ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
HABERLER>EKONOMİ
1 Şubat 2012 Çarşamba - 01:29

TESK'ten AVM tepkisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Perakende Yasası'nın çıkarılmamasının esnafa zarar vermeye devam ettiğini belirterek, "Şehir içinde dinlence ve eğlence parkı yapmaya yer kalmadı. Geleneksel sosyal iletişimin kurulduğu mahalle kültürü yok oluyor" dedi.

TESK ten AVM tepkisi

ANKARA (İHA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Perakende Yasası'nın çıkarılmamasının esnafa zarar vermeye devam ettiğini belirterek, "Şehir içinde dinlence ve eğlence parkı yapmaya yer kalmadı. Geleneksel sosyal iletişimin kurulduğu mahalle kültürü yok oluyor" dedi.
PALANDÖKEN’İN DEĞERLENDİRMESİ
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, "Yasanın çıkmamasını fırsat bilen AVM'ler dur durak bilmeden büyüyor. Hiper-grosmarket, alışveriş merkezleri (AVM) ve büyük mağazalar olarak isimlendirilen işletmelerin sayısının hızla artması, perakende piyasasında rekabet şartlarının yok olmasına yol açarak, her geçen gün esnaf ve sanatkara zarar vermeye devam ediyor " dedi.
1999 yılında 40 milyar dolardan bu gün 250 milyar dolara ulaşan perakende sektörü içinde geleneksel perakendenin payı yüzde 85 iken, 2011 yılında yüzde 40'a düştüğünü ifade eden Palandöken, "2000 yılında 2 bin 500 tane olan zincir ve süpermarket sayısı, şimdi 11 bin 588 mağazaya ulaşmış durumdadır. Yasanın çıkmasının gecikmesi sektörde haksız, kontrolsüz ve denetimsiz bir rekabet yaratmaktadır. Mahalle araları indirim marketlerinden geçilmiyor. Yabancı sermayeli AVM'ler Anadolu'da da hızla yayılarak, 58 ilimizde topladığı sıcak parayı il dışına çıkararak esnafımıza ve ekonomiye zarar veriyor" diye konuştu.
YABANCI SERMAYE
Türkiye'de faaliyet gösteren ve büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde olan AVM'ler, hiper ve süper marketlerin açıldıkları bölgelerde ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olduğunu belirten Palandöken, "Geleneksel sosyal iletişimin kurulduğu mahalle kültürü yok oluyor. Dün kendi dükkanında çalışan esnafımız, şimdi AVM'lerde işçi konumuna düştü. 2005'te AVM sayısı 106 iken, 2010'da bu rakam 263'e, 2011 yılında açılan 11 yeni AVM ile sayı 278'a ulaştı. Sektörün 2012 yılında büyüme öngörüsüne göre sayının 350'e ulaşması bekleniyor. İllere göre bakıldığında yüzde 60'ı İstanbul ve Ankara'da yoğunlaşıyor. İstanbul 109 alışveriş merkezi ile ilk sırada olup, Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbul'u takip etmektedir. Fakat bin kişiye düşen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında Ankara 297 metrekare ile liderliğini sürdürmektedir" dedi.
Belediyelere de seslenen Palandöken, "Bu duruma 'dur' diyebilecek, haksız rekabeti önleyebilecek yasal imkanlarınız olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Dinlence ve eğlence için park yapacak şehir içlerinde boş alan kalmadı. Aynı konsepte yan yana açılan AVM'ler vatandaşı bıktırdı. Zaman içinde atıl duruma düştüklerinde milli ekonomiye de zararları olacak" diye konuştu.

 
Kablo hırsızlığı şebekesine darbe
 
EDT Turneye çıkıyor
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ağır Ağabeyi 1 Şubat 2012 Çarşamba 16:46

Bir Kayseri' Denizli, Trabzon, Gaziantep illerine bakın kaç tane AVM var.. Olanlardaki yerel esnaf yapılanmasına bakın..Bizdeki AVM'den ne kadar farklılar. AVM'lerde küresel şirketler değil yerel şirketler, esnaf iş yapıyor. Biz erzurum'daki hollanda sermayeli AVM'yi kötülemiyoruz, neticede ticarettir, giden gider, gitmeyen gitmez, biz Erzurum esnafına çağdaş biçimde örgütlenmeyi, birlik oluşturmayı öneriyoruz. TESK'in AVM yaklaşımınıda yürekten paylaşıyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
GÖKTÜRK 1 Şubat 2012 Çarşamba 11:43

AVM KARŞITLIĞI YAPAN ESNAFLAR KENDİLERNİ BİR YOKLASINLAR ERZURUM ESNAFI ZENGİNLEŞİP BATIYA GİTMİYOR MU?YILLARDIR BU TÜR GÖÇ HİKAYELERİNİ DİNLEMEDİK Mİ?ERZURUM HALKI KALİTE İSTİYOR SICAK MEKANLAR İSTİYOR BARAKA YAPILARDAKİ NE ÜDÜĞÜ BELİRSİZ MARKALARI GİYMEK YADA YEMEK İSTEMİYOR CUMHURİYET CADDEMİZİN HALİ ORTADA YÖNETENLER VE ESNAF AVM LERİN ARTIŞINI BİZZAT KENDİLERİ TEŞVİK EDİYOR FARKINDA OLMADAN BU ÇELİŞKİ HALKA MÜSPET YANSIYOR ASLINDA ERZURUM DA DA EN AZ BEŞ TANE OLMALI KİRASINI VERİP ERZURUM ESNAFIDA KAZANIR VE VERGİSİNİ ERZURUM DA Kİ KURUMUNA ÖDER BU BÖYLEDİR EKONOMİ ARTIK HİZMETLE BERABER BÜYÜYOR YATARAK YADA BARAKAVARİ DÜKKANLAR DA ESNAFLIK YAPMAKLA OLMUYOR.ERZURUM U MODERN YAŞANABİLİR YAPMAK BAŞTA ERZURUMLULARIN GÖREVİDİR BUNU UNUTMAYALIM

Yorumu oyla      6      4  
hikmet can 1 Şubat 2012 Çarşamba 09:51

neden avm lere karşısınız sayın başkan.o federasyonun başı olmanız üye esnafınızın yıllarca vatandaşı sömürmeye devam etmesini sağlamanızı gerektirmez.avm lerden önce 10 liralık malı senin esnafın 100 liraya satıyordu. on kat kar. yüzde elli indirim yaparak yine halkı kazıklıyorlardı.çünkü fiyatları yarıya indirmelerine rağmen yine 5 kat kar. ne ala ne güzel.erzurum esnafı erzurumluyu bu şekilde yıllarca kazıkladı durdu. eeee... şimdi esnaf kendi düştüğü duruma kendisi ağlamalı,halktan göz yaşı beklemeyin..

Yorumu oyla      6      4  
dertli 1 Şubat 2012 Çarşamba 00:11

ben bır duyarlı vatandaş olarak avm lere karşıyım gel görkıavm acılısında beledıye baskanı sanatcı getırıp acılıs yaparsa ve ictenlıkle söylüyorum erzurum esnafının cogununda oy alırsa ne dıyeyım bende gıder avm lerden alıs verıs yaparım

Yorumu oyla      6      4  
AVM 31 Ocak 2012 Salı 20:55

Bir Erzurumlu olarak AVM lerin kent esnafının ve özellikle de ekonomik olarak güçlü olan kısmının kendilerine çekidüzen vermeleri hususunda yardımcı olacağını düşünmekteyim.

Yorumu oyla      6      4  
misafir 31 Ocak 2012 Salı 20:18

ben AVM alış veriş yapıyorum.giyimde markalar orda.indirimde faydalanıyoruz.erzurunda hanci esnaf indirim yapıyor.markaların hepsi orda.oradaki markaların biri erzurumlu vatandaş taydı.ama ne yaptı fason mal yaptırdı o markayı vuerdu yakalandı bayiliğide elinden alındı.ernaf esnaf oldumu müşteri takip eder.AVM Şuçu yokki

Yorumu oyla      6      4  
Ağır Ağabeyi 31 Ocak 2012 Salı 19:01

erzurum esnafı her meselede olduğu gibi, AVMler karşısında da bir birlik oluşturamadı. Şehrin merkezinde bile giysiden gıdaya kadar esnaf siftah yapamıyor. erzincan kapıya bir bakılsa görülecek. Bunun vebali AVM'lerde değil, birlik olmaktan kaçan erzurum esnafındadır.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sorunlarını Ankara’ya taşıdılar
Kırtasiyeci esnafı öğrencilerin okul yöneticileri tarafından belirli kırtasiyelere ...
Bir ürettik, üç harcadık..
Erzurum’da geçtiğimiz yıl kişi başına üretilen gelir bin 232 TL, kişi ...
Vergide 29'uncu olduk
Erzurum, Türkiye iller sıralamasında tahakkuk eden vergide 29. tahsil ...
 
Vatandaş şaşkın
Erzurum’un Pasinler ilçesinde vatandaşlar TEDAŞ’ın fatura azizliğine uğradıklarını iddia ettiler.
İş Dünyası’ndan Erdoğan’a destek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, karşılıksız çek suçunda hapis cezasını ...
'Online şikayet' başladı..
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), vatandaşların sabit ...
 
Bölge payımız düştü
2011 yılında Doğu Anadolu Bölgesinde 375, Erzurum’da ise 33 yatırım teşvik ...
Teşvikli yatırımda durgunluk
Erzurum’da 2011 yılı teşvikli yatırım sayısı 2007 yılına göre yüzde 57.1, ...
Bahane mi yok..
Erzurum sebze ve meyve fiyatlarının en yüksek olduğu illerin başında geliyor. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva