ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Şehitlere vefa
Şehitlere vefa
Kene popülâsyonuna dikkat!
Kene popülâsyonuna dikkat!
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Anneler gözyaşlarıyla evlatlarını bekliyor
Anneler gözyaşlarıyla evlatlarını bekliyor
HABERLER>EKONOMİ
2 Mayıs 2014 Cuma - 01:57

TİM Erzurum ihracat verilerini açıkladı

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) nisan ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’da nisan ayında 3.2 milyon dolar, bu yılın ilk dört ayında ise 14.1 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı bildirildi.

TİM Erzurum ihracat verilerini açıkladı

Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) nisan ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’da nisan ayında 3.2 milyon dolar, bu yılın ilk dört ayında ise 14.1 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı bildirildi.

ERZURUM VERİLERİ

Türkiye ihracatçılar Meclisi verilerine göre, Erzurum’da nisan ayında 3 milyon 275 bin dolar tutarında ihracat yapıldı. İlden yapılan ihracat 2013 yılı nisan ayına göre yüzde 13 oranında artış kaydetti. 2013 yılı nisan ayında Erzurum’dan 2 milyon 895 bin dolar tutarında ihracat yapılmıştı. Nisan ayı ölçeğinde Erzurum’un bölge ihracat payı yüzde 3.0 oldu.

NİSAN AYI İHRACATI

2014 yılının ocak-Nisan döneminde Erzurum’dan 14 milyon 132 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İlden yapılan ihracat geçen yılın ilk dört aylık dönemine göre yüzde 28 oranında artış gösterdi. 2014 yılının ilk dört ayında Erzurum’dan 11 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Dört ay bazında Erzurum’un bölge payı yüzde 3.36 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Bu yılın nisan ayında bölgeden 108.2 milyon dolarlık ihracat kaydedildi, Erzurum ihracat sıralamasında6’ıncı oldu. Dönemde Hakkari’den 37.5, Malatya7dan 28.2, elazığ’dan 19.3, Iğdır’dan 8.3, Ağrı’dan 7, Erzurum’dan 3.2, Van’dan 2.4 milyon dolar; Erzincan’dan 319, Ardahan’dan 79, Muş’tan ise 76 bin dolarlık ihracat yapıldı.

DOĞU’DA İHRACAT

Doğu Anadolu Bölgesinden yılın ocak-nisan ayları aralığında 420 milyon 567 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi, Erzurum dört aylık bazda bölge sıralamasında 6’ıncılıkta yer aldı. 4 ayda Malatya’dan 129.6, Hakkari’den 103.4, Elazığ’dan 94.3, Iğdır’dan 33.2, Ağrı’dan 28.1, Erzurum’dan 14.1, Van’dan 7, Bingöl’den 3.7, Erzincan’dan 2.5, Muş’tan 2.4 milyonluk ihracat yapıldığı açıklandı.

İHRACAT NİSAN AYINDA 13.1 MİLYAR DOLAR OLDU

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artışla 13 milyar 153 milyon dolar olurken ilk dört aylık ihracat 53 milyar doları aştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 artışla 13 milyar 153 milyon dolar oldu. İlk 4 aylık toplam ihracat ise yüzde 9,5 artışla 53 milyar 428 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta bahar havasının yaşandığını belirterek "Küresel ekonomi ve talebe ilişkin gelişmeler, 2014'ün Türkiye için fırsat yılı olduğunu gösteriyor, ihracatçımız da bu fırsatı değerlendiriyor” dedi.

TÜİK verileri ile mart ayında aylık bazda Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını vurgulayan Büyükekşi, "Artış performansının devamı halinde, 2014 yılı hedefimiz olan 166,5 milyar dolarlık ihracata ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.Büyükekşi, "Döviz kurları ve faizlerin gevşemesi, siyasetin gölgesinin ekonominin üzerinden kalktığının göstergesi” şeklinde konuştu.

NİSAN AYI RAKAMLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, nisan ayı ihracat rakamlarını Kastamonu'da açıkladı. TİM verilerine göre, Nisan ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artışla 13 milyar 153 milyon dolar oldu. İlk 4 ayda ihracat yüzde 9,5 artışla 53 milyar 428 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat yüzde 1,6 artışla 155 milyar 765 milyon dolara yükseldi. TİM Başkanı Büyükekşi, dün TÜİK tarafından açıklanan 14,7 milyar dolarlık mart ayı ihracatının, aynı zamanda aylık bazda Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük ihracat rekoru olarak tarihe geçtiğini de vurgulayarak, "Veriler, ihracatta gelişmelerin olumlu yönde olduğunu ortaya koyuyor. Nisan ayı ihracat rakamları ile birlikte bu performansın devamı halinde, 2014 yılı hedefimiz olan 166,5 milyar dolarlık ihracata ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

AB'YE İHRACAT YÜZDE 22 ARTTI

Nisan ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 97 milyon dolar ile Otomotiv sektörü yaparken, Hazır-Giyim ve Konfeksiyon sektörü 1 milyar 549 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, Kimyevi Maddeler sektörü ise 1 milyar 481 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 161 ile Gemi-yat sektörü, yüzde 32 ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller sektörü ve yüzde 27 ile Süs Bitkileri sektörü yakaladı.

Nisan ayında ihracatta öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Nisan ayında Malta'ya ihracat yüzde 625, Ekvator'a yüzde 240, Vietnam'a yüzde 200, Dominik Cumhuriyeti'ne yüzde 186, Kolombiya'ya yüzde 185 ve Gabon'a yüzde 177 artış gösterdi.

Nisan ayında AB'ye ihracat yüzde 22 artarak 5 milyar 884 milyon dolara yükseldi. Orta Doğu ülkelerine ihracatı yüzde 17 artarak 2 milyar 574 milyon dolara yükseldi. En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 100 artışla Sakarya oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, toplantıda sözlerine 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayarak başladı. Dış ticaret rakamlarının açıklandığı Kastamonu ilinin son 10 yılda ihracatını 6 kat artırdığını söyleyen Büyükekşi, "Kastamonu Türkiye ekonomisi ve sanayisi için önemli işadamları yetiştirmiş bir ilimiz. Kastamonu önemli altyapı yatırımlarıyla ulaşım ağını geliştirirken ekonomik potansiyelini de canlandırma yolunda önemli adımlar atıyor.” dedi.

Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, küresel ekonominin kademeli olarak canlandığını, IMF'nin en son tahminlerine göre dünya genelinde büyümenin yüzde 3,6 olacağını hatırlattarak, "Hızlı büyüyen Avrupa Türkiye için her zaman avantaj demektir” diye konuşan Büyükekşi, FED'in faizlerle ilgili aldığı kararla ekim ayında beklenen faiz artırımının 2015'e ertelenebileceği beklentisinin oluştuğunu ifade etti.

Büyükekşi, Dünya Ticaret Örgütü'nün 14 Nisan'da açıkladığı revizelere de vurgu yaparak, "Dünya ticaretinin 2014 yılı için artış beklentisi yüzde 4,5'tan yüzde 4,7'ye çıkartıldı. 2015 ise yüzde 5,3 olarak revize edildi. Dolayısıyla dünyadan gelen haberler, 2014'ün Türkiye için fırsat yılı olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

"STA DAHİL EDİLMEMEK HAKSIZLIK”

ABD ile AB arasında devam eden Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin Türkiye açısından önemine dikkat çeken Büyükekşi, Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye'nin bu anlaşmalara dahil edilmemesinin haksızlık olduğunu, bunu her platformda dile getirdiklerini hatırlattı. Büyükekşi, "Şimdi ABD ve AB, yeni nesil STA imzalama aşamasına geldi. Türkiye muhakkak ABD ile STA imzalamalı. Aksi durumda Türkiye bu durumdan zarar görecek” dedi.

Enerji üzerine değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, Avrupa'nın Rusya'ya karşı geliştirdiği politikaların doğalgaz fiyatları üzerinde etkisi olduğunu ifade etti. Büyükekşi, şunları söyledi:"Avrupalıların, hem Suriye hem de Ukrayna konusunda Rusya'ya karşı güçlü bir politika geliştirmesi zor gözüküyor. Türkiye ise petrolün büyük kısmını İran'dan aldığı için İran'la yakın olmak zorunda. Rusya'ya karşı durması da zor. Doğalgazın önemli kısmı oradan geliyor. Azerbaycan ile yeniden yakınlaşmayı da bu açıdan iyi değerlendirmek gerekiyor. Çünkü Azerbaycan'ın Güney Gaz Koridoru projesi bizim için büyük önem taşıyor. Söz konusu projede kilit rol Türkiye'ye ait.”

"MERKEZ BANKASI'DAN KADEMELİ FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUZ"

Seçimlerin ardından, Türkiye'nin risk görünümünün azaldığını belirten Büyükekşi, ocak ve şubat aylarında sanayi üretim rakamlarının arttığını hatırlattı. Kapasite kullanım oranındaki hızlanmanın da olumlu gelişmelerin öncüsü olduğunu ifade eden Başkan Büyükekşi, şunları söyledi: "Döviz kurları ve faizlerin gevşemesi, siyasetin gölgesinin ekonominin üzerinden kalktığının göstergesi. İstihdamda güçlü artış devam ediyor. Ocak ayında işsizlik oranı yıllık 0,5 puan düşüşle yüzde 10,1 oldu. Ekonomideki bu olumlu gelişmelerle birlikte faizlerin daha da gerilemesi bizim en büyük temennimiz. Bu noktada Merkez Bankası'nın gerekli aksiyonları optimum zamanlama ile alacağına inanıyoruz. Seçim sonrası belli bir güven ve istikrar ortamı oluştu, özel sektör yatırımlarının artmaya devam etmesi, sanayinin rekabetçiliğinin etkilenmemesi için Merkez Bankası'nın kademeli olarak, bir plan dahilinde faiz indirimini düşürmesini anlamlı buluyoruz.”

Güçlenen dış taleple birlikte kurların etkisinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren ihracata yansımaya başladığını söyleyen Büyükekşi, "İhracatımız 2014 yılına son derece güzel bir başlangıç yaptı. Böylece rekabetçi kur seviyesi ile ihracatçılarımızın daha iyi performans sergilediği bir kere daha kanıtlandı. Nitekim Türkiye'nin mal ihracatı ilk dört ayda yüzde 7.2 arttı. Dünyanın ilk 70 ihracatçı ülkesinin ortalama artış oranı ise ilk iki ayda yüzde 1,6'da kaldı” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine de açıklamalarda bulunan Büyükekşi, seçim sonrası siyasi tansiyonun düşmesini beklediklerini ifade etti. İhracat ve üretim temelli bakış açısı ile yabancı sermayenin önemine dikkat çeken Büyükekşi, "Sadece iç pazara odaklanarak bir yere kadar gidebiliriz. Dengeli, sürdürülebilir büyümenin yolu ihracattır” dedi.

2014 YILI HEDEFİ

TİM Başkanı Büyükekşi, dün TÜİK tarafından açıklanan 14,7 milyar dolarlık mart ayı ihracatının, aynı zamanda aylık bazda Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük ihracat rekoru olarak tarihe geçtiğini de vurgulayarak, "Veriler, ihracatta gelişmelerin olumlu yönde olduğunu ortaya koyuyor. Nisan ayı ihracat rakamları ile birlikte bu performansın devamı halinde, 2014 yılı hedefimiz olan 166,5 milyar dolarlık ihracata ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

 

 
Erzurumludan Yeşil alan hizmetlerine kırık not
 
Onları rahmetle anıyoruz…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mart ayı şirketleşme enleri açıklandı
Mahmut Akdağ-Erzurum mart ayı şirketleşme enleri açıklandı. İlde mart ...
Türk Sağlık Sen’den karanfilli kutlama
Türk Sağlık Sen Oltu Temsilciliği 1 Mayıs İşçi Bayramında karanfil dağıttı.
3 ayda 19 milyon $’lık ticaret
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da yılın ilk üç ayında 10.7 milyon doları ihracat, ...
 
Bölge dış ticaret payımız artışını sürdürüyor
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında dış ticaret payı ...
Keman resitalli açılış
Erzurum’da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan Palerıum AVM, düzenlenen törenle açıldı.
KUYAP İrlanda Çalışma Ziyareti sona erdi
Erzurum ETSO ekibinin de yer aldığı KUYAP Teknik Destek Ekibi tarafından ...
 
Beyaz Masa’ya konut talebi yağdı
İhsan KUMRU-Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen 30 Mart ...
Mahallebaşı Projesi’ne KUDAKA desteği
Erzurum Valiliği tarafından hazırlanan Mahallebaşı ve Çevresi Sosyo-Ekonomik ...
Erzurum’dan 33 projeye destek
MAHMUT AKDAĞ-KUDAKA 2014 Yılı Proje Teklif Çağrısı sonuçları açıklandı. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva