ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
3 Haziran 2017 Cumartesi - 04:06

TİM Mayıs ayı Erzurum verilerini açıkladı

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) mayıs ayı ihracat değerlerini açıkladı.

TİM Mayıs ayı Erzurum verilerini açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) mayıs ayı ihracat değerlerini açıkladı. Erzurum’dan bu yılın mayıs ayında 2.4 milyon dolar, yılın ilk beş ayında ise 8.5 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bildirildi. Mayıs ayı beş ay içinde en yüksek değerde ihracatın kaydedildiği dönem oldu. İlin bölge toplamındaki ihracat payı da yüzde 2’ye ulaştı.

ERZURUM 5 AYLIK VERİLER

TİM verilerine göre 5 ay içinde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem mayıs ayı oldu. İlden ocak ayında 1 milyon 362 bin dolar, şubat ayında bir milyon 348 bin dolar, mart ayında bir milyon 829 bin dolar, nisan ayında bir milyon 489 bin dolar, mayıs ayında 2 milyon 494 bin dolar tutarında ihracat gerçekleşti.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TİM verileri üzerinde DOSİAD Araştırma Merkezince kaydedilen analizlere göre, mayıs ayında KUDAKA İstatistik Bölgesinden 3.6 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 15.3 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 74.9 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 5 aylık ölçekte ise KUDAKA Bölgesinden 12.9 milyon, Kuzeydoğu Anadolu’dan 73.4 milyon, Doğu Anadolu’dan ise 441.4 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

İHRACAT MAYIS'TA DA TAM GAZ!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mayıs 2017 ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artışla 12 milyar 472 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şunu gururla söyleyebiliriz ki, tam 7 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. 2017 1. Çeyrekte ihracatın büyümeye 2 puan ve üstü katkı vermesini bekliyoruz” diye konuştu. Büyükekşi, ilk 5 ayda ihracat artışının yaklaşık dörtte birinin tek başına Sakarya kaynaklı olduğunu açıkladı.

En fazla ihracat yapılan 20 ülkede en yüksek artışın yüzde 73,4 ile Rusya'ya gerçekleştiğini söyleyen Büyükekşi, “Bunda ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu. Mayıs 2017 Rusya'ya ihracatımızın en yüksek oranda artış gösterdiği ay oldu” dedi. Mayısta sanayi ürünlerinde en fazla ihracat artışını yüzde 237 ile Gemi ve Yat sektörünün elde ettiğini belirten Büyükekşi, bunda geçen yıl ihracat yapılamayan İzlanda ve Danimarka'ya yapılan ihracatın etkili olduğunu kaydetti.

BAKAN ZEYBEKÇİNİN DEĞERLENDİRMESİ

İhracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şunları söyledi: “2017 ihracatı orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık hedefi çok ileriye taşıyarak belki tarihi zirveyi yakalayacak. İhracatın ithalatı karşılama oranında 2017 hedefimiz yüzde 90 ve üzerine çıkmak. Orta vadede hedefimiz ihracatını ithalatı karşılama oranında yüzde 100'ü yakalamak. Bu kaçınılmazdır.”

BASIN TOPLANTISI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mayıs 2017 ihracat rakamlarını Gebze Çayırova'daki Ar-Ge merkezi Arçelik Garage'da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. TİM verilerine göre mayıs ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artışla 12 milyar 472 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. Böylelikle yılın ilk 5 ayında ihracat, yüzde 10 artışla 63 milyar 146 milyon dolar oldu. 12 aylık ihracat ise yüzde 5,2 yükselişle 146 milyar 958 milyon dolara ulaştı. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Yönetim Kurulu üyeleri ve ihracatçı birlikleri başkanları katıldı.

İHRACATTA ARTIŞ SÜRECİ

İhracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şunu gururla söyleyebiliriz ki Kasım ayından bu yana, yani tam 7 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017'nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için bir mutluluk kaynağı oldu.” diye konuştu. İhracattaki artış eğiliminin yakın bir zamanda büyüme rakamlarına da yansıyacağına inandığını ifade eden Büyükekşi, “İnşallah 2017 yılının birinci çeyreğinde net dış ticaret büyümeye pozitif katkı verecek. Beklentimiz 2 puan ve üstü olması” dedi.

Miktar bazında ihracatın Mayısta yüzde 14,4 ve yılın ilk beş ayında yüzde 14,7 artış gösterdiğine dikkat çeken Büyükekşi, Mayıs ayında en fazla ihracatı 2 milyar 566 milyon dolarla yüzde 28,4 yükseliş gösteren otomotiv sektörünün yaptığını belirtti. Otomotiv sektörünü 1 milyar 405 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 323 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

İzlanda ve Danimarka'ya ihracatla gemide rekor artış geldi

Mayıs ayında sanayi ürünlerinde en fazla ihracat artışını yüzde 237 ile gemi ve yat sektörünün elde ettiğini açıklayan Büyükekşi, “Gemi ve yat sektörümüzün bu yüksek ihracat artışında geçen sene ihracat yapmadığımız İzlanda ve Danimarka'ya yapılan ihracatlar etkili oldu” dedi. Büyükekşi, tarım ürünlerinde ise en yüksek artışı yüzde 86,4 ile zeytin ve zeytinyağının sektörünün yakaladığını kaydetti.

İLK 20 ÜLKEDE EN FAZLA ARTIŞ RUSYA'YA

Mayıs ayında 160 ülke/bölgeye ihracatın arttığını, 75 ülke/bölgeye ihracatın gerilediğini ifade eden Büyükekşi, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin tamamına ihracatın arttığını söyledi. Büyükekşi sözlerine şöyle devam etti: “En fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 73,4 ile Rusya'ya yakaladık. Artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu. Böylelikle, Mayıs ayı 2017 içerisinde Rusya'ya ihracatımızın en yüksek oranda artış gösterdiği ay oldu.”

İLK 5 AYDA İHRACATIN YARISI AB'YE YAPILDI

Mayıs ayında AB'ye ihracatımızın yüzde 16 artış gösterdiğini belirten Büyükekşi, ülke grubu bazında ihracat pazarlarını şöyle değerlendirdi: “AB'nin ihracatımızdaki payı 48,7 oldu. Mayıs ayında Kuzey Amerika'ya ihracatımız yüzde 24,2, Ortadoğu'ya yüzde 10,8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 18,8 ve Uzakdoğu'ya ise yüzde 34,7 artış gösterdi. İlk 5 ayda ise AB'ye ihracat 2,8 milyar dolar artış kaydetti. Böylelikle ilk 5 aydaki toplam ihracat artışımızın yaklaşık yarısını AB ülkelerine olan ihracat artışımız oluşturdu. AB'den sonra ihracat artışımıza en büyük katkıyı 882 milyon dolar ile Ortadoğu ülkeleri ve 811 milyon dolar ile Kuzey Amerika vermiş oldu.”

OTOMOTİVDE YENİ YATIRIM SAKARYA'YI SIÇRATTI

Mayıs ayında 62 ilin ihracatını artırırken, 18 ilin ihracatının gerilediğini belirten Büyükekşi, “Mayıs ayında en yüksek ihracat artışını yüzde 237 ile Sakarya gerçekleştirdi. 2017 başından bu yana Sakarya, otomotiv sektöründeki yeni yatırımı ile birlikte ihracatını ciddi ölçüde artırmayı başardı. İlk 5 aydaki ihracat artışımızın yaklaşık dörtte biri tek başına Sakarya kaynaklı oldu” dedi.

'KARŞILAMA ORANINDA YÜZDE 100'Ü YAKALAMAK KAÇINILMAZDIR'

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2017 ihracatı orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık hedefi çok ileriye taşıyarak belki tarihi zirveyi yakalayacak. İhracatın ithalatı karşılama oranında 2017 hedefimiz yüzde 90 ve üzerine çıkmak. Orta vadede hedefimiz ihracatını ithalatı karşılama oranında yüzde 100'ü yakalamak. Bu kaçınılmazdır” şeklinde konuştu. Zeybekci, Tim rakamlarında net altın ihracatı, limanlarla demiryollarından hizmetlerin ihracatı gibi kalemlerin içermediğini hatırlattı. Zeybekci, bavul ve serbest bölge ihracatı eklendiğinde Türkiye'nin durumunun son derece pozitif olduğuna dikkat çekti.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise "145 ülkeye ihracat yapıyorsak, arkasında inovasyon odaklı büyüme stratejimiz yer almaktadır. Bugün global firmalar sadece ürün ihracatı değil aynı zamanda teknoloji ve yetkinliklerini de ihraç edebildikleri ölçüde markalaşmaktadır. Ülke bazında patent başvuru sayıları önemli bir göstergedir. Bu bağlamda Türkiye'den yapılan patent başvurularının arttırılması büyük önem taşımaktadır" dedi.

 
Erzurum dış ticarette rekor kırdı
 
Şair Cebeci'ye vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum dış ticarette rekor kırdı
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı 2017 Ocak-Nisan dönemi dış ticaret verilerini ...
258 genç çiftçiye destek
Kırsalda tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak için 2 yıldır uygulamaya ...
Hisarcıklıoğlu’ndan yerli otomobil açıklaması
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada 2019’a kadar Türkiye’nin ...
 
Ortaören ve Çakmak göletleri hizmette
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Tarımsal Altyapı ...
Erzurum için 72 yatırım önerisi
KUDAKA, bölgenin uygun yatırım alanlarını araştırdı.
DAİB URGE sürecinde yeni konsept
DAİB, yeni bir URGE için daha düğmeye bastı.
 
Erzurum’a teşvikli yatırımda rekor düzey
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da nisan ayında 4’ü bölgesel, 3’ü genel toplam 7, ...
Erzurum’daki canlı hayvan pazarı kapatıldı
Erzurum’da merkez Kombina Caddesi üzerinde uzun yıllardır faaliyette olan ...
En büyük pay Erzurum'un
NESRİN ÇETİNKAYA-Hayvansal üretimde verimlilik ve kaliteyi artırabilmek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva