ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>EKONOMİ
4 Kasım 2018 Pazar - 13:55

TOKİ’den tüketiciye enflasyon müjdesi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ’den konut, iş yeri ve arsa alan vatandaşların geri ödemelerinde 6 ayda bir uygulanan dönemsel artış oranını 2019 yılı için sabitlediklerini açıkladı

TOKİ’den tüketiciye enflasyon müjdesi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ’den konut, iş yeri ve arsa alan vatandaşların geri ödemelerinde 6 ayda bir uygulanan dönemsel artış oranını 2019 yılı için sabitlediklerini belirterek, artış oranının enflasyon, TÜFE ve Yİ-ÜFE oranlarının altına çekildiğini açıkladı. Turan, alt gelir grubuna yönelik daha önce satılan konutlarda 6 ayda bir yapılan dönemsel artış oranını ise 2019 yılı için yüzde 4’e sabitlediklerini söyledi.

Alt gelir grubuna yönelik satılan konutlarda 2018 yılının Ocak ayında yüzde 5,69, Temmuz ayında yüzde 5,69 olmak üzere yılda yüzde 11,70’lik artış yapıldığını söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, alt gelir grubu konutlarında 2019 yılında Ocak ayında yüzde 4 ve Temmuz ayında yüzde 4 olmak üzere yıllık yüzde 8’lik bir artış oranının uygulanacağını vurguladı. Turan, ayrıca orta gelir grubuna yönelik satılan konutlarda 6 ayda bir yapılan artış oranının yüzde 5’e, arsa satışlarında 6 ayda bir yapılan artış oranının ise yüzde 6’ya sabitlendiğini belirtti.

Dönemsel Artış Tavan Oranları uygulamasına geçtiklerini belirten Turan, “Artış oranlarımızı memur maaş artış oranı için yüzde 5, Yİ-ÜFE oranı için yüzde 6 ve en düşük oran için ise yüzde 4 olarak belirledik. 2019 yılından sonraki dönemlerdeki dönemsel artışı ise mevcut ekonomik şartlara göre yeniden belirleyeceğiz” dedi.

ALT GELİR KONUTLARINDA ARTIŞ ORANI YÜZDE 4’E İNDİ

TOKİ tarafından alt gelir grubuna yönelik yapılan konutlarda ocak ve temmuz aylarında uygulanan artış oranının 2019 yılında yüzde 4 olarak uygulanacağını vurgulayan Turan, “Alt gelir grubu kategorisinde satışını yaptığımız konutlarımız daha önce hiç konut sahibi olmamış, hane halkı net geliri en fazla 4 bin 500 TL olan vatandaşlarımıza yöneliktir. Vatandaşlarımızın borçlarını ödemesi noktasında enflasyonun daha da altında bir düzenleme yaptık. 2019 yılı içerisinde enflasyon, memur maaş artış oranı, TÜFE ve Yİ-ÜFE oranları yüzde 4’ün üzerinde gelirse bizim artış oranımız sadece yüzde 4 olacaktır” dedi.

Daha önce TOKİ’den konut almış dar gelirli vatandaşlardan gelen yoğun talep neticesinde dönemsel artış oranlarını 2019 yılı için sabitlediklerini ifade eden Turan, şunları kaydetti:

“İdaremizden konut alan vatandaşlarımızın aylık taksit ödemelerine her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez memur maaş artış oranı, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları arasından en düşük olanının artışını yapıyorduk. Fakat son dönemde gerçekleşen ekonomik veriler, enflasyon oranları, artış oranlarının yükselmesi ve vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep neticesinde 2019 yılında bu oranları koşulsuz sabitledik. Bizden konut almış vatandaşlarımıza bu oranların da altında bir imkân sunacağız. Alt gelir grubunda artış oranlarımızı 2019 yılında ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yüzde 4 olarak uygulayacağız.“

ORTA GELİRLİNİN ARTIŞ ORANI YÜZDE 5’E SABİTLENDİ

Alt gelir grubunda yapılan geri ödeme artış oranının yıllık yüzde 8’e indiğini söyleyen Turan, orta gelir grubuna yönelik satılan konutların artış oranlarının ise 2019 yılında Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 5 olmak üzere yıllık yüzde 10 olarak uygulanacağını belirtti. Orta gelir grubuna yönelik satılan konutlarda geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedellerinin bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Ocak- 30 Haziran) memur maaş artış oranı ile güncellendiğini söyleyen Turan, “Daha önce bizden konut almış olan orta gelirli vatandaşlarımızın geri ödemelerinde memur maaş artış oranının yüzde 5’ten fazla olması durumunda bizim artış oranımız sadece yüzde 5 olacaktır” açıklamasında bulundu.

YURT İÇİ FİYAT ENDEKSİ YÜZDE 6’YA SABİTLENDİ

Turan ayrıca, TOKİ tarafından yapılan arsa satışlarında borç bakiyelerini Yurt İçi Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranı ile güncellediklerini belirterek, “Daha önce idaremizden arsa satın almış olan vatandaşlarımızın borçlarına 2018 yılında yüzde 23,71 olan Yİ-ÜFE oranını uyguladık. Mevcut ekonomik koşullar altında bu oranda da 2019 yılı için sabitliyoruz. 2019 yılında Yİ-ÜFE oranını yüzde 6’dan uygulayacağız. Böylelikle yılda yüzde 12’lik bir güncelleme olacak" ifadelerini kullandı.

 
“Bu milletin manası İla’yı Kelimetullah davasıdır”
 
Vali Memiş: ‘Haram yemedik’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayicilere arsa müjdesi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Organize Sanayi Bölgeleri'nde ...
Arıcılar Birliğinden arıcılara malzeme desteği
TANAP ile Erzurum Arıcılar Birliği tarafından Horasan, Köprüköy, Pasinler, ...
KDV ve ÖTV indirimleri yürürlüğe girdi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı, bazı ürünlerde KDV ...
 
''İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96,7'ye yükseldi''
Ticaret Bakanlığı, 2018 Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının ...
Erzurum’dan 10 ayda 17.5 milyonluk ihracat
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL -Erzurum’da ekim ayında kaydedilen ihracat değeri eylül ...
Erzurum’da 9 ayda 43.3 milyonluk dış ticaret
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL- Ticaret Bakanlığı Eylül ayı dış ticaret verilerini ...
 
Pekcan: ‘Tasarımcıları desteklemeyi sürdüreceğiz’
Pekcan, “Tasarım yarışmalarında dereceye giren tasarımcılarımızın yurt ...
Dönmez: "Gençlere istihdam önceliği tanınacak"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Okullarımızdan mezun olan ...
Albayrak’tan KDV ve ÖTV indirimi açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Vergi Denetim Kurulu Strateji ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva