ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
13 Haziran 2018 Çarşamba - 03:49

TOKİ'den inşaat sektörüne 150 milyar lira kaynak

TOKİ, 2003-2018 yıllarında alt ve orta gelir grubu vatandaşlar için ihale tarihi alınmış projelerle 835 bin sosyal konut rakamına ulaşırken, 15 yılda inşaat sektörüne de yaklaşık 150 milyar lira kaynak aktardı.

TOKİ den inşaat sektörüne 150 milyar lira kaynak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2003-2018 yıllarında alt ve orta gelir grubu vatandaşlar için ihale tarihi alınmış projelerle 835 bin sosyal konut rakamına ulaşırken, 15 yılda inşaat sektörüne de yaklaşık 150 milyar lira kaynak aktardı.

TOKİ, kurulduğu 1984 yılından 2002'ye kadar geçen 19 yılda 43 bin konut üretirken, 2003-2018 yıllarında alt ve orta gelir grubu vatandaşlar için ihale tarihi alınmış projelerle 835 bin sosyal konut rakamına ulaştı. Kurulduğu günden 2002 yılına kadar 19 yılda 43 bin konut üreten TOKİ, 2003-2018 yıllarında alt ve orta gelir grubu vatandaşlar için ihale tarihi alınmış projelerle 835 bin sosyal konut rakamına ulaşarak Türkiye için bir başarı hikayesi oldu. Dar ve orta gelir grubu için 374 bin 42, alt-yoksul gelir grubu için ise 151 bin 301 konut üreten TOKİ'nin konut gecekondu dönüşüm uygulaması 142 bin 301, afet konutu uygulaması 37 bin 734, tarım köy uygulaması 6 bin 415, ihale tarihi alınmış projelerin sayısı ise 11 bin 177'e ulaştı.

TOKİ, emeklilere 250 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle uygun ödeme koşullarında ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Mevcut konut üretimlerinin yüzde 25'i emeklilere ayrılırken, doğrudan kendi talepleriyle yepyeni konut projeleri de hayata geçiriliyor. Her yıl yaklaşık 15 bin emekli vatandaş, TOKİ sayesinde konut sahibi oluyor. Ayrıca şehit aileleri ve engelli vatandaşlara öncelikli konut temin edilmesi için bir ilki başlatan TOKİ, şehit yakınları, dul ve yetimler, gazi ve maluller ile engelli vatandaşların ev sahibi olmaları için bu gruplara öncelik veriyor. Yaklaşık 22 bin şehit ailesi ve malule 900 milyon faizsiz ve 25 yıl vadeli konut kredisi verilerek konut sahibi olmaları sağlandı.

"60 ŞEHİRDE 193 AKTİF PROJE''

TOKİ, Türkiye için adeta stratejik bir konu haline gelmiş kentsel yenileme kapsamında yerel yönetimlerle işbirliği içinde 60 ilde büyük kentsel dönüşüm projeleri başlattı. 60 şehirde 53 milyon metrekarelik alanda 193 aktif projeyle Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm hareketi sürüyor. 2002'den itibaren özellikle fiili konut inşasında şehirlerin yenilenmesi ve çehresinin değişmesinde, konutu olmayanları az peşinat ve uzun vadeler içinde kira öder gibi konut sahibi olmalarını temin eden TOKİ, 5 yılda yüz bin nüfuslu 32 şehir inşa etti.

2023 HEDEFİ 1 MİLYON 200 BİN KONUT

Bütün bu hizmetleri devletin genel bütçesinden pay almadan gerçekleştiren ve 15 yılda inşaat sektörüne yaklaşık 150 milyar lira kaynak aktaran TOKİ, önümüzdeki 5 yıl içinde 400 bin konut daha yaparak 2023'te 1 milyon 200 bin rakamına ulaşmayı hedefliyor. 2023'te yaklaşık 5 milyon kişi TOKİ güvencesinde çağdaş, tüm beklentilere yanıt veren, konforlu evlerde yepyeni bir yaşam sürecek.

TOKİ'nin yaptığı sosyal donatıların dağılımı ise şöyle:

"19 stadyum, 19 üniversite, 991 spor salonu, 266 hastane, 96 sağlık ocağı, 919 ticaret merkezi, 196 kamu hizmet binası, 23 bin 284 derslikli bin 55 okul, 42 kütüphane, 71 bin 873 kapasiteli 189 yurt ve pansiyon, 699 cami, 37 sevgi evi."

Engelsiz yaşam merkezi, huzurevi, eczane, karakol, askeri hizmet binaları, halk eğitimi merkezi, kültür merkezi, toplum merkezi, uygulama oteli ile toplam 14 bin 305 sosyal donatı inşa edildi. TOKİ aynı zamanda sürdürülebilir çevre ve şehircilik prensipleri doğrultusunda TOKİ PARK adıyla Türkiye'nin pek çok kentinde "daha çok yeşil" anlayışı ile büyük şehir parkları kuruyor. Bu doğrultuda 2023’e kadar ülke genelinde pek çok TOKİPARK projesi hayata geçirilecek.

 
Yerli helikopter motorunda önemli bir aşama
 
Sekmen: ‘Bu bir dünya rekorudur’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağbal ekonomiyi değerlendirdi
Maliye Bakanı Ağbal, 'Küresel çapta öne çıkan güçlü bir büyüme performansı ...
Asrın projesi TANAP hayata geçti
Erdoğan, “TANAP aynı zamanda çok taraflı işbirliğinin de nişanesidir. ...
DSİ’den Doğu’ya 42 milyonluk yatırım
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, DSİ Genel Müdürlüğü’nün ...
 
Ulaşımda Ovit Vakti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın 2012 yılında başbakanlığı döneminde ...
DAP’tan Urartu Gelişim Koridoru Projesi’ne destek
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen ve Likarya ...
Yavilioğlu ekonomiyi değerlendirdi
Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, Erzurum’da katıldığı televizyon ...
 
Erzurum dış ticarette pozitif seyirde
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı Nisan ayı dış ticaret verilerini paylaştı.
Erzurum Nisan ayı kredi verileri yayımlandı
MAHMUT AKDAĞ-TBB Nisan ayı nakdi kredi iller dağılım sonuçlarını açıkladı.
TANAP’ta geri sayım
Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum petrol ve doğalgaz boru hattı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva