ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
HABERLER>EKONOMİ
26 Mart 2015 Perşembe - 11:03

TOKİ serüveni Horasan’la başladı

TOKİ Başkanı Turan, ‘TOKİ’nin varlık sebebi Cumhuriyet’in başında 1924 Erzurum Horsan depreminin olması. Eytam Sandığı, Emlak ve Eytam Bankası’na yapı sektörüne destek olması için dönüştürülüyor.”dedi.

TOKİ serüveni Horasan’la başladı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ’nin 2023 hedefinin 1 milyon konut olduğunu ve artık şehirlerde dikey mimariden yatay mimariye geçeceklerini açıkladı.

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) Çarşamba Sohbetleri’nde verdiği konferansta TOKİ’nin tarihçesini ve faaliyetlerini anlattı. Konferansa Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan’ın yanı sıra çok sayıda dinleyici katıldı.

İstanbul’dan çok yoğun talep aldıklarını kaydeden Turan, “İstanbul’da konut sahibi olmak için o ana kadar hiç konut sahibi olmama şartı getirdik. Neden insanlar TOKİ’ye konut talebiyle geliyorlar? En çok talebin olduğu il Gaziantep’tir. 2015 yılında 50 bin nitelikli sosyal konut üretmiş olacağız. Bizim bütün disiplinimiz bu yönde. Bütün şehirlerimizde dikey mimariden yatay mimariye geçmek gibi bir disipline sahibiz. Önümüze gelen bütün projelere artık bu gözle bakıyoruz. Yatay mimariyi hakim kılmaya çalışıyoruz. Metropol şehirlerde uygun alanlarda bu uygulanabilir. Banliyö alanlarında yatay mimariyi hakim kılmaya çalışıyoruz” dedi.

TOKİ’nin toplumun konut ihtiyaçlarına cevap verecek bir idare olduğunu belirten Turan, “İdaremizi güçlendirme beklentisi vardır. Bunun için yoğun çalışma içine girdik. 81 ilin 79’unda aktif şantiyemiz var. Konut ihtiyacı dışında kamu binası yapımı için de TOKİ görevlendirilmiştir. İdare, bu manada devletimizin sosyal birçok amaçlı yatırımlarına karşılık verecek önemli bir idaredir.. Hükümetin tanımlanmış bir 2023 hedefi var. Biz de 1 milyon konut hedefi var. 2023 yılına Türkiye’yi nasıl hazırlarız sorusuna yöneldik” diye konuştu.

SON 12 YILDA 650 BİN KONUT ÜRETİLDİ

TOKİ’nin kısa tarihini anlatan Turan, “İdarenin varlık sebebi Cumhuriyet’in başında 1924 Erzurum Horsan depreminin olması. Eytam Sandığı, Emlak ve Eytam Bankası’na yapı sektörüne destek olması için dönüştürülüyor. 1940’larda Ankara Saraçoğlu Mahallesi Emlak ve Eytam Bankası sorumluluğunda yapılıyor. 1984 yılına gelindiğinde kentlerde 2 milyon gecekondu inşa edilmiş hale geliniyor. Bu dramatik aşamada TOKİ kuruluyor. 1984 yılında idare kurulduktan sonra 2002 yılına kadar 43 bin konut üretiyor. Ancak toplu konut fonunun genel bütçeye alınmasıyla idare atıl hale geliyor. 1994 yılında ilk defa İstanbul’da toplu konut hareketleri yapılıyor. TOKİ bugününü şekillendiren şey geçmişteki Kiptaş uygulamalarıdır. Ayrıca Başbakanlığa bağlı olması da önemli. İşlevselliğini artıran en önemli şey Başbakanlığa bağlı olmasıdır. Gelişen 12 yıllık süreçte 81 vilayette 650 bini aşkın konut üretmiş. 7 bine yakın Türkiye genelinde sosyal tesis inşa edilmiş. Bin 10’a yakın cami inşa edilmiş. Son 3 yıl içerisinde TOKİ 286 tane hastane inşaatı ihale etmiş. 130-140 tanesini teslim etmiş bulunmaktayız. Geri kalanların inşaatı devam ediyor. Ortalama 3 milyon vatandaşımız TOKİ binalarında yaşıyor. Türkiye’de son 12 yılda üretilen toplam konutun yüzde 8 ile 9’u TOKİ tarafından üretilmiş” şeklinde konuştu.

TOKİ’NİN YENİ KONUTLARI YAŞAM ALANI ŞEKLİNDE OLACAK

Türkiye’de konuta ait şeyin tedricen kendini geliştirdiğini ifade eden Turan, ”İnsanlar başlarını sokacak bir ev ararken artık beklentilerini geliştirdiler. Aynı zamanda barındıkları konutların bir yaşam alanında olmasını istiyorlar. Kendi vizyonumuza yeni şeyler ekledik. Yaşam alanı konseptini geliştireceğiz. Bu konuda çalışmalarımız var. Bizim asıl uğraştığımız konu dar gelirli vatandaşlarımızın konut edinimini kolaylaştırmak ve hiç konut sahibi olmayanları konut sahibi yapmak. Biz üst segmentle ilgilenmiyoruz” ifadelerini kullandı.

EN YÜKSEK BİNA TOKİ’NİN OLMAYACAK

Turan, “‘Biz hiçbir şehirde en yüksek bina TOKİ binası olmayacak’ sloganıyla hareket ediyoruz. Şehirlerin geleceğini şekillendiriyoruz. Bizim anlayışımız geleneksel mahalle anlayışıdır. Sosyal ekonomik açıdan farklı olan ailelerin farklı ortamlarda yaşamasını aşmaya çalışıyoruz. Hepsinin bir arada yaşayacağı binalar inşa ediyoruz. Esnafı olmayan bir sokak, şehir düşünülemez. Bütün projelerimizi esnafın, caminin, meydanın, kafeteryanın olduğu yerleri planlayarak uyguluyoruz. İstanbul’da 2 bin 618 konutluk yeni bir proje ürettik. Burası mahalle konseptinde üretilen bir alan olacak” dedi.

Farklı illerde farklı mimarilerin hakim olduğunu ve illerde hakim mimariye özgü binalar inşa etmeye başladıklarını ifade eden Turan, “TOKİ için en önemli iki başlık var; alt ve orta gelirli ailelere sosyal evler inşa etmek ve kentsel dönüşüm. Şehirlerimizi deprem konusunda sağlam binalarla inşa etmek zorundayız. Türkiye’nin 53 vilayetinde kentsel dönüşüm yapıyoruz. Mamak’ta 5 bin kentsel dönüşüm yapıyoruz. Şahıslara 140 bin liraya kadar restorasyon çalışmalarına kredi sağlıyoruz. Şahıslara sağlıyoruz, kurumlara sağlamıyoruz. 750 personel arkadaşımız var. Özveriyle çalışıyoruz” diye konuştu.

 
‘Halkın kabusu oldular’
 
Milli Ozan Çobanoğlu saygıyla anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Köprüköy liderliği bırakmadı
Mahmut AKDAĞ-Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı Şubat 2015 bülteni yayımlandı
Erzurum Konutta 32’inci
Mahmut AKDAĞ-Erzurum, Türkiye illeri konut satışlarında şubat ayında 31, ...
İŞ-KUR’dan ERTANSA’ya istihdam teşekkürü
Son zamanlarda başarılı çalışmaları ile adından söz ettiren ERTANSA A.Ş.’ye ...
 
Patent kültürümüz zayıf...!
Patent konusunda Erzurum’da kültürün henüz istenilen düzeyde olmadığını ...
İşte Erzurum'un bütçe dengesi
Mahmut AKDAĞ-Maliye Bakanlığı 2015 yılı şubat dönemi il gelirinin gideri ...
Erzurum gelirde 3, giderde 2’inci oldu
Mahmut AKDAĞ-Erzurum gelirin gideri karşılama oranı bakımından Türkiye ...
 
ETB’den Çanakkale çıkarması
Erzurum Ticaret Borsası, Çanakkale savaşlarının 100. Yılı dolayısıyla ...
Rekor Erzurum’da
M.AKDAĞ-Erzurum 2014 yılı şubat ayına göre, bu dönemde kurulan şirket ...
Erzurum yükseliş devrinde
M.AKDAĞ-Erzurum’un şubat ayında kurulan şirket sayısı, Doğu Anadolu Bölgesinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva