlı’ya dair oluşturmaya çalıştıkları algının tarihi doğrular olarak kabul edilebileceğine” işaret etti. Arşivlerin devleti sağlam temeller üzerine inşa etmenin teminatı olduğunu ifade eden Ünal, “Bugün bu sempozyumda, milletimize karşı bilinçli ve sistemli olarak uygulanmaya çalışılan yıkıcı faaliyetlerin tarihi temeli ele alınacak ve görülecektir ki milletimiz her seferinde inancı, vatanperverliği ve istikameti sayesinde daha güçlü olmayı bilmiştir” dedi.

“TARİH VE ARŞİV ARASINDA KOPMAZ BİR BAĞ VARDIR”

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da tarih boyunca zengin kütüphanelerle, devletlerin gelişmesi arasında doğrudan bağlantı olduğunu ifade etti. Devrin en güçlü ordusuna ve zengin hazinesine olan sahip olan Selçukluların, aynı zamanda yüz binlerce ciltlik kitabı içeren büyük kütüphanelere ve belge varlığına da sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turan, arşiv ve tarih arasında kopmaz bir beraberlik olduğuna dikkat çekti.

Tarih ve arşivin toplum ve devletin hafızası, bilgi birikimi, kendini bilme kaynağı, bir sorunu çözme anahtarı ve milletin kimliği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turan, “Günümüzde dayatılan Ermeni iddiaları da dahil olmak üzere arşiv hazinesine dayanarak dünyada verilemeyecek hesap yoktur. Bir gün bu isnat ve iddialar Türk tarih ve arşiv çalışmalarıyla çürümeye mahkumdur” şeklinde konuştu.

Osmanlı devletinin her bakımdan mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu arşiv mirası sayesinde pek çok ülkenin muhtaç olduğu ve teveccüh gösterdiği bir devlet konumunda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turan, “Bu kuvvetli mirasla geleceğe daha güçlü yürümememiz için hiçbir sebep yoktur” dedi.

“ANADOLU'DA ERMENİ MEZALİMİ” ÖZEL OTURUMU YAPILDI

Konuşmaların ardından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Kudüs'te Hristiyan Mezhep ve Milletlerin İdaresi" isimli kitabı takdim etti. Etkinlik, öğleden sonra Türk Tarih Kurumunda düzenlenen oturumlarla devam etti. Sempozyumda ilk olarak “Anadolu'da Ermeni Mezalimi” başlıklı özel oturum gerçekleştirildi.

İki gün boyunca arşivci, akademisyen ve uzmanların katılımıyla bilgi ve belge yönetimi alanında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerin paylaşılacağı sempozyumda, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti arşiv birikiminin, çağın gereklerine uygun olarak geliştirilmesi hedefine yönelik değerlendirme ve öneriler dile getirilecek. Sempozyumda ayrıca, “Türkiye arşivlerinde e-dönüşüm süreci”, “Endüstri 4.0 uygulamalarının arşiv çalışmalarına yansımaları”, “arşivlerin eğitim işlevi” ve “arşiv gereçlerinin bakım ve muhafazası” gibi konular da tartışılacak.

 

 
AK Parti istişare edecek
 
İŞKUR’dan Kariyer Günleri etkinliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Belgeler elimizde’
Erdoğan, “Daha 25 sene önce Ruanda'da 800 bin insanı soykırımda kimlerin ...
Erdoğan’dan ‘Türkiye İttifakı’ açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Benim Türkiye İttifakı ile ilgili kastım, cumhurdan ...
‘Çocuk kalbinden daha geniş bir umman yok’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Savaşların, çatışmaların, açlık ve ...
 
Bu coşku ebediyyen dinmesin
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz ...
“Türkiye dimdik ayaktadır”
Erdoğan, “Ülkemdeki ekonomik durumla alakalı Batı dünyasının belli kesimleri ...
"Türkiye, bölgesinin kaderidir"
Akar, "Coğrafya, bir ulusun kaderidir derler. Biz ise Türkiye, bölgesinin ...
 
Yıldırım: “Sahtekarlığın son kullanma tarihi olmaz”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Binali Yıldırım, "Sahtekarlığın ...
Çavuşoğlu: "Tarihimizde soykırım yoktur"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tarihimizi, özellikle de kendi tarihini ...
Erbaş: “Terör örgütleri, hepimizin ortak düşmanıdır”
Yeni Zelanda’da geçtiğimiz günlerde terör saldırısı sonucu 51 Müslümanın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva