ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
HABERLER>EKONOMİ
27 Kasım 2010 Cumartesi - 00:13

TEPAV Erzurum'un nabzını tutuyor

TEPAV Erzurum’da işgücü piyasasındaki ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla 'Piyasası İhtiyaç Analizleri' gerçekleştiriyor.

TEPAV Erzurum un  nabzını tutuyor

TEPAV Erzurum’da işgücü piyasasındaki ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla 'Piyasası İhtiyaç Analizleri' gerçekleştiriyor.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) kamu kesimi ile iş dünyası arasında 'Beceri'10' sloganıyla yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi kapsamında ilk kez il il dolaşarak istihdam piyasasının fotoğrafını çekiyor. Çıkan ilk resme göre; illerde işsizlik oranları, işgücü profili ve potansiyel sektörler gibi unsurlar farklılık gösterse de işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlığının ortadan kaldırılması için mesleki eğitimin güçlendirilmesine duyulan ihtiyaçlar ortak.
//UMEM PROJESİ
UMEM Projesi TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ arasında birkaç ay önce başlatıldı. Proje, 5 yıl içinde 1 milyon işsizin mesleki eğitimden geçirilerek istihdam edilmesini hedefliyor. TEPAV da 19 pilot ilde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon) uygulanan projede işgücü piyasasındaki ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla 'Piyasası İhtiyaç Analizleri' gerçekleştiriyor. Çalışmada firmalarla yüz yüze görüşülerek anketler yapılıyor. Anketler 28 sorudan ve firmalardan stajyer taleplerinin alındığı 'Niyet Formu'ndan oluşuyor. Bu süreçte anketleri illerdeki odalar ve ilgili Türkiye Sektör Meclisleri'yle birlikte gerçekleştiren TEPAV, ihtiyaç analizleri konusunda ise TOBB ETÜ ile birlikte çalışıyor.
//UYGUN KURSLARIN AÇILMASI SÜRECİ
İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri'nin tamamlanmasıyla illerde ortaya çıkacak olan tablo, ihtiyaçların belirlenmesiyle bunlara uygun kursların açılması açısından önem taşıyor. Çalışmanın ardından söz konusu 19 ilde ortaya çıkan ihtiyaçlara göre işsizlere dönük meslek edindirme kursları açılmaya başlanacak. İşsizler ortalama 3 ay teorik ve pratik eğitimin ardından sanayi kuruluşlarında da 3 ay staj yapacak. Hem eğitim hem de staj sürecinde başarılı olan stajyerlerin ise tamamına yakınının illerde odalara üye firmalarca istihdam edilmesi sağlanacak.
Meslek kurslarını tamamlamış olan kişileri stajyer olarak çalıştıran firmalar herhangi bir maaş ödemeyecek, stajyerlerin günlük 15 TL olarak belirlenen ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak. Ayrıca stajını başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlanacak. Buna göre; istihdam sağlayacak firmalar 4,5 yıla kadar varan sürelerde bu kişilerin Sigorta Primi İşveren Payı ödemelerinden muaf tutulacak. Bu ödemeler yine İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.
ÇALIŞMALAR 10 İLDE TAMAMLANDI
İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri şu ana kadar Konya, Denizli, Trabzon, Adana, Mersin, Kocaeli, Antalya, İzmir, Manisa ve Samsun'dan oluşan 10 ilde tamamlandı. Diğer illerde devam eden çalışmalar kapsamında elde edilen ilk sonuçlara göre, yapılan anketlere katılan firmaların önemli bir kısmı ihtiyaç duydukları becerilerle çalışanların becerileri arasında ciddi uyumsuzluk gördüğünü ve bu uyumsuzluğun üretim ve verimlilikte kayıp meydana getirdiğini belirtti. Bu durum Denizli gibi beceri gereksinimi düşük sektörlerin öne çıktığı illerde farklılık gösterdi. Diğer illerde beceri uyumsuzluğu sorununun yoğun biçimde hissedilir olması ise firmaların bu soruna çözüm olarak mesleki eğitimi görmesi ve proje kapsamında stajyer çalıştırma taleplerinin artması sonucunu ortaya çıkardı.
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Markalaşmada gelişme
TPE ekim dönemi İller bazlı tescil edilen marka sayılarını açıkladı. ...
Ot altın oldu
Yurt dışından ithal edilen canlı hayvanlar, et fiyatlarındaki artışı durdurmakla ...
AB’den genç istihdamına destek
Avrupa Birliği’nin “Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında ...
 
Kurban az kesilince, kasapların işi açıldı
Her yıl Kurban Bayramı’ndan sonra en az bir ay durgunluk yaşayan kasaplar, ...
2’inci el otomobilde fiyatlar düşüyor
Piyasalarda Kurban Bayramı öncesi ve sonrasındaki hareketliliğe rağmen ...
Hayvancılık sektörü ilgi alanı oldu
Türkiye'de geçmiş yıllarda sadece köylünün uğraş alanı olan hayvancılık, ...
 
Vergide sınıfta kaldık
Maliye Bakanlığı 2010 yılı Ocak-Ekim dönemi İller Bazında Genel Bütçe ...
Konut Satışları düştü
Türkiye genelinde 2010 yılı üçüncü döneminde 83 bin 697 konut satış sonucu ...
Pancar üreticileri zorda
Erzurum’da bu yıl kurak geçen yaz mevsimi, şeker pancarı üreticisini vurdu. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva